Naci Ağbal'dan yazılı açıklama: 128 milyar dolar yerine nasıl konulacak?

Naci Ağbal'dan yazılı açıklama: 128 milyar dolar yerine nasıl konulacak?
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yaklaşık 128 milyar dolarlık rezervinin satılmasına ilişkin tartışmalar sürerken, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, para politikalarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal bankanın blog sayfasında paylaşılan yazısında fiyat istikrarı vurgusunu ve enflasyon hedefini yineledi. Fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımların süreceğini aktaran Ağbal, ortaya konan stratejinin de geçici olmadığını söyledi.

Fiyat istikrarının önkoşul olduğunu vurgulayan Ağbal, "TCMB olarak bizim en önemli önceliğimiz, temel görevimiz olan fiyat istikrarını sağlamak ve bunu kalıcı hale getirmek" ifadesini kullandı.

 Atılım adımlara ilişkin şeffaflık ve güven vurgusu yapan Ağbal, "2021 yılı sonunda enflasyonun yüzde 9,4 seviyesine düşmesini hedefliyoruz; ancak bu konudaki risklerin de farkındayız. Bu nedenle sıkı para politikamızı sürdürürken bir yandan da tüm paydaşlarımızı içeren etkin bir iletişim yaklaşımı ile politikalarımızın etkisini artırmayı hedefleyeceğiz.

Para politikasındaki sıkı duruşu, yüzde 5 hedefini elde edene kadar sürdüreceğiz. Hedefe ulaşmakla da yetinmeyecek, enflasyonda bu seviyenin kalıcılığını sağlamak için gerekeni yapacağız. Özetle, bu stratejimizin geçici değil, orta vadeli bir strateji olduğunu ve hedeflerimize ulaşana kadar kararlılıkla uygulanacağının altını çizmek isteriz." ifadelerini kullandı.

'DÖVİZ ALIM İHALELERİ YOLUYLA REZERVLERİMİZİ ARTIRACAĞIZ'

"Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız." diyen Ağbal, Şartlar oluştuğunda, buna yönelik planın da açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağını ifade etti.

"TOPLUMUN HER KESİMİNİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Merkez Bankası olarak her bu konuda toplumun her kesiminin desteğine ihtiyaç olduğunu söyleyen Ağbal, "Bu zorlu yolculuğumuzda tüm paydaşlarla eş güdümlü çalışmak bize önemli katkı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

 Mali disiplinin kararlı bir şekilde sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Ağbal, "Hukuk ve ekonomi alanındaki yapısal reformların da beklentiler yoluyla dezenflasyona destek vereceğini düşünüyoruz. Diğer yandan, dezenflasyon sürecine genel kamuoyunun vereceği desteğin de önemli olduğunu düşünüyoruz.

Toplumda fiyat istikrarı bilincinin oluşması bizim için çok kritik. İş dünyası temsilcileri, sivil toplum örgütleri, ekonomistler, akademisyenler gibi paydaşlarımızla iletişimimizi artırarak toplumda fiyat istikrarı bilinci oluşmasına gayret ediyoruz. Bu çerçevede, son dönemde iş dünyası temsilcilerinin yaptıkları destek açıklamalarını çok önemsiyoruz." dedi.

Yakın dönemde iletişim politikasının öncelikli hedeflerinden birinin fiyat istikrarının öneminin ve bu doğrultuda uygulanan politikaların tüm paydaşlara anlatılması ve enflasyonla mücadele konusunda toplumsal bir farkındalık yaratılması olacağını belirten Ağbal yazısını şöyle sürdürdü:

"Tüm iletişim araçlarını bütüncül bir yaklaşımla kullanacağımız ve tüm paydaşlara ulaşan kapsamlı bir iletişim planı hazırlıyoruz.

 Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023’te yüzde 5 enflasyon hedefimize ulaşmak için toplumun her bir ferdinin bizlere desteği çok önemli.

Bundan sonra da Merkez Bankası uygulamakta olduğu doğru politikaları devam ettirerek tüm ekonomik aktörlerin güvenini kazanmak için çalışacak, böylece kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha eşsiz bir katkı sağlayacak.

Kalıcı fiyat istikrarı, ekonomimize inanan, güvenen insanları koruyacak; paramızı hak ettiği değere kavuşturacak ve bunun sonucunda da hepimiz geleceğe güvenle bakacağız. Bunu başaracağımıza inanıyorum."