Kötü haberi Bakan Işıkhan verdi: 2025'te emekli olmak istemezsiniz!
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMilyonlarca çalışan için kötü haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan geldi. Daha önce "bir düzenleme yapılacaktır" diyen Bakan Işıkhan, emeklilik başvurusunu 2024 yılı yerine 2025 yılında yapacak çalışanların maaşlarındaki kaybı açıkladı.
Emekli maaşı hesaplamada güncelleme katsayısı emekli maaşlarında ciddi bir fark oluşturacak. 2024’te emekli olanlar 2025’te emekli olacaklara göre tüm hayatları boyunca yüzde 30-35 oranında daha az maaş alacak.
Bu sebeple yüz binler yıl sonuna kadar emekli olmayı planlarken 15 Aralık detayı gündeme geldi. Emekli adaylarının mevcut tablodaki kayıptan etkilenmesi için emeklilik dilekçesini Aralık sonuna kadar vermesinin yeterli olacağı ifade ediliyor.
SGK uzmanları bu konuda endişesi olanların en azından 15 Aralık tarihine yasal bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını beklemelerinde fayda bulunduğunu belirtiyor.
Emekli maaşında ve asgari ücrete yapılacak zamlar gündem olmaya devam ederken, SGK Uzmanı Özgür Erdursun emekli olmayı düşünen çalışanları uyararak, dilekçe tarihini kaçıranların düşük maaş tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklarını duyurmuştu.
Bakan Işıkhan emekliliğini 2025'e erteleyenlerin yaşayacakları maaş kaybını açıkladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılının son ayında ve 2025 yılında emeklilik başvurusu yapanlarla ilgili farkın değişmeyeceğini belirterek, yeni emekli olacakların aylıklarının yüzde 30 daha az olacağını söyledi.
2024 yılında emeklilik dilekçesi vermenin, 2025’e göre maaş açısından daha avantajlı olacağı iddiaları üzerine, çalışanlar "erken" emeklilik için başvurular yapmaya başlamıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili AK Partili yetkililere yaptığı sunumda, 2025'te emekli olacakların aylıklarının yüzde 30 daha az olacağını kaydetti.
Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre; 2024 ile 2025 yılı emekli aylık tutarlarında farklılığın sebeplerini anlatan Işıkhan, şunları söyledi:
“Özellikle enflasyonist dönemlerde aylık artışlarının TÜFE’nin üzerinde verilmesi güncelleme katsayısı ile aylık artışları arasındaki bağı koparmakta. Bu ise mevcut yılda emekli olan ile sonraki yılda emekli olan arasında alınan aylıklarda ciddi farklılıklara neden olmakta. Emekli aylıkları, 2024 yılının ocak ayında yüzde 49,25, temmuz ayında ise yüzde 24,73 oranında artırıldı. 2024 yılı aylık artışı toplam yüzde 86,16 olarak gerçekleşti.
1 Ocak-31 Aralık 2024 tarihleri arasında emeklilik başvurusu yapan herkes bu zamlardan yararlanacak. 2025 yılında ise; geçmiş yıl primleri, 2024 yılı TÜFE oranının yüzde 45’i ve gelişme hızının da yüzde 6 olacağını varsaydığımızda, 2024 yılına ilişkin güncelleme katsayısı yüzde 46,8 olacak. Primler, bu oranla güncellenece ve 2024 yılı aylık artışı ile güncelleme katsayısı arasında yaklaşık 40 puan fark oluşacaktır. Bu durum bu yıl emekli olmayıp seneye bırakan SSK ve Bağ-Kur’luların emekli aylıklarında yaklaşık yüzde 30 farka neden olacak.”
Bu kaybı önlemenin çözümü yok mu ?
Erdursun'un emekli maaşları, zam oranlarının yetersizliği, asgari ücret ve emeklilik sisteminin yeniden yapılandırılması için sunduğu çözüm önerisi şöyle:
"Önerim şu; Asgari ücret konusunda işçi, işveren, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları toplanıp diyecekler ki Avrupa'da ortalama yüzde 3 - yüzde 5 asgari ücretli çalışan var. Bizde de yeni bir uygulama başlatıyoruz. Meslek kodu diye bir şey var. Siz işe girdiğinizde sizin için bir meslek kodu giriliyor. O meslek koduyla siz örnek veriyorum 6 ay çalışıp artık tecrübe kazandıysanız işveren sizi asgari ücretle çalıştıramayacak. Belli kriterler olacak.
Yani benim aylığım 20.000 lira ben gideyim tezgahtarlık yapayım. Yarın 22.000 liralık oldu. Garsonluk yapayım sonra 25 oldu. Bu şekilde devam etmemeli. Yani insanların bir meslek koduyla belli bir süre çalışmalarını sağlayacak, kendilerini o meslekte geliştireceği bir durumu ortaya çıkarmamız lazım ve burada da 6 ay meslekte çalışmadan sonra artık asgari ücreti kaldırmalıyız.
Emekli aylıklarında da taban aylık, kök aylık meselesini hükümetin çözmesi lazım. Yıllardır söylüyorum çalışanların çalışma gün sayısına göre, prim gün sayısına göre, yaşına göre, sigortalık süresine göre, emekli aylığı ile yani özendirici bir emekli aylığı hesaplama sistemine ihtiyaç var. Bundan sonra çalışanlar için bu gerekli.
Emekli olmuş olanlar için de bir intibak düzenlemesiyle herkesin emekli aylıkları primine göre, yatırdığı prim gün sayısına göre ve ödenen primlere göre, yaşa göre, sigortalılık süresine göre yeniden belirlenmeli. Çözüm bu. Yoksa hala 2024 yılı emeklilik ile 2025 yılı arasında oluşacak farkları konuşmaya devam ederiz. Çünkü arada ciddi bir fark oluşacak.
1.10.2008’den önce memur olanların emeklilik başvuruları 2025 ve sonrası olursa emekli aylıklarında düşme yaşanmaz. Ancak memur, SSK, Bağ-Kur, Banka çalışanlarında olacak.
Kamuda işçi olarak çalışanlar ve memurlarda son başvuru tarihi 14.01.2025 diğerlerinde ise 31.12.2024. Bu tarihlere dikkat.
Kamuda çalışanlar ve 15’inde aylığını alanlar 14.01.2025’de müracaatta bulunursa emekli aylığında yüzde 30 düşme gerçekleşmez. Kıdem tazminatı da yüksek olur.
2024 yılında emeklilik başvurusu yapacak olanlar ile 2025 yılında emeklilik başvurusu yapanlar arasındaki maaş farkı belirgin olacak. 2024 yılında başvuru yapacak olan kişiler 2025’e göre yüzde 30 daha fazla maaş alacak. Emeklilik dileklerini 2025’e sarkıtanlar ise yüzde 30’luk bir maaş kesintisi yaşayacak."
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol