Sanal paranın freni patladı ! Yok böyle artış

Sanal paranın freni patladı ! Yok böyle artış
Güncelleme:

Dünyada hızla yayılan sanal para birimlerinden Ethereum, yüzde 5000 prim yaparak 400 dolara yükseldi.

Dünyanın en değerli paralarından bile kat kat daha değerli olan kripto paraların freni patladı. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir kişinin yine dünyanın herhangi bir yerindeki başka kişiye kolayca ödeme yapmasını sağlayan sanal para birimleri diğer adıyla kripto paraların fiyatı büyük bir hızla artmaya devam ediyor.

Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre piyasada en çok bilinen kripto para Bitcoin’in fiyatı bu hafta sonu 3000 doları aşarken, sanal para piyasanının ‘petrolü’ olarak nitelenen ‘ethereum’ Bitcoin’den de hızlı bir performansla değerleniyor.

Bitcoin fiyatları haftasonu ilk defa 3000 dolar seviyesini geçerken, sanal piyasada Bitcoin’den sonra en çok bilinen Ethereum da hergün rekor tazeliyor. Bitcoin fiyatları ABD merkezli GDAX borsasında 3000 doları test etti. Bitcoin Poloniex, BTC-e, Bitfinex, Kraken ve BitStamp’te de işlem görüyor. Yılbaşından beri Bitcoin fiyatları %200’den fazla artarken, sirkülasyondaki değeri 48 milyar doların üzerine çıktı. Son dönemdeki artış, Japonya, Çin ve Güney Kore’deki artan talebin etkisiyle gerçekleşti.

YILBAŞINDAN BU YANA FİYATI 50’YE KATLANDI

Bitcoin’e olan talebin artışta olması, diğer sanal para birimlerini de destekliyor. İyi bilinen diğer bir sanal para birimi olan Ethereum, artışını sürdürüyor. Ethereum 1 Ocak’ta 8.07 dolar iken dün 399 dolardan işlem gördü. Bu, yılbaşından beri fiyatın yaklaşık 50 kat arttığı yani yüzde 5000 oranında arttığı anlamına geliyor. Ethereum piyasasının büyüklüğü de 35 milyar dolara yaklaştı.

Bitcoin’den sonra en popüler kripto para birimi olan Ethereum 30 Temmuz 2015 yılında kurucularından biri olan Vitalik Buterin tarafından, Amerika’daki bir bitcoin konferansında tanıtıldı.

Proje, Vitalik Buterin, Charles Hoskinson, Anthony DiIorio ve Gavin Wood tarafından başlatıldı. Ethereum temel olarak bitcoin ile aynı teknolojik temelle çalışıyor. Bu kripto para, bitcoin gibi merkeziyetsizleştirilmiş, şifreli ve güvenli işlemleri mümkün kılan blockchain teknolojisi ile geliştirilmiştir.

Ethereum, bitcoinde olduğu gibi ağa katılan kullanıcıların bilgisayarlarının donanımlarını kullanarak yeni coinler üretebileceği şekilde geliştirilmiştir. Ethereum’da yeni coin üretmek için bitcoin’den farklı olarak CPU yani bilgisayarın işlemcisini kullanmak yerine GPU yani çok daha seri çalışan ekran kartını kullanıyor.

 “BİTCOİN ALTINSA ETHEREUM PETROL”

 Vitalik Buterin, Ethereum’u petrole benzetiyor. Buterin, bu parayı tanımlarken şu ifadeleri kullanmıştı: “Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i altın, Litecoin’i gümüş olarak kabul ediyorsak, Ethereum petroldür.

Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji bu para ile sağlanacak.”

BİRÇOK DİJİTAL PARA VAR

Bitcoin ve Ethereum dışında Litecoin, Dash, Monero ve Dogecoin gibi dijital paralar da bulunuyor. Sanal paralar dünya üzerindeki bütün ülkelerin para biriminden daha değerli hale geldi. Litecoin 28 dolar civarından işlem görürken, Monero 51 dolar, Dash 176 dolar ve Dogecoin 0.0032 dolar seviyesinden işlem görüyor.

 Dijital dünya genelinde birçok alışveriş, yatırım ve fonlama gibi işlemleri Bitcoin ve Ethereum gibi paralar ile kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Bitcoin bir çok ülke tarafından yasal olarak tanınmaya başladı. Bazı ülkeler geçerli para birimi olarak kabul ederken, bazıları da takas yoluyla alışverişi yapılan bir varlık olarak kabul ediyor.