Kur Korumalı Mevduat için 5 ayda her vatandaşın cebinden çıkan para belli oldu
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAK Parti iktidarının Türk Lirası'ndaki değer kaybına ve dövizdeki yükselişe dur diyebilmek için piyasaya sunduğu tartışmalı Kur Korumalı Mevduat hesaplarının faturası belli oldu. KKM için her vatandaşın cebinden 829 lira çıktı
Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, KKM’nin vatandaşa maliyetini yazdı. Uygulama için her vatandaşın cebinde 829 lira çıktığını söyleyen Aktaş’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Kur korumalı mevduatın temmuz ayı faturası da belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı temmuz ayı bütçe gerçekleşmesine göre kur korumalı mevduat hesapları için kur farkı olarak bütçeden bir ayda 23 milyar 362 milyon lira daha çıktı.
Böylece kur korumalı mevduat hesapları için beş ayda yapılan toplam ödeme 60.6 milyar lirayı buldu. KKM hesapları için martta 11.7, nisanda 4.6, mayısta 4.8, haziranda 16.1 milyar lira ödenmişti. Temmuzdaki 23.4 milyar liralık rekor ödemeyle birlikte beş ayın toplamı 60.6 milyar liraya ulaştı. Bu tutar, kur korumalı mevduat hesabına doğrudan TL yatırarak katılanlara bütçeden yapılan ödemeyi gösteriyor. Döviz tevdiat hesabını TL’ye döndürmek suretiyle KKM’ye katılanlara ise ödemeyi Merkez Bankası yapıyor. Merkez Bankası’nın bugüne kadar ne miktarda ödeme yaptığı adeta devlet sırrı, bu tutar açıklanmıyor.
Ancak Merkez Bankası’nın yaptığı ödeme daha farklı değerlendirilmeli. Merkez Bankası, örneğin 1.000 dolar bozdurarak sisteme giren birine, vade bitiminde yine 1.000 dolarına karşılık gelecek tutarda TL ödüyor. Eğer kur artışı vade dönemine denk gelen faizden düşük olursa bu sefer hesap sahibi faizi alıyor.
Yurtiçindeki katılımcıların döviz bazında bir getirisi yok. Yurtdışından katılanlara ise faiz ödeniyor.
Türk parası yatırarak kur korumalı mevduat hesabı açtıranlara bütçeden ilk ödemenin yapıldığı marttan bu yana beş ayda 60.6 milyar lira aktarıldığını belirttim. Bu tutara bir de DTH bozdurarak KKM’ye geçen tüzel kişilere tanınan kambiyo karı kaynaklı 10.2 milyar liralık vergi muafiyetini eklemek gerekiyor. Üstelik bu bilinen tutar.
CEBİMİZDE 829 TL ÇIKTI
Vergi muafiyetinin 10.2 milyarla sınırlı olduğunu varsayalım; 60.6 milyar da doğrudan kur farkı ödemesi, eder 70.8 milyar lira. Bölelim 70.8 milyar lirayı bu yılın tahmini nüfusu olan 85.4 milyona… Demek ki beş ayda her birimizin cebinden 829 lira alınmış!
Şimdi şu tarz itirazlar duyulacaktır. Vatandaş devlet bütçesinin temel olarak kendisinden alınan vergiyle oluştuğunu bilmezse, oradan yapılan harcamanın aslında kendi parası olduğunu idrak edemezse, tabii ki “Benden bir kuruş bile çıkmadı” diyebilir. Böyle düşünenler; hadi o paranın aslında sana ait olduğunu bilmiyorsun, en azından o tutarın senin için harcanmasını istesene!”
Alaattin Aktaş'ın Dünya gazetesindeki yazısının tamamı için...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol