Rusya krizinde kaybeden belli oldu
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin etkileri daha da ağır olacak.
Turizm Veri Bankası (Turizmdatabank), uçak krizi ardından bu yıl Rus turist sayısında 4 milyona yakın kayıp bekleyen sektör için 4 senaryo üretti.
Turizmdatabank'ın analizinde, "Rusya krizi ve Türkiye Yansımaları" konulu analiz hazırladı. Terör, güvenlik endişeleri ve siyasi nedenlerle Türkiye'nin Rusya pazarından dışlanmasının, 2016 için turizm sektörü açısından son derece önemli bir sorun olduğu belirtildi. Analizde, yaptırım ve uygulamaların yalnız ülke dışındaki turizm sektörlerini değil, ülke içinde ve büyük oranda yurtdışı çıkışlara bağlı turizmin yapısını da etkileyeceği kaydedildi. 2016 senaryolarının dile getirildiği Turizmdatabank'ın yaptığı çalışmaya göre, 2016 yılında 4 farklı senaryonun gündeme gelebileceğine işaret edildi.
ALTERNATİF BAE, TAYLAND, AVRUPA
İlk senaryoya göre, Rusya'nın iç pazara yönelik teşvik ve destekleri hızlandırabileceği, son 5 yıldır bu yönde adımlar atıldığı kaydedildi. Ancak, oluşan seyahat- tatil kültürünün, yurtdışından vazgeçerek içeride aynı nitelikte bir tatmine ulaşmasının olası görülmediği yönünde. Rusların talebinin Mayıs 2016'ya kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland ve bazı Avrupa ülkelerine yönelebileceği belirtildi.
MAYISA KADAR KAYBEDENLER TÜRKİYE VE MISIR
İkinci senaryoda, Ruslar'ın mayıs ayına kadar işlerin normale dönmesini bekleme olasılığının kuvvetli olduğu kaydedildi. Bu durumda başta Türkiye ve Mısır'ın mayısa kadar kaybeden ülkeler olacağı belirtildi. Türkiye'nin Mısır'a göre daha az kayıpta olacağı, her iki ülkenin Avrupa pazarından sağlayacağı artışlarla açığını kapatabileceği öngörüldü. Fiyat indirimleri gibi bazı maliyetlerin ortaya çıkabileceği, 2014'te yaşanan fiyat erozyonu hesaba katılırsa Türkiye için bunun kolay olmayacağı kaydedildi.
"MISIR'LA ANLAŞABİLİR"
Üçüncü senaryoda ise, Rus yolcuları taşıyan uçağın IŞİD tarafından düşürülmesi sonrasında Rus turisti kaybeden Mısır ile Rusya'nın güvenlik koşullarının sağlanması konusunda yol alabileceği, bu uzlaşının da Türkiye için ciddi kayıp olabileceği ifade edildi.
AVRUPA'YLA SORUN DEVAM EDERSE
Dördüncü senaryoda ise, Batı ile Rusya'nın başta bölgesel sorunlar, ekonomik yaptırımlar, Suriye ve Ortadoğu konularında uzlaşıya varmalarına paralel, Türkiye ve Mısır'a yönelik yaptırım planlarının gevşetilebileceği üzerinde duruluyor. Bu senaryonun da devreye girebileceği belirtildi. Bu senaryo ile ilgili, "Ancak çok bileşenli, çok aktörlü ve değişkenli olan bu uzlaşı beklentisinde en önemli etken, Rusya'nın yakın bölgemizdeki rol ve işlevinin ne gibi sonuçlar üreteceği veya ürettiğiyle yakından ilgili" denildi.
"2015 KAYBI 1 MİLYON KİŞİ"
2015'te Rusya pazarında 1 milyon turist kaybedildiğine değinilen raporda, mayıs veya yaz aylarından önce, Türkiye'nin Rusya ile uzlaşıya varamaması halinde Avrupa pazarlarında umduğu artışı bulamaması durumunda turizmdeki kaybın yalnız Rusya ile sınırlı kalmayacağının açık olduğu dile getirildi. Rusya'nın Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, İspanya, Yunanistan, Fransa gibi ülkelerin yanı sıra, Küba, Vietnam ve Çin'in güney bölgelerini de özellikle kışın alternatif olarak kullanabileceği kaydedildi.
"SORUN YALNIZ RUS PAZARI DEĞİL"
Araştırmada, sorunun yalnız Rusya pazarında olmadığı, 15 büyük pazarda da büyüme kaybedildiği açıklandı. 2015'de Almanya dışında kalan 14 ana pazarda önemli miktarda turist kaybeden Türkiye'nin, yüzde 7 büyüme gösterdiği Alman pazarında, yüzde 16 dolayında gelir erimesi yaşadığı ifade edildi. Analiz edilen 15 ana pazarın önemi de şöyle açıklandı:
"Bu ülkeler Türkiye'ye yapılan turist girişlerinin yüzde 50'sini paket tur sayısının yüzde 75'ini ve son 15 yılda sağlanan sayısal artışın da yüzde 49'unu sağlamaktadır."
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol