"Bugünün Cdo'ları Geleceğin Cdo'larıyla Buluşuyor" Semineri

"Bugünün Cdo'ları Geleceğin Cdo'larıyla Buluşuyor" Semineri

CDO Turkey İcra Kurulu Başkanı Kutlu: - "Türkiye'de 5 yıl içerisinde her kurumsal şirkette bir CDO olmasını hedefliyoruz"- "Dönüştürücü CDO, stratejiye ortak olma, sürekli müşteriyi düşünme, çevik, hızlı ve veriye dayalı sistem oluşturma ve iş networkleri

İSTANBUL (AA) - CDO Turkey İcra Kurulu Başkanı Bülent Kutlu, "Türkiye'de 5 yıl içerisinde her kurumsal şirkette bir CDO (dijital dönüşüm lideri) olmasını hedefliyoruz" dedi.

Kutlu, Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğinde "Bugünün CDO'ları Geleceğin CDO'larıyla Buluşuyor" başlıklı seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, CDO Turkey'in, TÜBİYAD Finans ve Bilişim Yöneticileri Derneği'nin Genel Kurulu'nda alınan bir karar ile kurulduğunu belirterek, dijital yöneticilerin Türkiye'nin büyümesinde çok önemli bir unsur olacağını kaydetti.

Son bir senede dijital dönüşüm lideri sayısının inanılmaz gelişim gösterdiğini vurgulayan Kutlu, şunları söyledi:

"2016 Ocak ayında 200 platform üyesi buluştu. Türkiye'de 2014 yılında birkaç CDO varken, bu sayı 2015 yılının sonunda 60'a ulaştı. Bu sayının artması ülkemizi bir anda kalkındırmaz ama artması önemli. CDO'ların sayısının artması demek, elle tutulan fikirlerin olması demektir. CDO dergisinin kapağında göreceksiniz ki önemli kurumların çoğu CDO atamasını yapmış durumda. Türkiye'de 5 yıl içerisinde her kurumsal şirkette bir CDO olmasını hedefliyoruz. Bizi 'www.cdoturkey.com' üzerinden takip edebilirsiniz. CDO Turkey, gönüllülük esasında kurulmuş bir oluşumdur. Gartner'a göre 2016'da CDO sayısı en yüksek noktaya ulaşıyor, 2020'de düşüş yaşanıyor. Zaten bugünün dijital dönüşüm liderleri geleceğin üst düzey liderleri veya patronları olacaktır, olamayanlar da elenecektir."

Kutlu, verileri esas alan kişinin CDO'lar olduğunu anlatarak, "CDO'ların, CEO, CFO, CMO gibi diğerlerinden farkı; verilere dayanır, hata yapmaktan kaçınır ve onu paylaşır, hatayı en aza indirmek için elinden geleni yapar" ifadelerini kullandı.

Yakın bir zamanda bir takım sorunlarla karşı karşıya kalabileceklerini aktaran Kutlu, Türkiye'de patron ve yatırımcıların, denedikleri kurumda başarısız olunca çok daha katı olabildiklerini belirtti.

Kutlu, dönüştürücü ve çok başarılı CDO'lara ihtiyaç bulunduğuna dikkati çekti.

CDO'ların, şirketin kararlarına katkı sağlayabilecek seviyede olması gerektiğini, her başarılı örneğin motivasyonu artıracağını dile getiren Kutlu, "Dönüştürücü CDO, stratejiye ortak olma, sürekli müşteriyi düşünme, çevik, hızlı ve veriye dayalı sistem oluşturma ve iş networklerini (ağlarını) genişletme, dijital fikirler oluşturabilme ve uygulayabilme, müşteriye fayda sağlayabilme gibi özelliklere sahip olmalı. Müşteriyi çok iyi anlamalı, verimlilik ve karlılık sağlayabilmeli" diye konuştu.

Kutlu, dünyadaki CDO sayısının 2 bine ulaştığını, birçok büyük şirkette ve bazı üniversitelerde CDO'ların görev yaptığını, hatta Amerika'da ülke adına CDO atamasının olduğunu söyleyerek, üniversitelere de CDO atamaları konusunda çağrıda bulundu.


- "Değişim hızlı yapılmalı"

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güngör de insanlık tarihinden bu yana teknolojinin geliştiğini belirterek, 1950'lerden sonra dijital teknolojinin hayata girmesi ile firmalar ve müşteriler arasındaki ilişkinin değişmeye başladığını kaydetti.

CDO'ların bir firmanın, kamu kuruluşunun eski yönetimsel işlerini dijital işlere çevirmekle görevli olduğunu anlatan Güngör, değişimin çok hızlı yapılması gerektiğini, bunu göremeyenlerin ise diğer rekabetçi firmaların gerisine düşerek ticari ortamdan silineceğinin altını çizdi.


- "Para bolluğu kısa vadede değişecek"

Valuta Capital Başkanı Umur Özal da yurt dışında paranın bol olduğu algısının bulunduğunu, kısa vadede ise bu algının değişeceğini ifade etti.

Türkiye'de şirketlerin kendi kendilerine yetmelerinin 4-4,5 yıl, İngiltere'de 3 yıl, Amerika'da ise 18 ay sürdüğünü vurgulayan Özal, "Şirketlerin ölçekli haline gelmesi Türkiye'de 6-7 sene, İngiltere'de 4-4,5 yıl, Amerika'da ise 3-4 sene sürecinde. Bir melek yatırımcı iseniz 'ben paramı 2 sene sonra bilmem ne katı ile alacağım' düşüncesi çok yanlış, böyle bir dünyada yaşamıyoruz. Yatırım yapın ama akıllı yatırım yapın. Elimizdeki kaynakları iyi kullanmalıyız. Kaynaklarımızı optimize etmemiz gerekiyor. Dijital bir pazarlama fikriniz varsa sosyal medyada harcadığınız paraya daha da dikkat etmeniz gerekecek" görüşlerini paylaştı.

Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP ((Cooperative Education) Dijital Pazarlama Sorumlusu Akın Moroğlu, "Apply BAU" ile gençlerin, neyi araştırıyorsa kendilerine anlattığını ve öğrencilere burs sağladıklarını söyledi.

Moroğlu, CDO'lara gençlere fırsat vermeleri konusunda çağrı yaptı.

Seminer kapsamında, geleceğin CDO'ları olarak Berker Gültepe ve Batuhan Katırcı, sosyal medyadaki başarıları hakkında sunum da gerçekleştirdi.