Advertisement

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Güncelleme:
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizini yüzde 50 seviyesine sabit tuttu.

Böylece TCMB, üst üste altıncı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini sabit tutmuş oldu.  Ekonomistler politika faizi oranında değişiklik olmayacağına kesin gözüyle bakıyordu.

TCMB'den yapılan açıklamada, ''Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.'' ifadelerine yer verildi.

TCMB'den yapılan açıklama şöyle:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Ağustos ayında aylık enflasyona dair göstergeler bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği değerlendirilmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etmektedir. Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.

ENFLASYON DÜŞENE KADAR SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEK

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

LİKİDİTE KOŞULLARI YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

text-ad
Turistlerin özel görüntülerini yayınlayan sözde sosyal medya fenomeni müstehcenlikten gözaltında! Turistlerin özel görüntülerini yayınlayan sözde sosyal medya fenomeni müstehcenlikten gözaltında! İran'ın İsrail'e intikam saldırılarının yıkımı ağır oldu! İran'ın İsrail'e intikam saldırılarının yıkımı ağır oldu! Şarkıcı Lara İran'da olduğunu ''durum çok kritik'' diyerek duyurdu Şarkıcı Lara İran'da olduğunu ''durum çok kritik'' diyerek duyurdu Marmaris'in tepki çeken gece kulüplerine baskın: Hepsi kapatıldı! Marmaris'in tepki çeken gece kulüplerine baskın: Hepsi kapatıldı! Durmak yok; zamlara devam! Akaryakıta yine, yeniden zam geliyor! Durmak yok; zamlara devam! Akaryakıta yine, yeniden zam geliyor! Fahriye Evcen ile Burak Özçivit çiftinin herkesi şaşırtan çok özel yaz tatili Fahriye Evcen ile Burak Özçivit çiftinin herkesi şaşırtan çok özel yaz tatili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayakkabısının fiyatı için Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayakkabısının fiyatı için Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama İsrail, İran'da nükleer tesisi vurdu: Türkiye'de radyasyon alarmı! İsrail, İran'da nükleer tesisi vurdu: Türkiye'de radyasyon alarmı! Hazal Çağlar ile  Samet Akaydın nişanlandı Hazal Çağlar ile Samet Akaydın nişanlandı İstanbul'da vahşet! Bir polis memuru arkadaşını parçalara ayırıp intihar etti İstanbul'da vahşet! Bir polis memuru arkadaşını parçalara ayırıp intihar etti
Kara Melek'in Yasemin'i Sanem Çelik, ekranlara Melis Sezen ile birlikte geri döndü Kara Melek'in Yasemin'i Sanem Çelik, ekranlara Melis Sezen ile birlikte geri döndü Prof. Dr. Naci Görür'den 4,0 büyüklüğündeki deprem sonrası yeni depremler uyarısı Prof. Dr. Naci Görür'den 4,0 büyüklüğündeki deprem sonrası yeni depremler uyarısı Turizm başkentimizde sarı kriz: Taksiciler kontak kapattı, havalimanı ulaşımı felç oldu! Turizm başkentimizde sarı kriz: Taksiciler kontak kapattı, havalimanı ulaşımı felç oldu! Kene ölümleri bir ilimize daha sıçradı: Aynı ilde 2'nci ölüm! Kene ölümleri bir ilimize daha sıçradı: Aynı ilde 2'nci ölüm! İran bu sefer de İsrail'e ''psikolojik'' saldırı başlattı: Görüntüler olay oldu! İran bu sefer de İsrail'e ''psikolojik'' saldırı başlattı: Görüntüler olay oldu! Vize krizi skandala dönüştü: Uganda Türkiye'nin Yeşil Pasaportu için vize istedi Vize krizi skandala dönüştü: Uganda Türkiye'nin Yeşil Pasaportu için vize istedi Kapadokya'da 2 sıcak hava balonu peşpeşe düştü: Ölü ve yaralılar var! Kapadokya'da 2 sıcak hava balonu peşpeşe düştü: Ölü ve yaralılar var! 16 Haziran haftası burç yorumları: İşte haftanın en şanslı ve en riskli burçları 16 Haziran haftası burç yorumları: İşte haftanın en şanslı ve en riskli burçları ORC Araştırma 11 ildeki son genel seçim anketinin sonuçlarını açıkladı ORC Araştırma 11 ildeki son genel seçim anketinin sonuçlarını açıkladı Berna Laçin Yeni Akit'in hadsiz haberini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya sordu! Berna Laçin Yeni Akit'in hadsiz haberini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya sordu!