İktidarın hesabı ne çarşıya, ne de pazara uymadı!
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlEkonomik dar boğaz nedeniyle tüketiciler "rahatlasın" diye sunulan vergi indirimleri, teşvikler bekleneni vermedi. Tüketici enflasyon ve zamlar nedeniyle çarşıya pazara çıkamadı.
TOBB bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırladığı perakende güven endeksi (TEPE) aralık ayında hem geçen yıla hem de geçen aya göre azalarak, 2019 yılını negatif seviyede tamamladı.
Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre geçen 3 ayda işlerin durumu, önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satış ve istihdam beklentileri hem Aralık 2018'e hem de Kasım 2019'a göre azaldı. Güven endeksinin 2019 yılı ortalaması eksi 16.4 puan olurken, bu seviye 2017 yılı ortalamasından (eksi 17.1) sonraki en düşük seviye olarak kaydedildi. 2019 yılı birinci çeyreği, perakende endeksinin yıl içinde en düşük seviyeyi gördüğü dönem olarak belirlendi.
BEKLENTİLER DE KÖTÜ
Tüketiciden iyi haber gelmeyince firmaların beklentileri de geriledi. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri 2019 yılında, 2018 yılına göre daha kötü performans sergiledi. Beklentilerin 2018 yılı ortalaması eksi 7.6 puan olurken, 2019 yılı ortalaması eksi 11.9 puan oldu.
TEPAV'ın bülteninde perakende sektörü için 2019 yılının 2018 yılına göre iş hacminin daha kötü olduğu bir yıl olduğu belirtilirken, “Geçen yıla göre işlerin durumuna dair alt endeks değerinin 2018 yılı ortalaması eksi 36.0 puan olurken, 2019 yılı ortalaması eksi 42.6 puan oldu. Endeks çeyreklik dönemde ele alındığında da, ilgili soruya verilen yanıtların denge değerinin 2019 yılının son çeyreğinin 2018 yılının üzerinde olduğu görüldü” tespiti yapıldı.
Elde edilen verilere göre, aralık ayında perakende güveni sadece elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe yükseldi. Buna karşılık akaryakıt, eczane, parfümeri, züccaciye, kırtasiye, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, bakkal, market ve büyük mağazalar, mobilya, aydınlatma, yiyecek, içecek ve tütün, motorlu taşıtlar sektörlerinde düşüş gözlendi.
Sözcü
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol