Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri

Garanti Bankası Anadolu Sohbetleri
Güncelleme:

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere:- "Artvin, özel turizm teşviki kapsamında ele alınır, ortak çalışma kültürünü ve vizyonunu yaratarak turizmin gelişmesi için çabalarsa bu alanda çok daha ileri bir noktaya ulaşabilir"

ARTVİN (AA) - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Artvin, özel turizm teşviki kapsamında ele alınır, ortak çalışma kültürünü ve vizyonunu yaratarak turizmin gelişmesi için çabalarsa bu alanda çok daha ileri bir noktaya ulaşabilir" dedi.

Karadere, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle Garanti Bankasınca düzenlenen Garanti Anadolu Sohbetleri 103'üncü Buluşması'nda, Artvin'in doğal güzellikleri, tarihsel, kültürel birikimiyle yerel ve bölgesel anlamda zengin bir turizm potansiyeli barındırdığını belirtti.

Bu değerlerden etkin yararlanılmadığı, doğa ve kültür turizminin özel araçlarla teşvik edilmesinin ve turizmde çeşitliliğin geliştirilmesinin gerekli olduğunun belirtildiğini dile getiren Karadere, "Artvin, özel turizm teşviki kapsamında ele alınır, ortak çalışma kültürünü ve vizyonunu yaratarak turizmin gelişmesi için çabalarsa bu alanda çok daha ileri bir noktaya ulaşabilir" diye konuştu.

Karadere, bugün dünyadaki en cazip turizm alanlarının, kültür ve doğayla ilgili olduğuna dikkati çekerek, "Burada bahsettiğim şehrin anlamını yitirmesine neden olan, kenti özünden uzaklaştıran yapılarla donatan, özgünlüğünü kaybetmesine yol açan turizm değil. Doğayı, tarihi ve kültürel zenginlikleri koruyan, çirkin yapılaşmaya izin vermeyen, kentin ve bölgenin özelliklerini muhafaza eden bir turizm" ifadesini kullandı.

Artvin'deki Orman Kooperatifleri Birliğinin hedefleri arasında balcılık yapılan bin kovan sayısını 2 bin 200'e çıkarmak ve yılda 44 ton üretime ulaşmak olduğunun belirtildiğini kaydeden Karadere, "Bölgedeki binlerce bitki türünün elverişli kıldığı kaliteli bal üretiminde Artvin, dünya liginde ilk sıralarda yer alma potansiyeli taşıyor. Aslında Artvinliler, bal arısının bitkisel üretimde ve kırsal kalkınmadaki öneminin farkında. Tüm Artvin ilçelerinde arıcılık faaliyetleri yürütülüyor. Kentteki bal üreticileri mesleklerini en iyi şekilde yapmak ve bal konusunda Artvin'i marka hale getirmek için yoğun çaba sarf ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Karadere, 70 ilde gerçekleştirdikleri 102 toplantıda, yaklaşık 158 bin kilometrelik yolda 32 bine yakın KOBİ'yle bir araya geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Onların sorunlarını tespit etmeye, çözüm yollarını birlikte aramaya çalıştık. Hep yeni fikirler üretmeyi, konulara farklı yönlerden bakarak üzerinde fazla durulmamış olanları tartışmayı amaçladık. Alanında uzman konuklarımızla dünyada ve Türkiye'de meydana gelen gelişmeleri paylaştık, bilgi alışverişinde bulunduk. Topyekun kalkınmanın yollarını aradığımız buluşmalarımız, hem KOBİ'ler hem de bizim için karşılıklı öğrenme sürecine dönüştü. Garanti Anadolu Sohbetleri bu nedenle bizim için büyük önem taşıyor."

- "Barajlarıyla 2 milyona yakın kişinin enerji ihtiyacını Artvin temin etmektedir"

Artvin Valisi Kemal Cirit ise Artvin'in, Çoruh havzasında yapılması planlanan 16 barajla tam bir enerji havzasına dönüştüğünü vurgulayarak, "Bugün barajlarıyla 2 milyona yakın kişinin enerji ihtiyacını Artvin temin etmektedir. Dünyada küresel anlamda ziyaret edilmesi gereken 100 kentten biri, Dünya Turizm Örgütünün açıklamasına göre Artvin'dir. Sarp Sınır Kapısı ile yılda 6,5 milyon kişinin giriş ve çıkışına ev sahipliği yapmaktadır" dedi.

Artvin'in muhteşem ve zorlu doğasıyla yeni fırsatlar aradığını belirten Cirit, "Avantaj ve dezavantajlarıyla ülkemizin butik ve aydın bir kenti olarak, 2023 vizyonuna katkı sunmaya devam edecektir. Kafkas arı ırkının gen merkezi Macahel alanına sahibiz. Ülkemizde yıllar itibarıyla bal rekoltesi değişim göstermekle beraber 100 bin tona yakın bal üretilmekte ve Artvin olarak bunun bin 200-bin 500 tonunu karşılamaktayız. Arı ırkı korunarak oldukça kaliteli ve bilinçli arıcılık yapabilmekteyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Tuquira.com Genel Müdürü İskender Çayla "Çevre, Tarih ve Turizm", Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Arıcılık Danışmanı Ahmet İnci "Artvin'de Arıcılığı Geliştirme Programı", Türk-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül "Kafkasya Bağlamında İran", Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat "Makroekonomik Veriler Işığında Artvin'in Bugünü ve Geleceği", Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat ise Artvin'in sosyal ve ekonomik gelişme alanları konusunda bilgilendirmede bulundu.

Yaklaşık 2 saat süren programda sunum yapan katılımcılara çeşitli hediyeler takdim edildi.

Ali Nihat Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki programa, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turdan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengül, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek ve çok sayıda davetli de katıldı.

Etiketler Artvin