Merkez Bankası'ndan dolar hamlesi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "sonlandırmak istiyoruz" dediği Kur Korumalı Mevduat hesapları için alınan son karar sonrası KKM'de rekor bir düşüş daha yaşandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 20 Ağustos’ta kur korumalı mevduat hesaplarına (KKM) yönelik yaptığı düzenlemeler sonrasında, KKM hesaplarından TL mevduat hesaplarına geçiş bekleniyordu. Ancak son verilere göre, KKM hesaplarından 6 Ekim haftasında 74,56 milyar liralık rekor bir çıkış yaşanmasına rağmen, TL mevduat hesaplarındaki artış sadece 16,5 milyar lira oldu. Bu durum, KKM’den çıkan paranın mevduat dışı finansal araçlara gittiğini gösteriyor.
Enuygun Finans Kıdemli Finans Ürünleri Müdürü Esin Abacı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bankaların KKM’den TL mevduata geçişi teşvik etmek için faiz oranlarını artırdığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.
Abacı, “Banka mevduat faiz oranlarının yıl sonu beklenen enflasyon oranının altında kaldığı sürece KKM’den TL mevduata geçişin önümüzdeki dönemde de hedeflenen boyutta olmayacağını düşünüyorum. KKM’den çıkan paranın başka finansal araçlarda değerlendirileceğini öngörüyorum” dedi. Abacı, TL mevduat hesaplarındaki faiz oranı artışının devam edeceğini ve yatırımcıların ilgisinin artacağını da belirtti.
"KKM’DEN ÇIKIŞ MEVDUAT DIŞI FİNANSAL ARAÇLARA GİDİYOR"
20 Ağustos 2023 tarihinden itibaren KKM hesaplarındaki bakiyelerde gerileme görüldüğünü belirten Abacı, KKM’den rekor çıkış olmasına karşın, bunun mevduata dönmediğine dikkat çekti.
Abacı, “bankaların, KKM hesaplarından TL mevduat hesaplarına dönüşü teşvik etmek için mevduat faizlerine ek özel faiz oranı sunması ve KKM faizlerinin düşmesi ile kur korumalı mevduat hesaplarında özellikle 29 Eylül - 6 Ekim haftasında rekor bir düşüş meydana geldi. Bu tabloya baktığımızda KKM’den 74,56 Milyar TL’lik çıkış gerçekleştiğini fakat TL mevduatlardaki artışın sadece 16,5 milyar TL olduğunu görüyoruz. Özetle KKM’den çıkışların istenilen oranda TL mevduat hesabına dönmediğini söylemek mümkün.
Banka mevduat faiz oranlarının yıl sonu beklenen enflasyon oranının altında kaldığı sürece KKM’den TL mevduata geçişin önümüzdeki dönemde de hedeflenen boyutta olmayacağını düşünüyorum. KKM’den çıkan paranın mevcutta yaşadığımız durumun bir benzeri olarak başka finansal araçlarda değerlendirileceğini öngörüyorum. TL mevduat hesaplarındaki faiz oranı artışının önümüzdeki dönemde devam edeceğini, yatırımcıların TL mevduat hesaplarına ilgisinin görece artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol