İşverenlerin asgari ücrete zam talebi belli oldu

İşverenlerin asgari ücrete zam talebi belli oldu
Güncelleme:

Türkiye'de asgari ücretli olsun olmasın tüm çalışanlar 2025 yılı asgari ücret zammını tartışmaya devam ederken, işverenlerin yapmak istedikleri zam oranı belli oldu.

Milyonlarca çalışanın gözü Aralık ayında toplanarak 2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda...

Geçmiş yıllarda yapılan tüm asgari ücret artışları ya enflasyon oranıyla paralel ya da onun 5-10 puan üstünde gerçekleşmiş durumda. Bu sebeple bu yılda komisyonun ilk bakacağı veri enflasyon olacak.

Bu kritik toplantıya daha 2 ay varken asgari ücrete yapılması planlanan muhtemel zam tahminleri şimdiden konuşulmaya başlandı bile.

Ekonomistler şu an net 17 bin 2 TL olan asgari ücrete yeni yılda yüzde 40 ya da 45 civarında bir zam beklerken işverenlerin masasındaki rakam da ortaya çıktı.

Ekonomi kulislerinden sızan bilgilere göre iş dünyası 2025 yılı asgari ücret artışının yüzde 30'la sınırlandırılmasını talep ediyor. İş dünyasından gelen bu zam oranı kabul görürse asgari ücret 2025'te 17.002 TL'den 22.102 TL'ye yükselmiş olacak. Yani asgari ücretli maaşına sadece 5.100 TL zam alacak.

Türkiye'de her geçen gün daha da büyüyen geçim derdinde iş dünyasının bu talebine karşı çalışanların ve STK'ların çok sert tepki göstermesi bekleniyor.

İktidarın Orta Vadeli Programı'na göre...

OVP Enflasyon Tahmini: Yüzde 41,5
Asgari ücret tahmini: 24.058 TL

TCMB'nin enflasyon beklentisine göre

Merkez Bankası Anketi: Yüzde 43,14
Asgari ücret tahmini: 24.336 TL

Anadolu Ajansı'nın enflasyon tahminine göre

Anadolu Ajansı Enflasyon Tahmini: Yüzde 42,64
Asgari Ücret Tahmini: 24.251 TL

Reuters'in enflasyon tahminine göre

Reuters Enflasyon Tahmini: Yüzde 42,95
Asgari Ücret Tahmini: 24.304 TL

Finansal Kurumlar Birliği'nin enflasyon tahminine göre 

Finansal Kurumlar Birliği Enflasyon Tahmini: Yüzde 49,39
Asgari Ücret Tahmini: 25.399 TL

 

 

Karadeniz'de korkutan deprem: Birçok ilde hissedildi Karadeniz'de korkutan deprem: Birçok ilde hissedildi Sedat Peker’den ''Köfteci Yusuf'' açıklaması Sedat Peker’den ''Köfteci Yusuf'' açıklaması Narin cinayetinde balkondaki halıların sırrı çözüldü Narin cinayetinde balkondaki halıların sırrı çözüldü Türk gazetecilere Beyrut'ta canlı yayında saldırı: ''Türkiye'' deyince saldırdılar Türk gazetecilere Beyrut'ta canlı yayında saldırı: ''Türkiye'' deyince saldırdılar En çok hile lahmacunda: Bu fiyatın altında satılıyorsa iki kez düşünün En çok hile lahmacunda: Bu fiyatın altında satılıyorsa iki kez düşünün Elon Musk ''robotaksi'' Cybercab'i tanıttı: Şoför yok, direksiyon yok, gaz pedalı yok... Elon Musk ''robotaksi'' Cybercab'i tanıttı: Şoför yok, direksiyon yok, gaz pedalı yok... Şükrü Özyıldız'ı saçı sakalı birbirine karışmış haliyle gören tanıyamadı Şükrü Özyıldız'ı saçı sakalı birbirine karışmış haliyle gören tanıyamadı Emekliye en yüksek promosyonu veren banka değişti Emekliye en yüksek promosyonu veren banka değişti Ünlü CEO'lar sosyal medyada birbirine girdi: ''Maymunluğun da sınırı var'' Ünlü CEO'lar sosyal medyada birbirine girdi: ''Maymunluğun da sınırı var'' Hafta sonu için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı Hafta sonu için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı
Yüzde 9'luk zam kesinleşti: Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Yüzde 9'luk zam kesinleşti: Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? Türkiye'nin en zengin ismi İbrahim Erdemoğlu'nun serveti eridi Türkiye'nin en zengin ismi İbrahim Erdemoğlu'nun serveti eridi Köfteci Yusuf tartışmasında olay sözler: ''Asıl domuzlar devletin içinde olabilir'' Köfteci Yusuf tartışmasında olay sözler: ''Asıl domuzlar devletin içinde olabilir'' Togg T10X şarj olurken alev almıştı: Evin elektriği kaçak çıktı Togg T10X şarj olurken alev almıştı: Evin elektriği kaçak çıktı Kuzey Işıkları Türkiye'den de görüldü: Gökyüzü kızıla boyandı Kuzey Işıkları Türkiye'den de görüldü: Gökyüzü kızıla boyandı SONAR son seçim anketini açıkladı: Fark 11 puanı aştı SONAR son seçim anketini açıkladı: Fark 11 puanı aştı Zehra Güneş'in telefon rehberindeki ''en önemli kişi'' bakın kim çıktı Zehra Güneş'in telefon rehberindeki ''en önemli kişi'' bakın kim çıktı Sahra Çölü göle döndü: Şaşkına çeviren görüntüler Sahra Çölü göle döndü: Şaşkına çeviren görüntüler Dün motorine, bugün benzine gelen zammın ardından, benzine bir zam daha geliyor Dün motorine, bugün benzine gelen zammın ardından, benzine bir zam daha geliyor İlkokulda eli bıçaklı 7 yaşındaki 1'inci sınıf öğrencisi arkadaşlarını tehdit etti İlkokulda eli bıçaklı 7 yaşındaki 1'inci sınıf öğrencisi arkadaşlarını tehdit etti