"Hayatımda böyle bir dönem yaşamadım"
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAli Ağaoğlu, düzenlediği toplantıda yaşadığı sıkıntıları anlattı.
Ali Ağaoğlu: "50 yıldır müteahhidim. Türkiye'de iş yapmanın hiç bu kadar zor olduğu bir dönem görmedim" dedi
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bugün Maslak 1453 projesinde düzenlediği toplantıda bombaladı.
“Bir tane dahi ağaç kesilmedi”
Maslak 1453 projesinin Parkorman’a, Fatih Ormanları’na komşu olduğunu hatırlatan Ağaoğlu, “Sosyal medyada iddia edildiğinin aksine inanın burada bir tane dahi ağaç kesilmedi. Buradan 1 milyon metreküp evsel atık ve çöp attık. İsterseniz belgelerini de paylaşırız” diye konuştu.
“Sektör tartışılır hale geldi maç ortasında kural değiştiriliyor”
İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin lokomotifi olduğuna değinen Ağaoğlu, ancak son dönemlerde sektörün tartışılır bir hale geldiğini, maçın her dakikasında kural değişmeye başladığını, maç başlamadan belli olması gereken kuralın 90′ıncı dakikada değişmemesi gerektiğini söyledi.
Kentsel dönüşüme ilişkin yasanın sağlıklı ve güvenli bir konutta yaşanmasını sağlamak için çıktığını dile getiren Ağaoğlu, Türkiye’deki konut stokunun çok sağlıksız olduğunu, bu yapı stokunun yüzde 70′inin kötü durumda olduğunu, insanların çoğunun canlı canlı tabutta yaşadığını ifade etti.
“Fikirtepe’ye giren firmalar ciddi sıkıntılar yaşıyor”
Ağaoğlu, Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkmasına çok sevindiklerini ancak yasanın şu anda işler durumda olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Her dakika bir kural değişiyor. Artık işler hale gelmesi lazım. Fikirtepe, Bağdat Caddesi örnekleri var. Fikirtepe’yi herkes yüzüne gözüne bulaştırdı. Sektördeki iyi firmalar hevesli bir şekilde girdi ancak yaşadıkları ortada. Oraya girenler ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bağdat Caddesi’nde kat sınırı 15′e geldi. Neye göre çıktı? Meclis (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) keyfi olarak kat sınırı getiriyor. Bilimsellik yok. Ama yıkılan bina 15 kattan yüksek. Binlerce insanla kat karşılığı sözleşme yapıldı. Binalar yıkıldı. Şimdi orası kilitlenmiş durumda.
Maçın 90′ıncı dakikasına kurallar değişiyor. Böyle belirsiz bir dönem yaşıyoruz. Biz hiçbir zaman kuralsızlık istemiyoruz. Kuralı koyun vatandaş da bunu bilsin, müteahhitler de bunu bilsin ve hesabını buna göre yaparak işe girsin. Bunların çok büyük maddi ve sosyal boyutları var. Adamın evi yıkılıyor, kiraya taşınıyor böyle bir sınır geldi ne yapacağız. İnşallah kurallar yerine oturur herkes hesabını kitabını bilir maçın 90′ıncı dakikasında kural değişmez. Ben burada 15 kata, 50 kata karşı değilim. İsteğim kuralın baştan konulması. Zaten rant vergisi var. Çok kazanınca çok ödeniyor.”
“Sektörde gelecekle ilgili endişe var”
Ağaoğlu, bunları hep kendilerinin dile getirdiğini kaydederek, gayrimenkul ve inşaat sektörüyle ilgili derneklerin bu konuları dile getirmediğini, bunu anlatınca birilerinin ayağına basma çekincesi taşıdıklarını söyledi.
Ali Ağaoğlu, “Sonra mahallenin delisi biz oluyoruz. Sektörde gelecekle ilgili endişe var. Bunlar inşallah rayına oturur biz de ne yapacağımızı biliriz. Benim işim de gücüm de satışlarım da yerinde. Ben burada şahsım için değil sektör için konuşuyorum. Eğer 15 kat sınırlaması getirilecekse baştan söylensin ki tüm planlar ona göre yapılsın” dedi.
Sektörün bu kural değişikliği nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğini aktaran Ağaoğlu, Bağdat Caddesi’nde yüzlerce firmanın faaliyet gösterdiğini, kentsel dönüşümde devletin otoritesini göstermesi gerektiğini bildirdi.
Ağaoğlu, şu anda Türkiye’de iş yapmanın sıkıntılı olduğunu belirterek, “50 yıldır müteahitim. Türkiye’de iş yapmanın hiç bu kadar zor olduğu dönemi hatırlamıyorum. Bürakratik oligarşi şu anda Türkiye’de iş yapılmasını istemiyor” diye konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol