Piyasalarda ani düşüş! Dolar 8 TL'nin altını test etti

Piyasalarda ani düşüş! Dolar 8 TL'nin altını test etti
Güncelleme:

Piyasalardaki tehlikeli "sörf" devam ediyor. Kısa bir süreliğine 8 TL'nin altını test eden Dolar 8,02 TL'den, Euro 9,46 TL'den, Sterlin ise 11,13 TL'den işlem görüyor. Gram altın 447 TL'den, gümüş ise 6,51 TL'den fiyatlanıyor. Bitcoin ise 59 bin 550 dolar seviyesinde...

Piyasalardaki tehlikeli "sörf" devam ediyor. Kısa bir süreliğine 8 TL'nin altını test eden Dolar 8,02 TL'den, Euro 9,46 TL'den, Sterlin ise 11,13 TL'den işlem görüyor. Gram altın 447 TL'den, gümüş ise 6,51 TL'den fiyatlanıyor. Bitcoin ise 59 bin 550 dolar seviyesinde...

Onsu 1.735 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 443/447, çeyrek altın 719/736, Cumhuriyet altını ise 2.961/2.997 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

Dün en yüksek 8,2908 seviyesini gören dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sıkı para politikası duruşunun korunacağı mesajının devam ettirilmesi ile düşüşe geçerek günü de yüzde 1,6 değer kaybıyla 8,1195'ten kapattı.

Bugüne de düşüşle başlayan dolar/TL, yaklaşık bir haftanın ardından 8'in altına inerek 7,9880'i gördü. Dolar/TL, saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 1 altında 8,0240'tan işlem görüyor.

Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 1,2 azalışla 9,4728'den satılıyor.

Analistler, dün dünya genelinde açıklanan pozitif imalat sanayi verileri paralelinde ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri ile dolar endeksindeki düşüşün gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklediğini söyledi.

Yurt içinde TCMB'nin "yüksek seyreden enflasyon ve enflasyon beklentilerinin sıkı bir para politikası duruşu gerektirdiği" mesajını korumasının da kur tarafına pozitif yansıdığını vurgulayan analistler, bugün ABD ve Avrupa'da Paskalya tatili dolayısıyla piyasaların birçoğunun kapalı olacağını, ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin takip edileceğini bildirdi.

BAKANLIK KRİPTO'NUN PEŞİNDE!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto paranın suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı konusunda yoğun olarak kullanıldığı için MASAK'ın bu suçları önlemek ve takip etmek adına platformlardan bilgi talep edilebildiğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

"Bugün bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında kripto varlıklarla ilgili Bakanlığımıza yönelik bazı haberler ve yorumlar yer almıştır. Söz konusu haberler üzerine bir açıklama yapılması gerekli görülmüştür.

Günümüz dünyasında birçok ülkede mali istihbarat birimleri (Financial Intelligence Unit – FIU) suç gelirlerinin aklanmasıyla ve terörizmin finansmanıyla mücadele etmektir.

Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, Bakanlığımız bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir. MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için uygulama stratejileri geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

MASAK mali ve finansal birçok alanda çalışma yürütmektedir. Bu anlamda son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibariyle kullanıcılarına bazı kolaylıklar sağlıyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir.

MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır."

Bakanlığın borsalardan talep ettiği veriler şu şekilde:

Kullanıcı ID (Sanal Para Cüzdan Numarası): Sistemde tanımlı tekil kullanıcı hesap numarası
Kullanıcı Türü: Bireysel/Tüzel/SVHS’nin kendi kullanıcı hesabı
Kullanıcı kimlik türü:
​TCKN
VKN
Yabancı Kimlik No
Pasaport No
Kullanıcı kimlik no: İşlemi gerçekleştiren kullanıcının kullanıcı türü belgesine göre kimlik numarasıdır.
Kullanıcı Unvan: Gerçek kişiler için ad soyad bilgisi, tüzel kişiler için unvan bilgisidir.
Kullanıcı kayıt zamanı: SVHS kullanıcısının sisteme eklendiği zamanını gösterir.
Stok tarihi: YYYY-AA-GG biçiminde stok gününü belirtir.
Stok varlık miktarı: Varlık biriminin miktarını belirtir.
Stok varlık kuru: Varlık biriminin TL cinsinden kur değeri