Şubeler kapandı öğrenci mağdur oldu
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol4 yıl önce açılan dil eğitim merkezi olan Speak Up sessiz sedasız iflas etti. Bu durumdan en çok para yatıran öğrenciler mağdur oldu.
Türkiye’de 4 yıl önce yabancı dil eğitimi vermeye başlayan Speak UP sessiz sedasız kapılarını kapattı. Şirket mahkemeden iflasını istedi. 2 bine yakın öğrencisi olduğu öğrenilen dil merkezinin yetkililerine ulaşılamıyor. İki ile üç bin TL arası kurs ücreti ödeyen öğrenciler paralarını alamadı. Şirketin web sitesinde yapılan açıklamada da, ‘Belirsiz bir süre için kapalıyız’ denildi.
Hürriyet'ten Gökçer Dinçe'nin haberine göre Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Maltepe ve Bahçelievler’deki 5 şubesinde yabancı dil eğitimi veren yabancı sermayeli Speak Up (Speak Up Yabancı Dil Eğitim Merkezi Limited Şirketi) ocak 2011’den itibaren Türkiye’de faaliyet göstermeye başladı.
ÖĞRENCİLER KAPIDA KALDI
Kısa süre içinde ciddi bir öğrenci kitlesine ulaşan Speak Up’ta kayıt yaptıran öğrencilere geçtiğimiz mayıs ayı sonunda kurs merkezlerinin tadilata gireceği bilgisi verildi. Kurs yetkililerinin öğrencilere verdiği bilgilere göre tadilat süreci 22 Haziran’da tamamlanacaktı. Ancak anılan gün kursa giden öğrenciler şoke oldu. Kurs görevlileri şirketin iflas ettiğini örgün eğitim verilemeyeceğini ancak isteyen öğrencilere online eğitim verilebileceğini belirtti.
ŞİRKETİN İFLASI İSTENDİ
Hurriyet.com.tr’nin edindiği bilgilere göre şirketin iflası istemi ile geçtiğimiz 22 Haziran’da Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu. Şirketin dava başvuru dosyası 2015/626 olarak kayıtlara geçti. Malta’da kurulu bir şirketin hisselerine sahip olduğu Speak Up’un Türkiye’de bir varlığı bulunmuyor. Var olan borçların nasıl ödeneceği ise belirsiz.
ÇALIŞANLARIN DA PARASI ÖDENMEDİ
2 bin TL ile 3 bin TL arasında değişen kurs ücreti ödeyen öğrenciler ise sorunun çözümü için yetkililere ulaşamadıklarını söyledi. Hurriyet.com.tr’nin görüştüğü öğrenciler, şirketin kapanacağının bilinmesine rağmen yeni kayıtların alınmaya devam edildiğini öne sürdü. Sosyal medya üzerinden bir araya gelen öğrenciler, yaptıkları ödemeleri geri almak için yargıya başvuracaklarını belirtti. Yaşanan süreç nedeni ile öğrencilerin yanı sıra çalışanların da alamadıkları ücretleri nedeni ile sıkıntı yaşadıkları kaydedildi. Öğrenciler, yaptıkları ödemelerin iadesi için imza kampanyası başlattı.
ALACAKLILAR DAVA AÇSIN
Avukat Yasemin Bal, öğrenciler başta olmak üzere alacalı olduğu iddia eden kişilerin yasal süreci başlatmalarında yarar olduğunu kaydetti. Av. Bal, Türkiye'de malvarlığı bulunmayan kurumları zaman zaman benzer sorunlara
yol açabildiklerine işaret etti. Av. Itır Durdabak ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Yaşanan bu süreçte öğrenciler ile birlikte öğretmenlerde mağdur durumda. Mağduriyetin giderilmesi için gerekli hukuki süreç başlatılacak" şeklinde konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol