İki Bakan'dan iki farklı açıklama
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlEkonomi Bakanı Zeybekçi erken seçimin çok başarılı olabileceğini söylerken, Maliye Bakanı Şimşek, ''kötü senaryo'' olarak değerlendirdi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini ama "Seçime gidilmemeli, Türkiye ekonomisi kaldırmaz" diye bir sebebe dayanılmasının, son derece yersiz, yanlış ve ülkeye haksızlık olduğunu söyledi. Zeybekci, "Türkiye, bir seçimi daha çok başarılı bir şekilde yapar, ekonomisine de hiçbir şey olmaz" şeklinde konuştu. Malye Bakanı Mehmet Şimşek ise dün "Tekrar seçim olması olumsuz bir senaryo" açıklamasında bulunmuştu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini ama "Seçime gidilmemeli, Türkiye ekonomisi kaldırmaz" diye bir sebebe dayanılmasının, son derece yersiz, yanlış ve ülkeye haksızlık olduğunu söyledi. Zeybekci, Denizli temasları kapsamında eşi Ayşen ile geldiği şehitlikte dua etti. Daha sonra yetiştirme yurdu, huzurevi ve çocuk yuvasına geçen Zeybekci, görüştüğü kişilerin bayramını kutladı, çocuklara hediyeler verdi. Ziyaretlerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Zeybekci, milletin net seçim yaptığını, demokrasi anlamında son derece uygun ve başarılı süreç geçirildiğini anlattı.
Milletin, seçimlerde koalisyon hükümeti kurulmasını istediğini belirten Zeybekci, şunları kaydetti: "Millet, seçimlerde AK Partiye yüzde 41 oy verdi ve 'Senin politikalarından memnunum, siyasi ve ekonomik istikrarla ilgili bugüne kadar ki yönetimden memnunum. Onun için politikaların devamı istiyorum' dedi. Biz 7 Haziran seçimlerindeki sonucu böyle görüyoruz, yorumluyoruz. Hükümet kurulması konusunda uzlaşı yapacak ve bu konuda tam yetkili Sayın Başbakanımızdır. Ekonomi yönetimi ve ekonomi bakanlıklarının hangi partide olacağının takdiri tamamen Başbakanımıza aittir. Kaldı ki iyi niyet toplantılarının yapıldığı bir görüşmenin sonunda, güçlü, samimi ve inandırıcı bir şekilde barışı, kardeşliği, Türkiye'nin birliği ve beraberliğini dile getirmede sıkıntıları olan ve terör örgütünün söylemlerinin aksine açıklama yapamayan bir partiyle zorluklarımız ve sıkıntılarımız olacağını herkes biliyor.
'ÜLKEM NE KAYBEDER?'
MHP ve CHP'nin tabanlarına ve bir de görüşlere bakmamız lazım. Şu anda olmuş-bitmiş veya hızlı gelişen bir şey yok." Zeybekci, "MHP ile koalisyon kurulabilir mi?" şeklindeki soruya, MHP'nin tutumunun belli olduğu, Ak Parti ve MHP tabanının bu koalisyona daha sıcak baktığı yanıtını verdi. "Bu konuda MHP'nin tutumu belli, hükümet kurmaktan kaçan veya hükümette olmak istemeyen bir yaklaşım içinde" diyen Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eleştirmek için söylemiyorum, şu andaki tutumun tespiti anlamında söylüyorum, tabanlara bakıldığında talep ve istekler başka. Şu andaki sonuçları itibarıyla, koalisyon hükümetiyle ilgili görünen pozitif ışık henüz yok. Partilerin sorumlulukları, ülke sorumluluğu ve millet sorumluluğudur. Ülkenin geleceği ile ilgili sorumluluk olduğu zaman parti sorumluluğunun kat kat önüne geçmesi lazım. 'Önce ülkem, önce Türkiye' demek lazım. Yani 'Koalisyon kurarsam, şöyle olursa, ben parti olarak ne kaybedeceğim'den ziyade ,'Ülkem ne kaybeder?', ona bakmak lazım.
Şu anda maalesef siyasi partilerin, öncelikle MHP'nin bu konudaki yaklaşımları, 'Ben koalisyona girersem ne kaybederim?'. MHP'nin yaklaşımı böyle. 'Ülkem ne kaybeder?', henüz bu dikkate alınmıyor. Biz hep 'Ülkemiz ve milletimiz kaybedeceğine biz kaybetmeye razıyız' dedik."
'ÇOK BAŞARILI YAPAR'
Zeybekci, seçimin ardından yapılan açıklamalarda, "Türkiye ekonomisi bir seçimi daha kaldırmaz" şeklindeki görüşlerin Türkiye'ye haksızlık ve hakaret olacağını vurguladı. Nihat Zeybekci, şu değerlendirmede bulundu: "Benim fikrim Türkiye'de hükümet kurulmalı, koalisyon olmalı ama 'Seçime gidilmemeli, Türkiye ekonomisi kaldırmaz' diye bir sebebe dayandırmak, son derece yersiz, son derece yanlış ve Türkiye'ye büyük bir haksızlıktır. Türkiye, bu ekonomiye dayandırılacak bir Türkiye değil artık. Türkiye, bir seçimi daha çok başarılı bir şekilde yapar, ekonomisine de hiçbir şey olmaz. Türkiye, şunu da iyi düşünmeli ve buna iyi düşünerek karar verecektir. Bir seçim daha olursa 2015'i kaybederiz. Seçimler ekonomi tarafından pek sevilmez ama 2016, 2017 kurtulacaksa, ülkenin geleceğiyle ilgili bir virajdan, bir engelden aşılacaksa 'Bir daha seçim sağlık getirir' diye düşünüyorum. O tıkanmaya gelirsek eğer. İşin sahibi millet, onlara gitmek lazım, başka nereye gideceğiz? Ben hükümetin kurulmasını son derece destekliyorum, koalisyon hükümetinin olmasını destekliyorum."
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol