Koza İpek Holding ne ile suçlanıyor ?
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlKoza-İpek Holding'e yönelik operasyona ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan açıklama yapıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Koza İpek Holding ile bağlı şirketlerin sahipleri ve yöneticileri hakkında "terör örgütü yöneticisi olmak, terörizmin finansmanının önlenmesi kanununa muhalefet, örgüt tarafından toplanan himmet paralarının şirketler aracılığıyla aklanması ve örgüt propagandası yapmak" suçlarından başlatılan soruşturmanın sağlıklı biçimde yürütülmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için şirketlere kayyum atandığını açıkladı.
Kayyumların soruşturma süresince ilgili hakimliğin gözetim ve denetimi altında faaliyetlerini sürdüreceği kaydedilen açıklamada, "Soruşturmamız CMK ve diğer yasal mevzuat kapsamında, hukuk kuralları gözetilerek titizlikle devam etmektedir" denildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Koza İpek Holding ve bağlı 22 şirkete kayyum atanmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi:
"Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2014/119687 sayılı dosya üzerinden; terör örgütü yöneticisi olmak, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, örgüt tarafından toplanan himmet paralarının şirketler aracılığıyla aklanması ve terör örgütü propagandası yapmak suçlarından dolayı Koza İpek Holding A.Ş. ile bağlı şirketlerin sahipleri ve yöneticileri hakkında yürütülen soruşturmada, Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği'nin 2015/3353 sayılı değişik iş kararı doğrultusunda 01.09.2015 günü bazı ikametgahlarda ve şirketlerde arama yapılmıştır. Yapılan aramalarda el konulan faturalar, defterler, dijital kayıtlar ile diğer belgeler üzerinde inceleme yapmak üzere, konusunda uzman bilirkişiler görevlendirilmiştir. Görevlendirilen bilirkişilerin yaptıkları ön çalışma sonucu düzenledikleri raporda;
- Şirketlerin ticari defterlerinde çeşitli sahtecilikler yapıldığı,
- Hileli muhasebe işlemleri yapmak suretiyle, paralel bir muhasebe sistemi oluşturulduğu,
- Şirketlere kayıt dışı para girişlerinin olduğu,
- Reel üretimlerle beyan edilen üretimler arasında farkların bulunduğu,
- KAP'a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) bildirilen altın üretimi miktarı ile gerçekte üretilen altın üretimi miktarı arasında şüpheli farklılıkların bulunduğu,
- Şüphelilerin şirketlerin faaliyetleri çerçevesinde, halen suç işlemeye devam ettikleri belirtilmesi üzerine cumhuriyet başsavcılığımız tarafından ilgililer aleyhine kuvvetli suç şüphesinin var olduğu değerlendirilmiştir.
FETÖ'ye finansal kaynak sağlamak
Yine yapılan aramalarda el konulan dijital materyaller üzerinde, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce yapılan ve halen devam eden incelemelerdeki ilk tespitlerde;
- İlgili holdingin ve bağlı şirketlerin bilgisayarlarında yüzlerce sayfa himmet tablolarının yer aldığı, şirket binalarında himmet adı altında toplanan altınların bulunduğu,
- Bu toplanan himmetleri, altın üretiminden kazanılmış gibi göstererek paravan şirketler aracılığıyla akladıkları ve kendilerine ait vakıflara aktardıkları, bu şekilde tüm şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde FETÖ'ye (Fethullahçı Terör Örgütü) finansal kaynak sağladıkları yönünde bilgi ve belgelerin bulunduğu saptanmıştır.
Hukuk kuralları gözetiliyor
Cumhuriyet başsavcılığımızca söz konusu holding ile bağlı şirketlerin sahibi ve mensuplarının yasalara aykırı şekilde topladıkları himmet paralarını şirketlerin yasal faaliyetlerinden elde edilmiş gibi göstererek akladıkları, şirket kazançlarından örgüte finansal kaynak sağladıkları, eğitim kurumları aracılığıyla FETÖ'ye eleman kazandırmaya çalıştıkları, yazılı ve görsel medya organları aracılığı ile FETÖ'ye yönelik yürütülen tüm adli soruşturmaları manipüle ederek devlet aleyhine, örgüt lehine algı operasyonu faaliyeti içerisinde bulundukları, yine yaptıkları yayınlarla FETÖ mensuplarını suçtan kurtarmaya çalıştıkları, bu şartlarda mevcut soruşturmanın sağlıklı biçimde yürütülmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için CMK'nun 133. maddesi kapsamında kayyum atanmasının gerekli olduğu değerlendirilmiş olup, bu amaçla tüm şirketlere kayyum atanması talep edilmiştir. Talebimizi kabul eden Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği ilgili şirketlere kayyumlar atamıştır. Kayyumlar soruşturma süresince ilgili hakimliğin gözetim ve denetimi altında faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Soruşturmamız CMK ve diğer yasal mevzuat kapsamında, hukuk kuralları gözetilerek titizlikle devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol