Hasankeyf'in ilçe sınırları belirlendi

Hasankeyf'in ilçe sınırları belirlendi
Güncelleme:

Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf nihayet sınırlarına kavuşuyor.

2012 yılından bu yana yeni ilçe sınırlarının belli olmasını bekleyen Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf sınırlarına kavuşuyor. Yapımı 2016 içinde tamamlanması beklenen Ilısu Barajı ile sular altında kalacak tarihi kentte kamu binaları 'Yeni Hasankeyf’e taşınırken vatandaşlar Hasankeyf’te kaldı.

Hürriyet'ten Can Mumay'ın haberine göre, Charles Dickens’ın efsane romanı İki Şehrin Hikâyesi’nin ismini hatırlatan bir yasa Meclis Başkanlığı’na sunulan torba kanunda yer aldı. Torba kanunda Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in sınırlarının yasal olarak belirlendi. İlçe sınırları kuzeyde Berrahil Tepesi ile Hamduni Sırtı, doğuda Kot Tepe, güneyde Dicle Nehri, Kesmeköprü Köyü, Kınamaz Burnu batıda Düğili Tepe ve Mesiliamer Sırtı ilçenin yeni sınırları olarak çizildi.

568e541818c7730694143cdf.jpg

Artuklular’dan kalma yapıları ile adeta bir açık hava müzesi olan Hasankeyf Ilısu Barajı’nın tamamlanması ile sular altında kalacak. Bu yüzden Hasankeyf’teki yapılar 2008 yılından beri Hasankeyf’in kuzeyinde oluşturulan ‘Yeni Hasankeyf’e taşınıyor. Bu yüzden ilçenin idare edilmesinde sorunlar çıkmaya başladı.

Yeni Hasankeyf 2008 yılından beri inşa ediliyor. Kaymakamlık binaları 2012’de bölgede yerini aldı. Emniyet Müdürlüğü yeni Hasankeyf’e geçti. Hatta oluşturulan bu kentte Milli Eğitim Bakanlığı bir okul bile açtı. Batman Kaymakamlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre son yıllarda kentte resmen iki tane ilçe var.

Zaman zaman ilçede adli bir olay yaşandığında polisin mi yoksa jandarmanın mı alanı olduğu belli olmuyor. Vatandaş elektrik, su gibi altyapı ihtiyaçlarını gidermek istediğinde hangi kurumla muhattap olacağını bilemiyor. Batman Belediyesi’nin ise hala eski Hasankeyf’te olması yeni Hasankeyf’e belediye hizmetlerinin nasıl götürüleceği konusunda soru işaretleri oluşturuyor.    

568e5d4018c7730694143dc4.jpg

Kentteki başka bir kamu görevlisi ise Hasankeyf halkının evlerini terk etmek istemedikleri için kuzeyde kurulan yeni kente taşınmak istemediğini belirtiyor. Bu yüzden devlet kurumları yeni kentte yerini alırken vatandaşlar mevcut Hasankeyf’te kaldı.

Konuştuğumuz bir kamu görevlisi, “Torba kanunda ilçemizin yer almasına çok sevindik. Zaman zaman alan sorunları yüzünden vatandaşa nasıl hizmet edeceğimizi bilemiyorduk. Geçici bazı protokollerle sıkıntıları bazen gideriyorduk ama bu da yeterli olmuyordu” diye konuştu.  

HASANKEYF’İN KISA TARİHİ

Hasankeyf 1102 yılında Artuklular tarafından ele geçirildi. Artuklu Beyliği' nin 1102-1232 yılları arasında başkentliğini yapan Hasankeyf, en parlak dönemini bu tarihlerde yaşadı. Artuklular döneminde imar edilerek kale kasabası özelliğinden kurtulup şehir haline geldi. 1232 yılında Eyyubiler tarafından ele geçirilen yerleşim, 1260 Moğollarca ele geçirildi.

Hasankeyf' in Eyyubi hakimi Hülagü' ye bağlılığını bildirerek şehirdeki egemenliğini devam ettirebildi. 1462 yılında Uzun Hasan tarafından ele geçirilen şehir Akkoyunlu topraklarına katıldı.  Akkoyunlular'ın zayıflamasıyla 1482 yılında Hasankeyf' te Eyyubi emirlerinin yönetimi yeniden başlamıştır.

Bir süre sonra Safeviler' in denetimine geçen yerleşim, 1515 tarihinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1524 yılına kadar Osmanlı yönetimine bağlı Eyyubi yöneticiler tarafından idare edilen Hasankeyf, bu tarihten itibaren Osmanlı idarecileri tarafından yönetilmeye başladı.

568e5d9b18c7730694143dcc.jpg

17. yüzyıldan itibaren ana ticaret yollarının değişmesi ve Osmanlı-İran savaşları sonucunda ticarette görülen duraklama neticesinde şehir önemini yitirdi. 1867 yılından sonra Mardin Midyat’a bağlı olan yerleşim, 1926 yılında Gerçüş ilçesine bağlanmıştır. 1990 yılında Batman'ın il olmasıyla ilçe bu şehre bağlanmıştır.