Maliye Bakanı Ağbal: (3)

Maliye Bakanı Ağbal: (3)
Güncelleme:

"Damga Vergisi konusuna bir yerden neşteri vurduk, önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız"-"İlk pilot uygulamaya, hazır olduğu için Ankara'dan başlıyoruz. 2 İhtisas KDV İadeleri Dairesi kuruyoruz. Haziran gibi çalışmayı başlatacağız daha sonra İstanbul

İSTANBUL (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Damga Vergisi konusuna bir yerden neşteri vurduk, önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız. Özellikle kayıtlılığı engelleyen Damga Vergisi uygulamalarını ortadan kaldıracak güzel düzenlemelerimiz var" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) "Genişletilmiş Başkanlar Kurulu" toplantısına katılan Ağbal, toplantının açılışında bir sunum yaptı. "Bizim vergi gelirlerini daha fazla artırmak gibi bir amacımız asla olamaz" diyen Ağbal, özellikle iş gücü maliyetleri başta olmak üzere piyasa maliyeti oluşturan vergilerin aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Ağbal, genel olarak vergi yükünü aşağı çekmeye yönelik çalışmaların olduğunu anımsatıp, vergi kanunlarının 3-5 yılda bir çıkmayacağına dikkati çekti ve bu konuda tarihsel bir dönemeçte bulunulduğunun altını çizdi.

Ekonomideki reel dönüşüme inovasyon, teknoloji gibi katkıların önemli olduğunu belirten Ağbal, özel sektör-devlet iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Ağbal, son dönemde düşük karlılığa vurgu yaparak, "Size göre haklı bir takım sebepler var onları biliyorum ama şunu da kabul edelim; eğer verimlilikte artış meydana getirmez, teknolojiyi dönüştürmez, rekabeti artırmazsanız o zaman karlılık oranları düşük gelir. Aynı şeyleri yaparak karlılık artmaz" ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, hükümetin 3 aylık dönem sonunda vaatlerinin yüzde yüzünün yerine getirildiğini anımsatarak, reform konusunun her zaman gündemlerinde bulunduğunu, Meclise sunulan yasa tasarılarının Mecliste grubu bulunan partilerin de desteği ile bu yasaların hızlı şekilde Meclisten geçirileceğini söyledi.

Bakanlık olarak şu an 3 alanda çalışmalarının bulunduğunu bildiren Ağbal, şu bilgileri verdi:

"Biri Vergi Usul Kanunu. Bütün Sivil Toplum Örgütlerinden görüşler aldık, almaya devam ediyoruz. Mecliste şu an Gelir Vergisi Kanun Tasarımız var, Plan Bütçe Komisyonunda. Haftaya üst komisyonda görüşmeleri yapılıp alt komisyona sevk edilecek. Bütün Sivil Toplum Örgütlerinden gelen görüşleri alt komisyonda tek tek değerlendireceğiz ve katılımcı bir anlayışla, herkesin 'Evet bu yasa bu ülkenin ihtiyacı olan noktada düzenlenmiş bir yasa' denilecek kıvama getirmek suretiyle çıkaracağız.

Bir diğer çalışma alanımız da, özellikle finans sektöründeki farklı vergi uygulamalarının ortadan kaldırılması. Aynı sektördeki farklı aktörlerin vergilendirme farklılıklarının giderilmesi konusunda düzenlemeler yaptık. Reel sektörü ilgilendiren düzenlemeler var. Hepimizin şikayet ettiği bu Damga Vergisi konusu var, bir yerden neşteri vurduk, önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız. Özellikle kayıtlılığı engelleyen mükerrer vergi dediğimiz Damga Vergisi uygulamalarını ortadan kaldıracak güzel düzenlemelerimiz mevcut, tasarı bir aşamaya geldiğinde sizinle paylaşacağız."

Ağbal, hazırlanan vergi paketinin hem reel sektörde hem de finans sektöründe beklentileri karşılayacağını dile getirerek, bir aşamaya geldiğinde kamuoyu ile paylaşılacağını yineledi.


-"İhracatçıların mal üretirken ödeyip de bizden talep ettiği KDV size borcumuz"


KDV iadeleri konusuna da değinen Ağbal, şunları kaydetti:

"Bakan olarak göreve başladığımda verdiğim ilk talimat budur. KDV iadelerinde bugüne kadar çok güzel şeyler yapıldı ama hala ben bu KDV iadelerindeki şikayetleri duyuyorum. Bakanlık olarak mutlaka bunların üzerine gidip, bu konudaki şikayetleri ortadan kaldıracağız.

Bugün ihracatçıların mal üretirken ödeyip de bizden talep ettiği KDV bizim size borcumuz. Sizin bize açtığınız krediniz. Dolayısıyla bizim bu borcu, krediyi vadesinde ödememiz lazım. KDV iadeleri ile ilgili çalışma yapıyoruz. En son 2 gün önce yapılan çalışmalardan hareketle bana bir Eylem Planı imzalattılar. O Eylem Planından bir kısmını aslında yaptık, yapmaya devam ediyoruz.

En fazla yılın sonuna kadar süren bir Eylem Planı, 3 yıllık 5 yıllık değil. İçeriğine ilişkin bilgi vermek istiyoruz, öncelikle KDV iade sürecini hızlandırmak amacıyla, mevzuatı, yasaları gözden geçirdik. Ve bir takım çalışmalar yaptık. Bunlardan birincisi, tam istisna kapsamındaki işlemlerle ilgili.

Artırımlı teminat uygulaması adı altında iadeleri hızlandıran yeni bir sistem getiriyoruz. Tebliğ düzenlemesi ile bunu yapacağız. Konut imalatı ile ilgili bir takım belirsizlikler varmış, onları netleştiriyoruz. İhraç kayıtlı teslimlerde imalatçı aleyhine doğan kur farkı ile ilgili düzenlemeler yapıyoruz."

Eylem Planında yer alan diğer içerikler ile ilgili TİM üyelerini bilgilendiren Ağbal, plan çerçevesinde iade sürecini hızlandırmak için, iadelere ilişkin bilgi, belge ve yazışmaları elektronik ortama aktaracaklarını, zaman kaybını ortadan kaldıracaklarını, mükellefin de Yeminli Mali Müşavir gibi olası eksiklere karşı bilgilendirileceğini söyledi.

İstediği 3 şey olduğunu dile getiren Ağbal, "Bir; mükellefle Vergi Dairesi personeli mümkünse hiç yüz yüze gelmesin, gelecekse minimum düzeyde gelsin. İki; süreç tamamen elektronik ortamda yürüsün. Üç; mükellef süreci başından sonuna kadar şeffaf şekilde görsün" dedi.


-2015 yılında 32 milyar liralık KDV iadesi


2015 yılında 32 milyar lira KDV iadesi yaptıklarını belirten Ağbal, "Ama bu sürecin doğru çalışması lazım. Eğer orada yüzde 11 kayıp kaçak varsa demek ki 3,2 milyar liralık KDV iadesi yapmışız, bu önemli kaynak. Dolayısıyla KDV iadeleri doğru, hızlı ve etkin olsun" dedi.

Bakan Ağbal, konuşmasında İhtisas KDV İadeleri Daireleri kuracaklarının da bilgisini verdi. KDV iadesinin özel bir iş olduğunun, özel olarak takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Ağbal, "İlk pilot uygulamaya hazır olduğu için Ankara'da başlıyoruz. 2 tane İhtisas KDV İadeleri Dairesi kuruyoruz, haziran ayı gibi çalışma başlayacak, daha sonra İstanbul'da da kuracağız." diye konuştu.


(Bitti)