IMF Başkanı Lagarde açıkladı !

IMF Başkanı Lagarde açıkladı !
Güncelleme:

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde basın toplantısı düzenledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, "Mülteci krizi konusunda daha fazla uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Dünyada her saniyede neredeyse 30 insan yerinden ediliyor. Bu daha büyük, daha geniş kapsamlı ve daha cesur yaklaşımları ve güçlü işbirliğini gerektiriyor, sadece bir ülkenin problemi olarak görülemez" dedi.

Lagarde, "IMF - Dünya Bankası Bahar Toplantıları" kapsamında basın toplantısı düzenledi.

IMF'nin 2016 ve 2017 küresel büyüme beklentisini sırasıyla yüzde 3,2 ve 3,5 olarak belirlediğini anımsatan Lagarde, dünya ekonomisinin zorluklara rağmen krizde olmadığını vurguladı.

Lagarde, öte yandan, dünyanın bazı bölgelerinde büyümenin kırılgan ve zayıf kaldığına işaret ederek, "Özellikle gelişen ülkeler ve yükselen piyasa ekonomileri, düşük emtia fiyatları, yüksek özel sektör borçları ve değişken sermaye akışlarını dikkatle izlemeli" ifadesini kullandı.

Finansal dalgalanmaların küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini de belirten Lagarde, ülkelerin sadece para politikalarına bel bağlamalarının yavaş büyüme ve düşük enflasyonu çözmeye yetmeyeceğinin altını çizdi.

Lagarde ayrıca, G20 ülkelerinin yüzde 2,1'lik ek büyüme taahhüdüne yönelik hedef tarihi 2018 yerine 2016'ya çekmesi çağrısında bulundu.

- "Her bir saniyede 30 insan yerinden ediliyor"

Lagarde,yerlerinden edilmiş milyonlarca insanın küresel ekonomi için önemli etkileri olduğuna dikkati çekerrek, "Mülteci krizi konusunda daha fazla uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Dünyada her saniyede neredeyse 30 insan yerinden ediliyor. Bu daha büyük, daha geniş kapsamlı ve daha cesur yaklaşımları ve güçlü işbirliğini gerektiriyor, sadece bir ülkenin problemi olarak görülemez" diye konuştu.

Uluslararası vergilendirme standartlarının geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Lagarde, "Birçok şey küreselleşti ancak vergilendirme hale küreselleşemedi ve yerel düzeyde kaldı" görüşünü dile getirdi.

- "Brexit, en büyük endişe ve risk kaynağı"

IMF Başkanı Lagarde, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma ihtimalinin küresel büyümenin önündeki "en ciddi endişe kaynağı ve risklerden" biri olduğunu söyleyen Lagarde, "Brexit'i küresel büyüme tahminlerimize yönelik ciddi bir risk olarak öne çıkardık" dedi.

Lagarde, aynı zamanda, 23 Haziran'da yapılması planlanan referandum tarihi yaklaştıkça piyasalarda dalgalanmalar yaşanabileceği uyarısında bulunarak, "AB üyeleri arasında uzun süredir devam eden bir evlilik var. Benim kişisel umudum bunun bozulmaması. Ayrıca tüm evliliklerde olduğu gibi aslında yapıcı konuşma yardımcı olabilir.

Ne olursa olsun tüm tarafların kendi ülkelerindeki iç çevrelerinden sıyrılarak toplu çabalar hakkında önümüzde neler olduğuna dair daha geniş bir görüş sahibi olmaları gerektiğini düşünüyorum. Son yüzyılda yaşananlardan ve ufukta görünen risklerden sonra Avrupa'yı bir arada tutmak bana göre küçümsenen ama gerçekten büyük bir değer."

- "Yunanistan'ın insanüstü çaba göstermesi gerekir"

Bir başka soru üzerine Yunanistan'a ilişkin kurtarma planına değinen Lagarde, ülke ekonomisinin, borçların sürdürülebilir hale gelmesi ve reformların hızlanması durumunda kurtarılabileceğini ifade etti.

"Yunanistanlı yetkililerle aynı görüşü paylaşıyorum, hızlı hareket etmeliyiz" diyen Lagarde, Yunanistan'ın borçlarıyla ilgili "doğru önlemler ve doğru mali politikalar kombinasyonu" olması gerektiğini savundu.

IMF Başkanı Lagarde, Yunanistan bütçesinin gayrisafi yurt içi hasılaya oranının orta vadede yüzde 3,5 ulaşmasının ancak Yunanistan hükümeti ve halkının insan üstü çabasıyla gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.