Enerji Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklama
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'ne dünya liderleri katılıyor. Erdoğan zirvede konuşma yapıyor.
ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI
Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Ülkemize ve İstanbul'a, kıtaları ve medeniyetleri birleştiren bu şehre hoşgeldiniz. Sizleri bu önemli ve tarihi toplantı vesilesiyle Türkiye'de misafir etmekten duyduğum memnuniyeti paylaşmak istiyorum. 23. Dünya enerji kongresinin ülkemiz ve tüm insanlara hayırlı olmasını diliyorum. Uluslararası kuruluşları ve Dünya enerji camiasının önde gelen aktörlerini bir araya getiren bu zirvenin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.
Değerli misafirler;
Dünyanın enerji olimpiyatları olarak nitelendirilen bu zirvenin 'Barış için paylaşalım' mesajını tüm insanlığa ulaştırmayı hedefliyoruz. Hem görüş alışverişi zeminine dönüşmesini, hem de barış ve adaletin aracı haline getirilmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz tüm uluslararası platformalarda dile getirdiğimiz Afrika'ya enerji ulaştırma konusu bu kongrede de önemli bir yer alacaktır.
AFRİKA'NIN SORUNLA AFRİKA ÇÖZÜMLERİ...
Türkiye'nin Afrika'da yaşanan sorunlara bakışı, bu coğrafyayla ilgilenen diğer ülkelerin çoğundan farklıdır. Her şeyden önce ülkemizin ve milletimizin tarihinde sömürgecilik utancının olmadığını sizlerin de huzurunda altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bugün de Afrika'ya ne doğal ne beşeri ne de başka bir çıkar kaygısı esasına dayanmıyor. Biz öncelikle tarihten gelen güçlü ve tamamen insani değerler üzerine kurulu bağlarımızı yeniden canlandırmanın peşindeyiz. Bunun yanında Afrika'nın tamamını, dünyada el uzatılmadık mağdur ve mazlum bırakmamanın bir tezahürü olarak tanımlamaktayız. Afrika sorunlarına Afrika çözümleri üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda 2015 yılındaki dönem başkanlığımız sırasında sağlam büyümenin yanısıra kapsayıcı büyümeyi de G20'nin politikası haline getirdik.
"1.1 MİLYAR KİŞİNİN ELEKTRİĞİ YOK"
Bakınız bugün dünya genelinde elektrikten mahrum olan 1.1 Milyar insanın 650 milyonu Sahra altı Afrika'da yaşıyor. Dünyanın kuzeyi zenginlik ve ferah içerisinde yaşarken güneyi açlık ve temel ihtiyaçlarından yana mahrumiyet içinde yaşıyor. Çalışmalarımızı aciliyeti nedeniyle burada yoğunlaştırdık.
"DÜNYA PAZARINA TÜRKİYE OLMADAN ULAŞAMAZSINIZ"
Türkiye Ortadoğu ve Hazar Havzası başta olmak üzere dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin tam ortasındadır. Bunların dünya pazarlarına ulaştırılması noktasında çok önemli bir görev üstlendi. Türk akımı, İran vs. projeler bunu tescillemiştir. Azeri petrolü başta olmak üzere akışı sağlayan Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı ile bunu yaptık. TANAP ile de yine Azeri gazı dünya piyasasına ulaşmış olacak.
TÜRK AKIMI İLE BİZDEKİ 2 ÖZELLİK TEDARİKÇİ İLE BULUŞACAK
Rusya'nın hali hazırda balkanlar üzerinde aldığımız gazı sevk etme projesi olan Türk akımı çalışmalarımız da devam ediyor. Buna olumlu bakıyoruz. Yeni yatırımların arefesindeyiz. Bu sene sonunda ve 2017 yılında çok kritik adımlar atacak, büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz. Hedefimize bir adım daha yaklaşacağız. Özellikle doğalgaz dediğimiz zaman bunun 3 boyutu var. Tedarik, taşıma, tüketim...
Biz tedarikçi bir ülke değiliz. Biz tüketici ve transit ülke konumundayız. Bu özelliğimizi teknolojiyle birleştirmek suretiyle tedarikle buluşturuyoruz.
3. NÜKLEER SANTRALİ YAPMAK İSTİYORUZ
Önem verdiğimiz bir diğer alan da nükleer enerjidir. Rusya ile Akkuyu nükleer santral anlaşması yaptık. Japonya ile de Karadeniz kıyısında bir anlaşma yaptık. Şimdi de üçüncü nükleer santral projesini hayata geçirmenin arayışı içindeyiz.
AVRUPA'YA 4. KORİDORU AÇIYORUZ
Bu çerçevede Avrupa'ya dördüncü koridoru açmış olacağız. Önem verdiğimiz bir diğer alan da Nükleer Enerjidir. 2010 yılında Rusya ile Akkuyu santralin gerçekleştirilmesine yönelik bir anlaşmayı imzaladık.
"BURAYA YATIRIM YAPAN PİŞMAN OLMAZ"
Hedefimiz önümüzdeki yıllarda elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 10'unun nükleer enerjiden kaynaklanmasıdır. Türkiye güneş, rüzgar ve hidrolik kaynakların enerji sepetimizdeki payının yüzde 30'a çıkarılması çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Görüldüğü gibi Türkiye'nin her yanında ciddi bir yatırım potansiyeli mevcuttur. Bu nedenle tüm enerji şirketlerini yatırıma davet ediyoruz. Bu ülkeye yatırım yapan asla pişman olmamıştır. Olmayacaktır.
SURİYE İÇİN EL ELE VERELİM
Siz kıymetli katılımcılara sesleniyorum. Suriye'ye Irak'a , Ortadoğu'ya huzur ve barış getirmek için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk şöyle ufka baktığında içi umutla dolmalı. Ancak bugün baktıklarında helikopterlerin ve uçakların kendilerini hedef alan bombalarını görüyor. Özgürce gelecek hayalleri kurabilmeli Musul'daki çocuklar. Ancak bugün sadece DEAŞ zulmü ile ve onlardan sonra maruz kalmak zorunda kalacakları mezhepçilik tehdidinin muhasebesini yapabiliyor.
ÇAĞRILARIMIZ SAMİMİYETSİZ DEĞİL
İnsani yardımların ve imkanların ihtyaç sahiplerine hiçbir kısıtlama olmaksızın ulaşması için gelin hep birlikte gayret sarfedelim. Musul'un hem DEAŞ, hem mezhepçilikten kurtulması için gelin birlikte çalışalım ve gerekeni yapalım. Bizim yaptığımız, barış, istikrar ve güven çağrılarımız içi boş ve samimiyetsiz değildir. Tam aksine biz savunduğumuz her değerin, her görüşün bedelini en ağır şekilde yaşayan bir ülkeyiz.
"BİZ MÜCADELE EDECEK İMKAN VE GÜCE SAHİBİZ ANCAK DESTEK BEKLEMEK DE HAKKIMIZ"
FETÖ, PKK ve DEAŞ saldırıyor. Ülkemizin birlik, bütünlük ve huzurunu hedef alan bu saldırılar asla başarıya ulaşamayacaktır. Türkiye tüm bu örgütlerle mücadele edecek imkan ve kararlılığa sahiptir. Ancak madem ki terör küresel bir sorundur. Ülkemizin mücadelesine destek beklemek de hakkımızdır.
Kongremizin başarılı geçmesini diliyor, şahsım ve milletim adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
DHA
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol