TCMB’de döviz krizi! Talep arttı, rezervler çıkmaza girdi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSeçim yaklaştıkça döviz talebinin arttığı belirtilirken, bankacılık sektörü ve TCMB'nin açıkladığı veriler de döviz talebine ilişkin tabloyu doğruladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri 116 milyar 131 milyon dolara düştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, geçtiğimiz hafta 69 milyar 411 milyon dolar olan döviz rezervleri, 20 Nisan ile sona eren haftada 66 milyar 878 milyon dolara indi.
TCMB altın rezervleri 52 milyar 119 milyon dolardan, 49 milyar 253 milyon dolar seviyesine geriledi. Böylece TCMB rezervleri bir önceki hafta 121 milyar 531 milyon dolar seviyesindeyken, 116 milyar 131 milyon dolar seviyesine indi.
Döviz.com'un haberine göre yaklaşan seçimler öncesinde Türk lirasında sınırlı değer kaybı sürerken; artan döviz talebi nedeniyle Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde gerilemenin derinleştiği görüldü. Seçim yaklaştıkça döviz talebinin arttığı belirtilirken, bankacılık sektörü ve TCMB'nin açıkladığı veriler de döviz talebine ilişkin tabloyu doğruladı.
Buna göre TCMB'nin altın ve dövizden oluşan toplam brüt rezervleri bayram öncesi haftada 5,4 milyar dolar düşüşle 116,1 milyar dolara gerileyerek yılın en düşük seviyesine indi.
TCMB verilerine göre brüt döviz rezervi ise geçen hafta 2,5 milyar dolar düşüşle 66,9 milyar dolara geriledi.
Mevcut politikalarla dolar/TL'nin 14 Mayıs'ta yapılacak seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL'nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler de dövize olan ilgiyi artıran temel unsur oldu.
Ancak Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), karamsarlığın aşırı seviyeye ulaştığı görüşünde olduğunu belirterek, yaklaşan seçimlerin “krediye dayalı büyüme modelini sona erdirme potansiyeline sahip olması nedeniyle” liranın beklendiği kadar değer kaybetmeyeceğini öngördü. Buna göre enstitünün dolar/TL adil tahmini ise 21 TL seviyesinde oldu.
Bu iyimser öngörünün ardından yurt içinde düzenlenen anketler ise farklı bir tabloyu ortaya koydu. Buna göre Foreks Haber’in düzenlediği ve 3 ekonomistin katılımıyla tamamlanan dolar/TL beklenti anketinde, medyan tahmin 23,56, ortalama tahmin ise 25,14 seviyesinde gerçekleşti.
İlgili ankette ayrıca kur için en yüksek ve en düşük tahminler, 28,88 ve 23 olarak sıralandı. Geçen ayki ankette en yüksek tahmin 24,81, en düşük tahmin ise 15 olmuştu.
Bu beklentilere paralel olarak, döviz kurlarındaki yükselişi engellemek amacıyla getirilen KKM hesaplarının toplam büyüklüğü de rekor serisini sürdürdü.
Buna göre, KKM ve katılma hesapları, 20 Nisan ile biten haftada 1 trilyon 979,8 milyar TL'ye çıkarak rekor tazeledi.
Ekonomi yönetiminden ise KKM'de kademeli çıkış yaşanacağına ilişkin mesajlar geldi.
Buna göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, “TL tasarrufları artırma perspektifimiz var. Kur korumalı mevduat kademeli bir şekilde sona erecek, bir anda değil” diyerek kademeli bir sonlandırma planlandığını belirtti.
Yurt içinde döviz piyasalarının takip ettiği bir diğer gelişme ise TCMB’nin dünkü faiz kararı oldu.
Her ne kadar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendisi iktidarda olduğu sürece faizlerin düşeceğini belirtse de, PPK nisan ayında faizleri sabit bırakma kararı aldı.
Uzmanlar ise seçimden sonra faizlerin artış gösterme eğiliminde olduğunu belirterek, yüzde 25-30 arasındaki bir faizin Türkiye'deki enflasyonu kontrol etmek için yeterli olacağını belirtti.
Reuters tarafından yapılan bir anket sonucuna göre de seçim sonrasında Türkiye’de enflasyonun 2023 sonunda yüzde 46,4 seviyesine sınırlı bir düşüş kaydedebileceği ancak politika faizinde seçimlerin ardından yüzde 24'e doğru hızlı bir yükseliş yaşanabileceği öngörüldü.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol