Hangi Ülke Ne Kadar Çikolata Tüketiyor?
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlÇikolata dendiğinde Türkiye’de ilk akla gelen ülkeler İsviçre ve Almanya oluyor. Arap ülkelerinde ise çikolata kelimesi akıllara ilk olarak Türkiye’yi getiriyor.
Aslında bu tercihlerde damak tadı oldukça etkili… Türkiye’de İsviçre ve Alman çikolataları beğeniyle tüketilirken Arap ülkelerinde de Türk çikolatası adeta büyük bir aşka dönüşmüş durumda. Peki, dünya genelinde en çok çikolatatüketilen ülkeler hangileri?
Dünya genelinde çikolatanın en çok tüketildiği ülke İsviçre oluyor. İsviçre 8,7 kg ile ilk sırayı alırken ikinci sırada ise 7,9 kg ile Almanya yer alıyor. Avusturya yine 7,9 kg ile üçüncü sırada bulunurken bu sıralamada dördüncülüğü 7,7 kg ile İrlanda alıyor. İngiltere 7,3 kg ile beşinci sırada yer alıyor. Türkiye’de ise çikolata tüketimi sadece 3,1 kg oluyor.
Finlandiya’nın Şekerleme Aşkı!
Şekerleme tüketiminde ise bu sıralama değişiyor. Dünya genelinde şekerlemenin en çok tüketildiği ülke Finlandiya oluyor. Finlandiya’da tüketim 5,0 kg… Şekerleme tüketiminde ikinci sırayı 4,9 kg ile Almanya alırken üçüncü sırada 4,7 kg ile Hollanda bulunuyor. Türkiye’de şekerleme tüketimi sadece 1,5 kg’da kalıyor. Bir kıyaslama yapıldığında ülkemizde çikolata şekerlemeden çok daha fazla seviliyor sonucuna varılabilir.
Türkiye’de şekerleme en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde tüketiliyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tüketilen şekerleme oranı toplam tüketimin % 46’sını oluşturuyor. Toplam şekerleme tüketiminin % 17’si İç Anadolu bölgesinde tüketilirken % 15’i ise Marmara bölgesinde tüketiliyor. Akdeniz bölgesinde tüketim % 9 olurken Ege bölgesinde sadece % 7. Karadeniz bölgesi ise şekerleme tüketiminin en az olduğu bölge oluyor. Karadeniz bölgesinin toplam şekerleme tüketimindeki payı sadece % 5 oluyor.
Türkiye 237 Bin Ton Çikolata Üretti!
Çikolata pazarının büyüklüğü geçtiğimiz yıl artış kaydetti. Geçen yıl Türkiye’de 237 bin ton çikolata üretimi yapıldı. 2016’da 5,3 milyar TL’ye ulaşan sektörün içinde bulunduğumuz sene % 10 büyümesi bekleniyordu. Elbette üretilen 237 bin ton çikolatanın tamamı ülkede tüketilmedi. Türkiye geçtiğimiz yıl çok ciddi rakamların göze çarptığı bir çikolata ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatta Türk çikolatasına en büyük talep Irak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi Arap ülkelerinden geldi.
Türkiye’de Çikolata Tüketim Alışkanlıkları
Ülkemizde çikolatanın en çok tüketildiği zaman tahmin edilebileceği gibi bayramlar oluyor. Bayramlarda Türkiye’de en çok fındıklı, fıstıklı ve dolgu kremalı çikolatalar tercih ediliyor. İç Anadolu’da yaşayanların tercihi genellikle dökme çikolata olurken, Marmara bölgesinde ise seçim genellikle paket çikolatadan yana yapılıyor. Bu araştırmaya bakıldığında, çikolata tercihlerinin ve tüketim oranlarının bölgeden bölgeye ciddi farklılıklar gösterdiği de göze çarpıyor.
Türkiye’de tekli paketlenmiş olan çikolatalar genellikle ziyaretlerde hediye olarak götürülüyor. Dökme çikolatalar ise gelen konuklara ikram etmek için tercih ediliyor. Ülkemizde çikolatanın kişi başı tüketimi yıllık 3,1 kg oluyor. Şekerleme ise daha az tüketiliyor. Yıllık şekerleme tüketimi ülkemizde kişi başı 1,5 kilogramda kalıyor.
Merdiven Altı Üretime Dikkat!
Uzmanlar ise çikolata tüketim oranlarından ziyade merdiven altı üretime dikkat çekmek istiyor. Genellikle tüketimin en fazla olduğu bayram dönemlerinde merdiven altı olarak tabir edilen üretimin arttığına dikkat çeken uzmanlar çikolata seçiminin dikkatli yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Sağlıksız koşullarda üretilmiş çikolatayı anlamak ise aslında zor değil. Uzmanlar üzerinde beyazlama olan çikolatanın sağlıksız olabileceğini belirtiyor. Çünkü bu çikolataların aşırı sıcağa ya da aşırı soğuğa maruz kaldığının göstergesi, üzerindeki beyazlama oluyor. Çikolatanın parlak görünmesi gerektiği de bir diğer kıstas. Çok mat olan çikolatalardan olabildiğince uzak durmak gerekiyor.
Online çikolata siparişi: http://www.windcikolata.com/cikolata
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol