Fırsatçılar iş başında ! 5 lira zam geldi, yeni zam da yolda

Fırsatçılar iş başında ! 5 lira zam geldi, yeni zam da yolda
Güncelleme:

Şarbon korkusuyla ithal ete ilgi azalmaya başladı. Fırsatçılar yerli ete bir hafta içinde 5 lira zam yaptı.

Et karaborsacıları şarbon tehlikesini ranta dönüştürmek için harekete geçti. İthal ete ilginin azalması gözleri yerli üretime çevirirken, yerli etin fiyatı son bir haftada 5 TL arttı. Fırsatçılar, önümüzdeki haftada 5 TL’lik yeni bir zam için fırsat kolluyor.

Şarbon nedeniyle başlayan ithal hayvan korkusu, et karaborsacılarını hareketlendirdi. Yerli etteki yüksek talep artışını ranta dönüştürmek isteyen karaborsacılar, fiyat artışı yapmak için harekete geçti. Piyasadaki hayvan varlığı ile fiyat belirleme gücüne sahip firmalar, yerli ete bir hafta içinde 5 TL zam yaptı. Önümüzdeki haftalarda da 5 TL'ye varan fiyatlarda yeni bir artırım planı yapılıyor. Fırsatçılar yüzünden et toptancılarında dana karkas kemikli etin fiyatı 27.5 TL’den 34-35 TL aralığına geldi. Kasaplarda kıymanın fiyatı ise 45-47 TL aralığına yükseldi.

VATANDAŞIN ETİNE İKİNCİ VURGUN

Vatandaşın ucuz et ihtiyacını karşılamak için devletin başlattığı et ithalatı, kur oynaklığıyla oluşan fark nedeniyle bir süredir sübvanse ile yürüyordu. Böylece 3.80-4 avro arasında yapılan ithalat 20 TL'nin altına geliyordu. Şu anda kur farkı ile oluşan maliyet 30 TL'ye kadar çıktı. Kur farkına ilave şarbon hastalığı ile gelen ithal et korkusu ise devletin ucuzlatılmış et organizasyonuna darbe vurma ihtimali taşıyor.

İTHALATIN ANTRİKOTU NEREYE GİDİYOR?

Konunun uzmanları ithal et sürecinde devletin denetimini daha da fazla yapmasının önemine dikkat çekiyor. Karkas olarak ithal edilen ve engetre tesislere gönderilen etler kıymalık ve kuşbaşı olarak vatandaşa sunuluyor. Fakat karkas olarak verdiği etin değerli yerlerinin ne olduğu ile ilgili sürecin denetlenmesinin önemine dikkat çekiliyor.

ÇÖZÜM, YERLİ ÜRETİMİ ARTIRMAK

Rant vurguncularına karşı yapılacak en iyi çözümün yerli besiciliği arttırmak olacağı da belirtiliyor. Türkiye'deki hayvan varlığı, küçük çiftçilerden büyük sayıda yetiştiricilik yapan endüstriyel çiftliklere geçti. Büyük besicilerin piyasada daha fazla söz sahibi olmaları piyasa fiyatlarının oluşmasında daha etkili olmalarına da zemin hazırladı.

BÜYÜK ÜRETİM ÇİFTLİKLERİ KURULSUN ÖNERİSİ

Hayvansal üretimin arttırılmasında birçok öneri dile getiriliyor. Bunlardan bir tanesi büyük üretim tesislerinin arttırılması ve rekabetin önünün açılması. Yerli beside devletin sektörde regülasyonu sağlamak için daha çok üreticiyi piyasaya kazandıracak yapılar oluşturması isteniyor. Bu sayede 40-50 bin adet gibi besiye sahip özel sektördeki oyunculara karşı bir regülasyon sağlanabileceği belirtiliyor. Büyük sermayederlerin yerine devletin kontrol edilebileceği bölgelere büyük hayvan çiftliklerinin kurulması etteki fırsatçıların da önünü kesebileceği kaydediliyor. Ayrıca küçük çiftçileri üretime daha çok teşvik edecek hayvansal bağışlar yapılmasının üretimde motivasyonu daha da arttıracağı ifade ediliyor. Sektörde etkili denetim mekanizmasının kurulabilmesi diğer önemli bir nokta. Üretimin arttırılmasında en önemli konulardan biri ise yem ihtiyacı. Çiftçinin ihtiyaç duyduğu kaliteli kaba yemin karşılanması için yem bitkileri ve silaj üretiminin artırılması gerekiyor. Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması da ihtiyaç duyulan diğer konu olarak öne çıkıyor.

Yeni Şafak

Etiketler şarbon et hayvan
Futbolda 100 milyon Euro'luk transfer bombası patlıyor! Futbolda 100 milyon Euro'luk transfer bombası patlıyor! İki il arasındaki mesafe dev köprüyle yarı yarıya inecek İki il arasındaki mesafe dev köprüyle yarı yarıya inecek Dev AVM'de 3 yaşındaki minik Elif'e köpek saldırısı kamerada! Dev AVM'de 3 yaşındaki minik Elif'e köpek saldırısı kamerada! Ekrem İmamoğlu'nun diploması için ''uygun'' deyip, görevinden istifa eden dekan sessizliğini bozdu Ekrem İmamoğlu'nun diploması için ''uygun'' deyip, görevinden istifa eden dekan sessizliğini bozdu Bodrum'da ilginç anlar: Gelinliğiyle yola çıkıp ''Koca aranıyor, mümkünse zengin'' pankartı açtı Bodrum'da ilginç anlar: Gelinliğiyle yola çıkıp ''Koca aranıyor, mümkünse zengin'' pankartı açtı Cumhurbaşkanı Erdoğan, 92 yaşındaki yurttaşa elini öptürdü, tepkiler çığ oldu Cumhurbaşkanı Erdoğan, 92 yaşındaki yurttaşa elini öptürdü, tepkiler çığ oldu ''Kankası''ndan Nükhet Duru'nun dans ederken gözüken iç çamaşırı için olay yorum ''Kankası''ndan Nükhet Duru'nun dans ederken gözüken iç çamaşırı için olay yorum AK Parti döneminde işe alınmış... Yeni Akit yazarı Kenan Alpay belediye çalışanı çıktı! AK Parti döneminde işe alınmış... Yeni Akit yazarı Kenan Alpay belediye çalışanı çıktı! Survivor'da izleyicinin gözünden kaçmayan hata! Fragman apar topar yayından kaldırıldı Survivor'da izleyicinin gözünden kaçmayan hata! Fragman apar topar yayından kaldırıldı Yüzlerce suç kaydı ve 108 yıl hapis cezası varken aramızda dolaşıyormuş! Yüzlerce suç kaydı ve 108 yıl hapis cezası varken aramızda dolaşıyormuş!
Mezarlığı ziyaret eden 2 kadından tepki çeken pozlar Mezarlığı ziyaret eden 2 kadından tepki çeken pozlar 2 günün keyfini çıkarın: Hafta sonu bahar, yeni haftada ise kış geliyor! 2 günün keyfini çıkarın: Hafta sonu bahar, yeni haftada ise kış geliyor! Bodrum'da evinde ölü bulunan Türkiye'nin ünlü iş kadınının son mektubu ortaya çıktı Bodrum'da evinde ölü bulunan Türkiye'nin ünlü iş kadınının son mektubu ortaya çıktı Jose Mourinho'dan maçın hakemine ve UEFA'ya Galatasaray imalı sert tepki Jose Mourinho'dan maçın hakemine ve UEFA'ya Galatasaray imalı sert tepki Yeşilçam'ın efsanesi Kadir İnanır'ın son hali ortaya çıktı Yeşilçam'ın efsanesi Kadir İnanır'ın son hali ortaya çıktı Sadece 180 gün kaldı... Başvurmayanlar tapudaki hakkını kaybedecek! Sadece 180 gün kaldı... Başvurmayanlar tapudaki hakkını kaybedecek! Bakanlık kadrolu personel alımı yapacak: İşte alım yapılacak branşlar Bakanlık kadrolu personel alımı yapacak: İşte alım yapılacak branşlar AK Parti'den tepki çeken özelleştirme: 4 ilimizde 4 milyon vatandaş Amerika'nın müşterisi oldu! AK Parti'den tepki çeken özelleştirme: 4 ilimizde 4 milyon vatandaş Amerika'nın müşterisi oldu! Akasya Durağı'nın haylazını artık görenler tanıyamıyor Akasya Durağı'nın haylazını artık görenler tanıyamıyor Canlı yayına bağlanıp ''cadıyım'' dedi, elektrikler kesilince Hakan Ural'ın tepkisi bu oldu Canlı yayına bağlanıp ''cadıyım'' dedi, elektrikler kesilince Hakan Ural'ın tepkisi bu oldu