O şirketin rakipleri çekildi !

O şirketin rakipleri çekildi !
Güncelleme:

Şişecam Genel Müdürü Kırman, teklif verdiği İtalyan Sangalli'de diğer rakiplerinin çekildiğini açıkladı.

Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman, Teklif verdikleri İtalyan Sangalli`de diğer rakiplerin çekildiğini, Şişecam`ın süreçte tek kaldığını, önümüzdeki ay kararın açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman yurtdışında yatırım fırsatları üzerinde çalıştıklarını belirterek; bu kapsamda Hindistan'da ikinci bir hat yatırımı yapmayı değerlendirdiklerini, Güney Amerika'da da ambalaj ve cam ev eşyası alanında sıfırdan yatırım imkanlarını incelediklerini söyledi.

Teklif verdikleri İtalyan Sangalli'de diğer rakiplerin çekildiğini de belirten Kırman; Şişecam'ın süreçte tek kaldığını, önümüzdeki ay kararın açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Reuters ile yaptığı söyleşide dün finansal sonuçlarını açıklayan Şişecam'ın önümüzdeki dönem hedef ve beklentilerini değerlendiren Kırman, grubun satışlarının yarısından fazlasını uluslararası satışların oluşturduğunu belirterek; bu strateji doğrultusunda Şişecam'ın yurtdışındaki büyümesinin süreceğini söyledi.

Kırman, "Türkiye ve Türkiye gibi gelişmişliği olan ülkelerde maliyet unsurları(enerji, işçilik) çok olumlu değil. Katma değeri düşük üretimlerimizi daha düşük maliyetli coğrafyalara kaydırma planını uyguluyoruz. Daha çok para edebilecek ürünlerin üretim önceliğini ise Türkiye'ye alıyoruz" dedi ve ekledi:

"Katma değerli üretim yeteneklerimizi Türkiye başta olmak üzere benzer yerlerde geliştirme yoluna gideceğiz. Onun dışındaki yatırımlarımız daha çok düşük maliyetli ve rekabet edebilme şansı yaratabileceğimiz coğrafyalara doğru gidecek. Bu konuda çalışmalarımız var."

Önümüzdeki dönem olası yatırım planı ile ilgili olarak ise Kırman, "Hindistan'daki performansımız çok iyi. Burada genişlemek ve büyümek adına ikinci bir hat çalışmasının yapılması konusunda belli bir noktaya geldik" dedi. Şişecam Topluluğu'nun düzcam alanında faaliyet gösteren şirketi Trakya Cam  2013'te Hindistan'ın en büyük cam üreticilerinden HNGIL bünyesinde yer alan düzcam üreticisi HNGFL şirketine yüzde 50 ortak olmuştu.

Güney Amerika'da da özellikle cam ev eşyası ve ambalajla ilgili sıfırdan yatırım imkanlarına baktıklarını söyleyen Kırman, "Amerika'da incelemelerimiz devam ediyor. Ambalajla ilgili, cam ev eşyası ile ilgili konulara bakıyoruz... Yatırım için konuşlanacağımız yer daha çok Güney Amerika olabilir. Bu
bölgeye zaten satışımız var ama üretim olanaklarını değerlendiriyoruz. Şu anda satın almadan çok, sıfırdan yatırıma bakıyoruz" diye konuştu.

Şişecam ilk altı ayda 697 milyon dolar seviyesinde uluslararası satış gerçekleştirirken; uluslararası satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 51 oldu.

SANGALLI'DE RAKİPLER ÇEKİLDİ, KARAR ÖNÜMÜZDEKİ AY AÇIKLANIR

Kırman, şu anda teklif sahibi konumunda oldukları İtalyan Sangalli'de ise kararın önümüzdeki ay açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Kırman, "Sangalli'ye fiyatımızı verdik. Rakipler çekildi, biz tek kaldık. Bize verilmesi prensip olarak uygun bulundu. Ancak mahkemenin onaylaması gerekiyor. Hakim büyük ihtimalle önümüzdeki ay karar verecek" dedi.

Trakya Cam İtalya merkezli Sangalli Vetro Porto Nogaro firmasının varlıklarının satın alma işlemine yönelik Mayıs ayında 90 milyon euro teklif vermişti.

Kırman, Sangalli'nin alınması halinde Şişecam'ın hem Balkanlar ve Orta Avrupa'dan İngiltere'ye kadar Avrupa'daki satış ağı ve rekabetçi yapısının güçleneceğini; hem de Sangalli'nin zaman zaman Türkiye pazarına yönelik olumsuz rekabetinin ortadan kalkacağını söyledi. Şişecam ayrıca Almanya merkezli PD Group Firması ile Türkiye'de bir cam elyaf fabrikası yatırımı konusunda da görüşmeler yürütüyordu.

Görüşmelerin sürdüğünü belirten Kırman, "Birkaç konuda kararlarını bekliyoruz. Aksi bir durum görmüyoruz. Kısa bir süre sonra onda da bir netleşme olacaktır" diye konuştu. Kırman, İran'dayatırım planları bulunup bulunmadığı ile ilgili soru üzerine ise; bu ülkede yatırım için pazar penetrasyonunun biraz daha netleşmesi gerektiğini söyledi.

PAŞABAHÇE'DE HALKA ARZ İÇİN ŞARTLAR UYGUN DEĞİL

Halka arz planı bulunan Paşabahçe'de bekleme sürecinin devam ettiğini söyleyen Kırman, "Finansal piyasalara baktığımız zaman hiç şüphesiz böyle bir arzın zamanlaması doğru değil. Buna ek olarak cam ev eşyası pazarında da rekabetçi yapının getirdiği, coğrafyalardaki savaş ya da benzeri şeylerin de yol açtığı olumsuzluklar da sürüyor. Piyasalar şu anda böyle bir gelişmeyi mümkün kılmıyor. Bizim arzu ettiğimiz yerde fiyatlanacak bir

Paşabahçe oluşumu henüz gündeme gelemedi" diye konuştu. Kırman, yurtdışında Milano'da mağazası bulunan Paşabahçe'de Körfez ülkelerinde franchise yoluyla mağaza açma yönünde çalışmaları bulunduklarını söyledi.

İÇ PAZARDA YAVAŞLAMA VAR, EYLÜL'DEN İTİBAREN TOPARLANMA OLUR

Türkiye pazarı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kırman, 15 Temmuz sonrası süreçte Türkiye pazarında yavaşlama olduğunu, ancak Eylül ayı ile birlikte toparlanma öngördüklerini söyledi.

Kırman, "Yeni alınan tedbirlerle iç piyasanın kendine geleceğini ve Eylül gibi toparlanma sürecine gireceğini düşünüyoruz. Banka kredilerindeki toparlanma, konut satışlarındaki vade seçenekleri ve benzeri tedbirlerle birlikte piyasa hızlanacaktır. Dokuzuncu ay itibariyle Türkiye ekonomisinin normal seyrine gireceğini, bunun da planladığımız bütçe ile paralel gidişi sağlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Şişecam'ın 2016 sonu için 8 milyar liranın üzerinde ciro ve minimum yüzde 21 EBITDA marjı hedefi bulunuyor.

Şişecam'ın dün açıkladığı finansal sonuçlarına göre ilk altı ayda net kârı yüzde 22 düşüşle 297.5 milyon lira; hasılatı yüzde 13 civarı artışla 4 milyar lira olarak gerçekleşti. Avrupa pazarlarında yaşanan fiyat artışlarının da yılsonu hedeflerine ulaşmada olumlu destek sağlayacağını belirten Kırman, "Avrupa'da bazı düzcam fabrikalarındaki fırın kapama ve arz azalmasına bağlı olarak özellikle düzcam fiyatlamaları yükselme, satışlarımızda hızlanma var" dedi. Rusya pazarında da özellikle düzcam satış performansının çok iyi gittiğini belirten Kırman; Rusya ile yaşanan gerginlik döneminde de satışlarda önemli bir olumsuz yansıma görmediklerini söyledi.

text-ad
Bahçeli'den sürpriz ''Kılıçdaroğlu'' talimatı Bahçeli'den sürpriz ''Kılıçdaroğlu'' talimatı Çekilen dizi gözde turizm merkezimizde doping etkisi yarattı: Gökten turist yağıyor! Çekilen dizi gözde turizm merkezimizde doping etkisi yarattı: Gökten turist yağıyor! 648 kişiyi hastanelik eden dönerciden pes dedirten ifade 648 kişiyi hastanelik eden dönerciden pes dedirten ifade TIME'ın ''Dünyanın En Harika Yerleri'' listesi açıklandı: Türkiye'den tek bir nokta var TIME'ın ''Dünyanın En Harika Yerleri'' listesi açıklandı: Türkiye'den tek bir nokta var Şarkıcı Aybüke Albere ile Ekrem İmamoğlu'nun fotoğraflarına mide bulandıran yorumlar! Şarkıcı Aybüke Albere ile Ekrem İmamoğlu'nun fotoğraflarına mide bulandıran yorumlar! TRT'nin Aybüke Pusat kararı sonrası Teşkilat'ın reyting sonuçları açıklandı TRT'nin Aybüke Pusat kararı sonrası Teşkilat'ın reyting sonuçları açıklandı CHP'de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ''İmamoğlu olmazsa...'' adayı belli oldu CHP'de Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ''İmamoğlu olmazsa...'' adayı belli oldu Tekirdağ'da iğrenç olay: 4 erkek çocuğuna cinsel istismar! Tekirdağ'da iğrenç olay: 4 erkek çocuğuna cinsel istismar! Bahçeli'den erken seçim açıklaması Bahçeli'den erken seçim açıklaması Türkiye'nin en zehirli yılanıyla karşılaşan vatandaşın tepkisi güldürdü Türkiye'nin en zehirli yılanıyla karşılaşan vatandaşın tepkisi güldürdü
Yasak aşk kanlı bitti! Sokak ortasında kuzenine kurşun yağdırdı Yasak aşk kanlı bitti! Sokak ortasında kuzenine kurşun yağdırdı Son 10 erken seçim anketinin ortalaması alındı! İşte partilerin oy oranlarındaki değişim... Son 10 erken seçim anketinin ortalaması alındı! İşte partilerin oy oranlarındaki değişim... Gel de çıldırma! Bayram öncesi zam üstüne zam gelen benzin, motorin ve LPG'ye büyük indirim geliyor! Gel de çıldırma! Bayram öncesi zam üstüne zam gelen benzin, motorin ve LPG'ye büyük indirim geliyor! 2 Nisan'da boykot çağrılarının finansal etkisi açıklandı! 2 Nisan'da boykot çağrılarının finansal etkisi açıklandı! İstanbul'un burnunun dibinde lapa lapa kar yağışı İstanbul'un burnunun dibinde lapa lapa kar yağışı Piyasalarda fırtınalar koparken dev banka altın tahminini güncelledi Piyasalarda fırtınalar koparken dev banka altın tahminini güncelledi Kuzey Marmara Otoyolu'nda, yine aynı gişe, yine aynı facia! Kuzey Marmara Otoyolu'nda, yine aynı gişe, yine aynı facia! Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun memur ve emekli maaş zammı için rakam verdi Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun memur ve emekli maaş zammı için rakam verdi CHP'de Özgür Özel'in A Takımı'nda dikkat çeken değişiklik CHP'de Özgür Özel'in A Takımı'nda dikkat çeken değişiklik Yaklaşık 1 milyar TL ödeyip, 12 tane daire satın alan milletvekili kim ? Yaklaşık 1 milyar TL ödeyip, 12 tane daire satın alan milletvekili kim ?