FETÖ temizliğinde 11 kriter
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlFETÖ üyesi bürokratların temizlenmesi için 11 ayrı kriter belirlendi.
Ekonomi yönetiminde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi bürokratları ayıklamak için kriterler belirlendi. 70 bin kamu çalışanı görevinden el çektirilirken, müfettiş, uzman ve murakıplar başta olmak üzere ‘A Kadro’ görevde bulunan kripto bürokratların tespiti için sahaya iniliyor.
Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, Vergi Denetim Kurulu (VDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Borsa İstanbul gibi çok sayıda kritik kurumda saha çalışması başladı. Buna göre öncelikli olarak üniversitedeki yakın arkadaşlarına ulaşılarak geçmişte cemaat evinde kalıp kalmadığına bakılıyor. Yine yakın akrabaları ile görüşülerek kanaatleri soruluyor. Saha çalışmasında üzerinde durulan bir konu da oturduğu bina veya mahalledeki komşuların bürokrata ilişkin düşünceleri. Buradan kripto bürokratların cemaatin haftalık sohbetlerine katılıp katılmadığı tespiti yapılıyor. Toplamda 11 kriter ile verilen nota göre takiyyeci cemaatçiler deşifre edilerek görevden el çektirilecek. Edinilen bilgilere göre bakanlıkların üzerinde durduğu diğer sekiz kriter ise şunlar olacak: “Mesai arkadaşlarının verdiği bilgiler, Bank Asya hesabının olup olmadığı, internette takip ettiği siteler, kriptolu mesaj içeren yazılım kullanılması, Kimse Yok Mu Derneği’ne bağış yapılması, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet istihbarat raporları, güvenilir ihbarlar.”
ARKADAŞLARINA DA SORULACAK
Kamuda 70 bini bulan görevden almalara yenilerinin eklenebileceğine dikkat çeken bir hükümet yetkilisi ise Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında bir komisyon kurulması gerektiğine dikkat çekerek “FETÖ üyesi olduğu belirlenenler Bakan oluru ile görevden atılacak. İncelemeler tek tek sürüyor. Saha araştırmasından gelen bilgiler doğrultusunda okul arkadaşları ve mahalle komşularından gelen bilgileri de değerlendirip son kararımızı vereceğiz” dedi.
VERGİ MÜFETTİŞLERİNE ÖZEL İNCELEME
Millete darbe girişimi sonrasında görevden el çektirilenlerin arasında ekonomiyle ilgili kurum ve kuruluşlarda görev yapan 6 binin üzerinde personel bulunuyor. Edinilen bilgilere göre bu sayı önümüzdeki günlerde artış gösterecek. En özel incelemenin Vergi Denetim Kurulu’nda yürütüldüğü belirtiliyor. İlk etapta 300 civarında müfettiş görevden alınırken, bu sayısının artması bekleniyor. Maliye Bakanlığı’nda görev yapan 9 binin üzerinde vergi müfettişi ve müfettiş yardımcısı bulunuyor. Bugüne kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığında 184, Maliye Bakanlığında bin 500,Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK) 86, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında 300, Hazine Müsteşarlığı’nda 62, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda 1.379, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunda (EPDK) 25 çalışan görevden el çektirildi. Borsa İstanbul’da ise 120 çalışanın iş akdi feshedildi.
GÜMRÜK BAKANLIĞI’NA 1.000 YENİ PERSONEL
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, çalışan sayısını artırıyor. Bakanlık 2017 yılında 1.000 yeni personel istihdam etmeyi planlıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2016-2017 Stratejik Planı’nda yer alan bilgilere göre açıktan değişik unvanlarda bin personel alınması planlanıyor. Ayrıca Bakanlık personelinin yurt dışı tecrübesinin artırılmasına yönelik çalışmalar da artırılacak. Bu kapsamda yurtdışı lisans üstü eğitimine 25 personel gönderilecek. Bakanlık kaynakları son yaşanan darbe girişimi sonrasında Bakanlıkta görevden el çektirilen bürokratlarda göz önünde bulundurulduğunda hem 2016 hem de 2017 yılında planlanan rakamın üzerinde yeni personel alımı gerçekleştirilebileceğini ifade ediyor.
SPK DA KARAR ALMA SIKINTISI
Sermaye Piyasası Kurulu’nda (SPK) eksik üye sıkıntısı yaşanıyor. 2 kurul üyesinin FETÖ yapılanması kapsamında görevden el çektirilmesinin ardından eksik üye sayısı 4’e yükseldi. Toplam 7 kurul üyesi bulunması gereken SPK’da 3 kurul üyesi görev yapıyor. Kurulda karar alma yeter sayısının 5 olduğuna dikkat çeken SPK kaynakları, sorunun çözümesi gerektiğini savunuyor.
VATANDAŞA ‘ARSA TOTO’ UYARISI
Kanal İstanbul’da güzergah belirleme çalışmaları devam ederken, vatandaşın fırsatçılara karşı dikkatli olması gerekiyor. Bu kapsamda Ulaştırma Bakanlığı’ndan somut uyarı geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul güzergahının henüz netleşmediğini belirterek “Vatandaş toto oynuyor. Tutuyorsa avantajlı oluyor ama tutmuyorsa bunu pazarlayanlar değil vatandaş mağdur oluyor” dedi. Kanal İstanbul’un tehlikeli yükleri boğazdan çıkaracağı ve İstanbul’un üzerindeki yükü hafifleteceğine dikkat çekiliyor. Projenin yıl sonunda ihale yapma aşamasına getirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda Bakanlık yetkilileri Panama Kanalı’nda teknik bir ekiple gidip inceleme de bulunmuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol