Tüm dünya bu habere kilitlendi !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAmerikan Merkez Bankası'nın faiz artırım kararı bugün 21:00’de açıklanacak..
Roma’nın imparatorluk sürecini başlatan ve günümüzde ‘ok yaydan çıktı’ ya da ‘karar verildi’ şeklinde kullanılan bu deyişin sözlük anlamı ”zarlar atıldı”*, ifade ettiği durum da ‘yapılacak her şey yapıldı, söylenecek her şey söylendi, artık olacakları izleyelim’dir.
İnsanlık tarihinin en önemli figürlerinden biri olmuş Gaius Julius Caesar’ın tarihe geçen bu sözü, günümüzün en önemli figürlerinden biri olan ve gezegendeki dolarizasyon nedeniyle Dünya Merkez Bankası gibi algılanan Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın bu akşam yapacağı konuşma için biçilmiş kaftan gibi…
Yellen tek bir kelime söyleyecek, dünyanın kaderi değişecek: ‘Artırdık’ ya da ‘artırmadık’.
SON FAİZ ARTIŞINDA TAKVİM 2006’YI GÖSTERİYORDU
Atlanta Fed Başkanı Lockhart’ın tarihi bir toplantı olacak dediği Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı dün başladı. Dünyanın en büyük ekonomisinin para politika yapıcıları bugün faiz artırımı konusunda bir karara varacak. En son Temmuz 2006’da faiz artıran Fed, 2008’deki küresel finansal krizinden bu yana faizi yüzde 0-0,25 aralığında tutuyor. Başta istihdam olmak üzere takip edilen veri seti ve Fed başkanlarının verdiği sinyaller artış beklentilerini zirveye çıkardı ancak uzmanlar artık faiz artışından çok yapılacak artışın nasıl fiyatlanacağının ve ilk artıştan sonra atılacak adımların önemli olduğunu vurguluyor.
FED DÜĞMEYE BASTIĞINDA TÜRKİYE İÇİN SENARYOLAR
Fed başkanlarının sözel yönlendirmeleriyle piyasaların 2 yılı aşkın zamandır fiyatladığı faiz artırımı için başlıca öngörüler Fed’in agresif veya yumuşak tavır göstermesi üzerine şekillendi.
Habertürk'ün daha önce Fed’in faiz kararına dair paylaştığı 3 temel senaryo şöyleydi:
Senaryo 1
İlk ihtimal faizin 25 baz puan artırılması. Piyasaların en çok prim verdiği bu senaryoda ‘yumuşak bir faiz artışı’ beklentisinin büyük ölçüde fiyatlanmış olması karar sonrası yaşanacak oynaklığın etkilerini azaltıyor. Bu senaryoda dolar kurunda hedef 2,95 - 3,00 aralığında.
Senaryo 2
İkinci senaryoda Fed, beklentilerin aksine agresif bir artışa (50 baz puan) imza atıyor ve piyasada sert fiyat hareketleri gerçekleşiyor. Türk Lirası cinsinden varlıklar zayıflarken dolar kurunun 3,07 olan tarihi zirveyi test etmesi öngörülüyor.
Senaryo 3
Üçüncü ihtimalde Fed Aralık toplantısını pas geçiyor, dolara ciddi miktarda satış geliyor ve borsalar ralli yapıyor. Bunun yanında Fed’in faiz artırmaması en az artırması kadar risk iştahını etkiliyor çünkü bu durum ABD ekonomisinin toparlanmadığı ve küresel talep endişelerinin derinleştiği anlamına geliyor. Bu senaryoda dolar kurunda 2,85 TL ve ardından 2,80 TL altına doğru gevşeme bekleniyor.
FED SONRASI BİZİ NE BEKLİYOR?
ALB Menkul Değerler AŞ (ALB Forex) Araştırma Uzmanı Enver Erkan; Fed’in faiz kararı sonrası ortama dair analizlerini şöyle aktardı:
1) Artışın etkisizleştirilmesi sağlanmalı
“Beklentimiz faiz üst bandını yüzde 0,50 üzerine götürmeyecek şekilde 25 baz puan veya daha aşağısında bir artırım ve bu artışın hemen hemen nötralize olmasını sağlayacak bir politika açıklaması yapılması yani Fed’in oldukça yumuşak bir geçiş yaparak beklentileri gerçekleştirmesi, belirsizlikleri ortadan kaldırmasıdır.
2) Doların izleyeceği rota
“Dolar 1 yılı aşkın süredir ralli yapıyor. Ekim’den sonra yukarı yönlü hareketin Fed beklentilerine paralel kuvvetlenmesiyle Dolar Endeksi tarihi zirve olan 100,51’i gördü. Bizi şu anda ilgilendiren Fed’in adımlarından sonra ‘dolardaki küresel değerlenmenin devam edip etmemesi’ veya ‘dolarda artık bir geri dönüş olur mu’ sorularıdır.”
3) Fed 2016 yılında kaç faiz artırımı yapacak?
“Eldeki veri setinin hemen hemen tükenmiş olması nedeniyle Fed’in Aralık’ta faiz artırması ihtimalinin önemi azalmıştır. Mevcut göstergeler faiz adımı için değil, iletişim dili açısından önem arz ediyor. Bu noktada Fed’i, Avrupa ve Çin’in toparlanmasının hızıyla beraber okumak gerekecektir. Haliyle Fed’in faiz artırımlarına devam edip etmeyeceği ve 2016 yılında kaç faiz artırımı yapacağı ana tartışma konusu olacaktır.”
4 ) Agresif Fed
“Agresif faiz artışı doları küresel bazda aşırı değerlendirir ve gelişmekte olan ülkelerde şok etkisi yaratır. Fed’in faiz artırmasına kesin gözüyle bakılan bu haftada yabancı fonların gelişmekte olan ülkelerden çıkışları; Rusya, Güney Afrika ve Türkiye başta olmak üzere hızlanmıştır. Fed’in verilere bağlı olarak şahin bir politika açıklaması yayımlaması halinde de Borsa İstanbul ve diğer gelişmekte olan ülke borsaları olumsuz etkilenebilir.”
5) Türkiye’nin hikayesi
“Fed nasıl bir açıklama yaparsa yapsın, piyasadaki etkilerin ilk tepkiden öteye gidebilmesi için içerideki hikayemizin de buna katkı sağlaması gerekmektedir. İçerideki fiyatlamaların kalıcı olarak pozitife dönmesi, Fed’in beklentiler dahilinde yumuşak bir tutum sergilemesi ve içeride pozitif gelişmeler olması ile beraber gerçekleşecektir.”
4,5 TRİLYON DOLAR
2008 finansal krizinden çıkış yolunu parasal genişleme ile bulan Fed, piyasaya 3 parasal gevşeme programıyla 3,5 trilyon dolar enjekte ederken bilançosunu 4,5 trilyon dolara yükseltti. Normalleşme yolunda önemli bir adım olması beklenen bugünkü faiz kararından sonra piyasalar Fed’in bilançosunun nasıl daralacağını tartışmaya başlayacak. Zira Fed normalleşme yolunda varlık alımlarını durdurmuş ve artık elinde gerekenden fazla menkul kıymet tutmayacağını açıklamıştı. Söz konusu açıklama bilançonun acil durum öncesi haline döneceği şeklinde yorumlanmıştı. Ancak bir kısım politika yapıcı ve uzman, bilançonun büyük kalması taraftarı. Bu uzmanlar geniş bilançonun merkez bankasına balonlara müdahale şansı tanıyacak makro ihtiyati bir araç olduğunu savunuyor.
2013 Mayıs ayından bu yana her gün biraz daha yükselen beklentiler bu akşam cevabını bulacak mı? Alea iacta est*, bekleyip göreceğiz.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol