TEPAV Türkiye'nin yıllık gıda enflasyonunu açıkladı

TEPAV Türkiye'nin yıllık gıda enflasyonunu açıkladı
Güncelleme:

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Gıda Fiyat Endeksi'nin eylül ayı verileri açıklandı. TEPAV verilerine göre Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu yüzde 49,13...

TEPAV Gıda Fiyat Endeksi'nin Eylül ayı verileri yayımlandı. Buna göre, Eylül ayında gıda enflasyonu yüzde 0,48 artış gösterirken, yıllık gıda enflasyonu yüzde 49,13 olarak kayıt edildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayınlanan Gıda Fiyat Endeksi, Eylül ayında gıda enflasyonunun yüzde 0,48 arttığını ortaya koydu. Bu artışla birlikte, yıllık gıda enflasyonu yüzde 49,13'e ulaştı.

TEPAV'ın verilerine göre, Eylül ayında gıda ürünlerindeki fiyat artışları özellikle biber çeşitlerinde dikkat çekiciydi. Diğer yandan, dereotu, roka ve nane gibi bazı taze meyve ve sebzelerde fiyat düşüşleri gözlendi.

TEPAV'ın açıklamasına göre:

"Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından açıklanan Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre, 1-30 Eylül 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranı %0,48 olarak hesaplandı. Eylül ayında taze meyve ve sebze kategorisinde fiyatı en çok düşen ürünler dereotu, roka ve nane olurken, çarliston biber, sivri biber ve dolmalık biber fiyatlarında yüksek artışlar gözlendi. Taze meyve ve sebze kategorisi dışındaki ürünlerde ise en fazla fiyat artışı fındık içi, yumurta ve ayçiçek yağında gözlemlendi; kağıt şeker, balık ve reçelde ise fiyat düşüşleri tespit edildi.

1-30 Eylül 2024 dönemi için 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla diğer kuruluşlar tarafından hesaplanan gıda enflasyonu, Türk-İş mutfak enflasyonu ile %2,90, İTO Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE) ile %2,63 olarak belirlendi. TÜİK, CEFIS ve ENAG tarafından henüz veri açıklanmadı.

Eylül 2024 itibarıyla TEGE ile yıllık gıda enflasyonu %49,13 olarak hesaplanırken, Türk-İş mutfak enflasyonu %48,72, İTO-ÜGE ile %56,23 olarak ölçüldü. Yıl başından itibaren birikimli gıda enflasyonu TEGE ile %29,47, İTO-ÜGE ile %36,23, Türk-İş mutfak enflasyonu ile %37,41 olarak hesaplandı."