Merkür Güneş'in önünden geçiyor

Merkür Güneş'in önünden geçiyor

Merkür, Güneş'in önünden geçiyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: "Sakın çıplak gözle takip etmeyin !"

Bugün gökyüzünde nadiren gerçekleşecek olan bir olay meydana geliyor. Her türlü yazılı, sözlü, görsel iletişimi simgeleyen Merkür; Dünya ile Güneş”in arasından geçiş yapıyor.

Bir yüzyıl içinde sadece 13 kez yaşanan bu müthiş gökyüzü şölenini bu haberimiz sayesinde canlı olarak takip edebilirsiniz...

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdür Vekili Prof. Dr. Halil Kırbıyık, geçiş sırasında Merkür'ün diski Güneş'in diskine göre çok küçük kalacağından, tutulma gözlükleri kullanılsa bile gözle fark edilemeyeceğini vurgulayarak "Geçişi gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş Güneş filtresine sahip teleskoplar kullanılmalı. Aksi taktirde filtresiz dürbün, teleskop ve benzer optik bir aletle Güneş'e doğrudan bakıldığında göz retinası ciddi zarar görecektir." uyarısında bulundu.

Kırbıyık, Güneş diskinin önünden bir iç gezegenin geçişinin tutulma gibi düşünülebileceğine, ancak Merkür gibi gökyüzündeki açısal çapları Güneş'i Ay gibi tamamen örtmeye yetmediğinden Güneş tutulmasındaki gibi ışık azalmasının fark edilemeyeceğine dikkati çekti.

Merkür'ün ortalama bir yüzyılda 13 kez Güneş'in önünden geçtiğine değinen Kırbıyık, şunları kaydetti:

"Merkür gezegeni bize 83,6 milyon kilometre uzaklıkta olacak. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi içindeki BİTOM adlı gözlem merkezi 9 Mayıs 2016 Pazartesi günü, hava şartları gözlem için uygun olduğu takdirde, 14.00-17.00 saatleri arasında herkese açık olacak ve teleskoplarla bu geçiş izlenebilecek. Ayrıca Expo 2016 alanında da Merkür geçişi için bir etkinlik düzenlenecek ve kurulacak teleskopla büyük ekranlardan canlı olarak yayınlanacak."

GÖZLERİNİZİ SAKININ!

Geçişi izlemek isteyenler kesinlikle direkt olarak Güneş'e bakmamalı. Bu gözleriniz için çok zararlı. Güneş filtresi olan bir teleskop kullanılmalı.

Merkür geçişi bilimsel olarak da çok önemli. Bu sayede Merkür'ün inanılmaz derecede ince atmosferi (ya da bir başka deyişle ekzosfer) incelenebiliyor.

Geçişi izlemek istiyorsanız ve gerekli ekipmanınız yoksa astronomi bölümü veya etkinliği gösteren yakınınızdaki üniversiteler veya amatör astronomi kulüplerinden istifade edebilirsiniz. Eğer böyle bir olanağınız da yoksa geçişi internette canlı izleyebilirsiniz. Bu amaçla birçok web sitesi hizmet verecek. Türkiye saati ile 14.00 civarında Merkür geçişi ve canlı yayın başlayacak.