Kısa süreli don yüzde 30'unu yok etti !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAfyonkarahisar'da meydana gelen kısa süreli don kirazların yüzde 30'unu yok etti.
Kirazı zirai don vurdu. 1-2 saat etkili olan don nedeniyle kiraz çiçek tutamadı. Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle kirazda yüzde 30'a varan rekolte kaybı bekleniyor.
Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde nisan ayında yaşanan zirai don nedeniyle kirazda yüzde 30'a varan rekolte kaybı bekleniyor.
Türkiye'nin önemli kiraz üretim ve ihracat merkezlerinden afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde geçen ay yaşanan zirai don nedeniyle rekoltede yüzde 30'a varan düşüş olabileceği öngörülüyor.
Sultandağı Kiraz Kooperatifi Başkanlığını da yürüten ilçe Belediye Başkanı Osman Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultan Dağları ile Eber ve Akşehir gölleri arasındaki geniş bir alanda yıllardır kiraz üretildiğini söyledi.
İlçenin en önemli gelir kaynaklarından birinin meyvecilik olduğunu ifade eden Acar, "Yaklaşık 160 bin dekar alanda tarım yapılan bölgede, 120 bin dekar alanda meyve üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin kiraz üretiminde ilk sırada bulunan Sultandağı'nda yıllık ortalama kiraz üretimi 30 bin ton. Geçen yıl 15 bin ton kiraz üretildi. Bu yıl ise 25 bin ton ürün bekleniyor." diye konuştu.
Acar, Sultandağı kirazının önceki yıllara göre 15 gün erken piyasa çıkacağını tahmin ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Bölgemizde kirazın yanında 10 bin ton vişne, 10 bin ton elma ve 2 bin ton civarında kayısı üretiyoruz. Yağışlar ve diğer iklim koşullarına göre yıllar itibarıyla üretimde değişkenlik oluyor. Son yıllarda don tehlikesiyle karşı karşıyayız. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 24-25 Nisan'da don olayı yaşandı. Dolayısıyla bölgemizdeki kiraza biraz zarar verdi. Şu anda net tespit yapılabilmiş değil ancak yüzde 30'a yakın ürün kaybı olacağını tahmin ediyoruz. Kayısıda da yine yüzde 30'a yakın ürün kaybımız olacak."
İhracat şartlarının Orta Doğu'daki gelişmelere bağlı olduğunu vurgulayan Acar, Avrupa'nın yanı sıra Çin'e de önemli miktarda kiraz göndermeyi planladıklarını, bu konuda gerekli girişimlerin devam ettiğini aktardı.
Kiraz üreticisi Ahmet Arıkan da nisan ayında zirai don yaşandığını dile getirerek, "1-2 saat etkili olan don nedeniyle kiraz çiçek tutamadı. Bu da maalesef kiraz rekoltesini yüzde 25-30 etkileyecek" ifadelerini kullandı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol