Terör esnafı da vurdu !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSultanahmet'te gerçekleştirilen patlama sonrası Kapalıçarşı'da esnafın işi yüzde 80 düştü.
12 Ocak'ta meydana gelen Sultanahmet patlamasından sonra, bölgedeki esnafın işi yüzde 80 oranında düştü. ziyaretçi sayısı 400 binden 50 bine inen Kapalıçarşı'da ise son bir ayda 20'nin üzerinde dükkan kapandı
İstanbul ve Ankara’da ardı ardına patlayan bombalar ve Doğu ile Güneydoğu’da devam eden çatışmalar İstanbul’da turizmin kalbi olan Sultanahmet’i vurdu. Özellikle İstiklal Caddesi’ndeki patlamadan sonra Sultanahmet bölgesindeki otellerde doluluk oranı yüzde 80 civarında düştü. Cumhuriyet'ten Sevinç Altunkaya'nın haberine göre; Alışverişin kalbi Kapalıçarşı’da da günlük ziyaretçi sayısı 400 binden 50 bine kadar indi.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü mart ayı yabancı ziyaretçi rakamlarına göre 2016 Mart’ta İstanbul’a 783 bin yabancı ziyaretçi gelirken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalma görüldü. 2016 yılı ocak-mart aylarını kapsayan 3 aylık dönemde İstanbul’a gelen yabancı sayısı geçen yıl ile karşılaştırdığımızda yüzde 9 gerileme var. Geçen yılın ocak-mart ayına göre havayolu ile geliş yüzde 8.8, denizyolu ile geliş yüzde 64.1 azaldı.
'YERLİ VATANDAŞ BİLE GELMİYOR'
İstanbul’da toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 15.6’lık bir düşüş yaşandı ve 47.3 Avro’ya indi.
Turizm Bakanlığı’nca çıkarılan yasa gereği Ayasofya’ya gelen turistlere rehberlik ve kulaklık temin ederek geçimini sağlayan Baki Kurtcebe, patlayan bombalardan sonra artık Sultanahmet bölgesine turistlerin uğramadığını anlatarak, “Bırakın turisti yerli vatandaş bile artık gelmiyor. Bombalama olaylarından önce ayda 7-8 bin TL kazanıyordum. Şimdi 1000 TL’yi zor kazanıyorum” dedi.
Kurtcebe, “Şu an tam Sultanahmet sezonuydu. Kültür turları için turistler genelde mart, nisan ve haziran aylarını tercih ediyordu. Geçen yıl bu zamanlarda en az 20 tane gruba cihaz verirdim. Şu anda ise sadece 2 gruba cihaz verebiliyorum” ifadesini kullandı.
'ESNAFIN İŞİ YÜZDE 80 DÜŞTÜ'
Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkanı HASAN Fırat, yaşanan sıkıntılardan sonra bölgede esnafın işi, yüzde 80 düştüğüne işaret ederek, Kapalıçarşı esnafının kan ağladığını vurguladı. Fırat, “Bizde bireysel turistlerin dışında şirket toplantıları gibi toplu turist grupları da olurdu. Bunların hepsi iptal edildi. Esnaf siftah bile etmiyor. Dükkânlarının önünde tavla oynayarak gün geçiyor. Şu an Kapalıçarşı’da sadece 5 tane dükkân kontratını yeniledi. Kontratı bitenler de dükkânlarını kiralayacak kişiler arıyor. Son bir ayda Kapalıçarşı’da 20’nin üzerinde dükkân kapandı. Geçen senenin yüzde 20’si kadar iş yapsak o bile bize yetecek diyoruz” ifadesini kullandı.
REZERVASYONLAR İPTAL
Pera Palace Hotel Jumeirah Satınalma Müdürü Yiğit Çakmakkaya ise bu sezon hiç açılmayacak oteller olduğunu kaydederek, “Sektörümüz geçen yıldan bu yana Rusya ile yaşanan krizlerin getirdiği olumsuzlukları bertaraf etmeye çalışırken, son dönemde de artan terör saldırıları nedeniyle tehdit altında. Rezervasyonlar sürekli iptal ediliyor. Bu iptaller turizme hizmet veren sektörleri de zincirleme olumsuz etkiliyor” dedi.
6 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
Turizmdatabank tarafından hazırlanan Kriz Sonrası Türkiye Turizmi Araştırması’na göre, Türkiye turizminin yaşamakta olduğu krizin faturası yurtdışındaki turizm pazarlarına da çıkıyor.
Mart 2016 dönemi bulgularına göre Türkiye’den önemli miktarda gelir elde eden Avrupa ve Rusya turizm sektörleri, azalan talepten dolayı 2016 yılını 6 milyar dolara yakın kayıpla kapatacaklar.
Türkiye turizmi, ağırlığı yurtiçi olmak üzere, yurtdışı etkileri de hesaplandığında yılda 40 milyar dolarlık bir ekonomik canlanma yaratıyor. Bu cironun 7.5-7.6 milyar doları yurtdışındaki turizm aktörlerine ve az miktarda da Türkiye turizmine ürün temin eden firmalara katkı yapıyor. Cironun 32-33 milyar doları da Türkiye içindeki 55 sektöre yayılıyor.
Türkiye’nin ve yurtdışı aktörlerin kayıpları toplandığında ise Türkiye turizminde yaşanan krizin toplam maliyetinin 12 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.
Öte yandan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nce (ETİK) yayımlanan mart ayı yönetim raporu, İzmir turizmindeki daralmayı gözler önüne serdi. İzmir’e yılın üç aylık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8.5 azalarak 79 bin 267 kişiden 72 bin 540 kişiye geriledi. ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “İzmir turizmindeki bu daralma ve düşüş nedeniyle sektör darboğazda” dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol