Karşılıksız çekler giderek artıyor

Karşılıksız çekler giderek artıyor
Güncelleme:

Karşılıksız çeklerin adeti Ocak-Mayıs 2015 dönemindenden yüzde 12 fazla arttı.

Karşılıksız çek adedi, Ocak-Mayıs 2015 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 49 oranında gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Mayıs ayına ait çek bilgilerini açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verilerine göre; Ocak-Mayıs 2015 dönemindeki karşılıksız çek adedi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 49 oranında gerçekleşti. 2015’in ilk 5 ayında bankalara 8,4 milyon adet çek ibraz edilirken bu çeklerin parasal tutarı da 247 milyar TL oldu. İbraz edilen çek sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalırken, parasal karşılığı yüzde 11 arttı.

Ocak-Mayıs 2015 döneminde 10,8 milyar TL tutarında 276 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bununla birlikte, aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 1,3 milyar TL tutarındaki 50 bin adet çek daha sonra ödendi.

Mayıs ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yüzde 3,4 ve tutar olarak yüzde 3,5 oldu. Ocak-Mayıs 2015’i kapsayan 5 aylık dönemde ise karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında yüzde 3,3 ve tutar bazında yüzde 4,4 olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 5 ayında bu oran, adet olarak yüzde 2,8 ve tutar olarak yüzde 3,3 idi.

Mayıs 2015 sonu itibarıyla, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olarak sıralandı. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise ilk sırada yine İstanbul yer alırken, İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Gaziantep ve Antalya takip etti.

Mayıs 2015 itibarıyla, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il, yüzde 9,4 oranla Edirne oldu. Edirne’yi sırasıyla, yüzde 8,1 ile Erzurum, yüzde 7,8 ile Adıyaman, yüzde 7,7 ile Kırklareli ve yüzde 7,6 oranla Kahramanmaraş izledi. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Çankırı, Sivas ve Karabük oldu.

text-ad
İBB soruşturmasında etkin pişmanlıktan yararlanan ismin ifadesi ortaya çıktı İBB soruşturmasında etkin pişmanlıktan yararlanan ismin ifadesi ortaya çıktı Yağışlar sürecek, bahar yolda... Bitmek bilmeyen kış adım adım, yavvaş yavaş Türkiye'yi terk ediyor! Yağışlar sürecek, bahar yolda... Bitmek bilmeyen kış adım adım, yavvaş yavaş Türkiye'yi terk ediyor! Survivor'da Hikmet'in ''kavga'' itirafı sonrası Batuhan'ın ailesinden Acun Ilıcalı'ya tehdit Survivor'da Hikmet'in ''kavga'' itirafı sonrası Batuhan'ın ailesinden Acun Ilıcalı'ya tehdit Hobi ya da meslek değil, mecburiyet: Onlar Türkiye'nin ''yılanlara üfleyen'' ailesi! Hobi ya da meslek değil, mecburiyet: Onlar Türkiye'nin ''yılanlara üfleyen'' ailesi! İlber hocadan Cumhurbaşkanlığı'nın etkinliğinde dikkat çeken tarikat ve parti üyeliği çıkışı İlber hocadan Cumhurbaşkanlığı'nın etkinliğinde dikkat çeken tarikat ve parti üyeliği çıkışı Yavru yaban domuzu Fethiye'de bir mağazaya dalınca olanlar oldu... Yavru yaban domuzu Fethiye'de bir mağazaya dalınca olanlar oldu... CİMER'e şikayet edilmişti: Özel hastanenin faaliyetleri durduruldu! CİMER'e şikayet edilmişti: Özel hastanenin faaliyetleri durduruldu! Milli Eğitim Bakanı Tekin açıkladı: Sistem bir kez daha değişiyor! Milli Eğitim Bakanı Tekin açıkladı: Sistem bir kez daha değişiyor! Çılgın aşık intihara kalkıştı, genç kadın ''benim suçum seni sevmek mi'' diye isyan etti! Çılgın aşık intihara kalkıştı, genç kadın ''benim suçum seni sevmek mi'' diye isyan etti! Sahiplendiği sokak köpekleri evde parçalarak öldüren doktor tutuklandı! Sahiplendiği sokak köpekleri evde parçalarak öldüren doktor tutuklandı!
Ekrem İmamoğlu'nun ''iptal edilen'' diploması aslında iptal edilmedi mi ? Ekrem İmamoğlu'nun ''iptal edilen'' diploması aslında iptal edilmedi mi ? Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 3 ilimizi işaret etti, tarih verip beklediği depremi açıkladı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 3 ilimizi işaret etti, tarih verip beklediği depremi açıkladı Yok böyle bir tazminat! Bu belediyeden emekli olmak varmış... Yok böyle bir tazminat! Bu belediyeden emekli olmak varmış... Bakanlık ifşa etti! 2 ürün için daha piyasadan toplatma kararı! Bakanlık ifşa etti! 2 ürün için daha piyasadan toplatma kararı! 23 yaşındaki üniversiteli İlay, zayıflamak isterken yepyeni bir iş sahibi oldu 23 yaşındaki üniversiteli İlay, zayıflamak isterken yepyeni bir iş sahibi oldu Hazal Filiz Küçükköse ''Dünyanın En Seksi Kadını''na meydan okudu Hazal Filiz Küçükköse ''Dünyanın En Seksi Kadını''na meydan okudu Trafikte iki ''inatçı keçi''nin ölümüne yol vermeme inadı kamerada! Trafikte iki ''inatçı keçi''nin ölümüne yol vermeme inadı kamerada! Müge Anlı: ''Her an kapınız İçişleri Bakanlığı'ndan geliyoruz denilerek çalınabilir!'' Müge Anlı: ''Her an kapınız İçişleri Bakanlığı'ndan geliyoruz denilerek çalınabilir!'' İBB'deki AK Parti dönemi için yolsuzluktan suç duyurusu! İBB'deki AK Parti dönemi için yolsuzluktan suç duyurusu! Fenerbahçe'nin başvurusu kabul edildi, TFF soruşturma başlattı Fenerbahçe'nin başvurusu kabul edildi, TFF soruşturma başlattı