Pis işlerle uğraşma diyenleri dinlemedi, 10 kat büyüdü

Pis işlerle uğraşma diyenleri dinlemedi, 10 kat büyüdü
Güncelleme:

Niğde'de bir girişimci solucan gübresi üretiminde 10 ayda 10 kat büyüdü.

Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Kılan köyünde yaşayan bir girişimci, çevresindekilerin "bu tür pis işlerle uğraşma" eleştirilerine aldırış etmeden 12 bin lira sermayeyle başladığı solucan gübresi üretiminde, 10 ayda 10 kat büyüdü.

Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan köyde Yasin Büyükduru, kurduğu tesiste, geliri yüksek, üretimi kolay olan ve beden gücü gerektirmeyen solucan gübresi üretiyor.

Yaklaşık 10 ay önce arabasını satarak 12 bin liraya aldığı 60 bin solucanla gübre üretmeye başlayan Büyükduru, 10 ayda 1 milyondan fazla solucana ulaştı. Büyükduru, solucan işinden işe başladığındaki sermayesi olan arabadan 10 adet satın alabilecek kadar para kazandı.

Büyükduru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 aydır solucan gübresi ürettiklerini belirterek, "Gayet memnunum. Faydalı bir şey yapıyorum. Ayrıca kazancım da güzel, solucanlarımın sayısı gitgide artıyor" dedi.

İlk olarak işe 12 bin lira karşılığında aldığı 60 bin solucanla başladığını anlatan Büyükduru, bir milyondan fazla solucanının olduğunu söyledi.

Üretimi kolay, beden gücü gerektirmeyen solucan gübresi için solucanlarla haftada bir kez ilgilendiğini anlatan Büyükduru, "Bir milyon solucandan ortam koşulları uygun olduğu zaman ayda 2 ton ile 3 ton arasında gübre üretiyoruz. Toprakla uğraşan herkes solucan gübresini rahatlıkla kullanabilir. Patateste ve pancarda yüzde 80 verim artışı sağlıyor, kaliteli, hastalıksız ürün elde ediyorsunuz" diye konuştu.

Solucan gübresinin kilosunu 3 liradan sattıklarını aktaran Büyükduru, işe ilk başladığında çevresindekilerin, "bu tür pis işlerle uğraşma, daha düzgün bir iş bulamadın mı" şeklinde kendisini eleştirdiklerini ancak bugünlerde kendisine karşı bakışların değiştiğini ifade ederek, "10 ay önce bir araba parasıyla başladım, yaklaşık 10 katı değerinde araba alabilecek seviyeye geldim" dedi.

Münevver Büyükduru ise solucan gübresi üretme işi kendisine söylediğinde ilk başlarda eşine destek olmadığını belirtti.

Eşinin çok istekli olduğunu aktaran Büyükduru, "Baktım eşim çok istiyor, çok araştırıyor, sürekli bir yerlere gidip bu işi araştırıyor, bakıyor, görüyor. Ben de artık 'tamam' yapalım, deneyelim dedim" ifadesini kullandı.

"Solucanların adedi 25-30 kuruş civarında"

Solucanları gördüğünde ilk etapta tiksindiğini söyleyen Münevver Büyükduru, şöyle konuştu:

"Eşime yardım ettikçe, işin içine girdikçe ve getirisi de güzel olunca yavaş yavaş alıştım. Sattığımız kişilere sayarak verdiğimiz için tek tek saydım. Saatte bin 500 sayıyorum, hedefim 2 bin. Yumurtadan çıkan her solucan, rengi kırmızıyı aldıktan sonra sayıya giriyor. Solucanların adedi 25-30 kuruş civarında."

Münevver Büyükduru, 3 yaşındaki kızlarının solucanları kendilerinden daha çok sevdiğini ve solucanları sayarken kendisine yardım ettiğini de sözlerine ekledi.