Eşek sütü üreticisi isyan etti
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye'de eşek sütü üreticileri para kazanamadıklarını söyleyerek isyan etti.
Türkiye'de dört ilde eşek çiftliği bulunan Mehmet Ali Yalçın, litresi 80 yira olan eşek sütünden para kazanamadığını belirterek, bu işi bırakacağını söyledi.
Mehmet Ali Yalçın, 2008 yılında talep üzerine Antalya, İstanbul, Konya ve Ankara'da eşek sütü üretimi için çiftlik kurdu. Bugünlerde 300 eşeği bulunan Yalçın'ın kapısı, eşek sütünün astım, kronik bronşit, kanser, siroz, ateş düşürücü, balgam sökme, kemik erimesi gibi birçok hastalığa iyi geldiğine inananlar tarafından her gün çalınıyor.
Ancak bugünlerde iflasın eşiğine gelen Yalçın, sığır ve diğer küçükbaş hayvanlar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üreticiye verdiği destekten kendisine de eşek için verilmesini bekliyor.
'İYİ KAZANDIRIYOR" ALGISI YANLIŞ
Litre fiyatı 80 liradan alıcı bulan süt için her sabah eşeklerini hijyenik süt sağma makinesiyle sağan Yalçın'ın Antalya'daki çiftliğinde sadece 20 eşeği kaldı. Eşeklerinin büyük kısmını masraflarını karşılayamadığı için Konya'nın Akşehir ilçesindeki çiftliğine götürdüğünü belirten Yalçın, Antalya'daki 20 eşeğin verdiği sütü satarak diğer eşeklerin masraflarını ancak karşılayabildiğini söyledi. Fiyatının 80 TL olmasının "İyi kazandırıyor" şeklinde yanlış bir algıya neden olduğunu da anlatan Yalçın, bir eşekten günde en fazla 300 gram süt alabildiğini, gebelik dönemlerinin uzun olmasının da süt verimini olumsuz etkilediğini söyledi.
YAKINDA BIRAKACAĞIM, MASRAFIM ÇOK
Kış aylarında günde 8-10 kilo ancak süt üretebildiklerini belirten Yalçın, yaz aylarında talebin birden düştüğünü ifade etti. Şu anda derin dondurucularda depoladığı 700 kilo satamadığı süt bulunduğunu ifade eden Yalçın, iflasın eşiğinde olduğunu belirterek, "Bu işi biraz daha devam ettirip bırakacağım. Dört yerde çiftliğim var. 7-8 kilogram buradan ürettiğim sütle bu masraf çıkmıyor. Devletin bize sahip çıkmasını bekliyorum. İmkanım olsa tesis kurup bu sütü süt tozu haline getirip Avrupa'ya pazarlayabilirdim. Şu anda gelirim giderimi zor karşılıyor. Yakında bu işi bırakacağım. 20 eşeğimi sağıp 300 eşeğe bakıyorum. Masrafım çok" dedi.
Süt taze satılmadığı zaman bir faydası olmadığını ve depoladığı 700 kilo sütü ne yapacağını bilmediğini belirten Yalçın, "İmkanım olsa süt tozu haline getirirdim ama tesis kurmak çok pahalı" dedi.
EŞEK SÜTÜ İÇMEK İÇİN HATAY'DAN GELDİ
Hatay'ın İskenderun ilçesinden gelerek süt içip burada şifa arayan Ayten Çapar da taze sağılan sütten her gün bardak bardak içiyor. Göğsünde bir beze olduğunu ve astım hastası olduğunu, ilk zamanlarda eşek sütünün faydalı olacağına inanmadığını belirten Çapar, "Eşek sütüne başlayınca bezeden kurtuldum. Astımım da şu an çok rahatladı. Her gün akşam sabah eşek sütü içiyorum" dedi.
DHA
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol