Ekonomide şok dalgası: ''100 bin müteahhit batabilir''

Ekonomide şok dalgası: ''100 bin müteahhit batabilir''
Güncelleme:

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu, fiyat artışları nedeniyle müteahhitlerin zorlandığını belirterek, “700 bin kişinin işsiz kalma riski var” değerlendirmesini yaptı.

Son 5 yıldır Türkiye'de müteahhitlik sektörünün sürdürülebilir olmaktan çıktığını ifade eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı (İMKON) Tahir Tellioğlu, toplam 400 bin müteahhidin 100 bininin batma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Durağanlaşan piyasa ve döviz kurlarındeki artışla birlikte inşaat malzeme fiyatlarının yükselmesinin müteahhitlik sektörünü adeta kilitlediğini vurgulayan Tellioğlu, “Sektör büyük bir krize sürüklendi. Şu ana kadar sektörde batan müteahhit sayısı yaklaşık yüzde 20'ye yaklaştı. Böyle giderse yıl bitmeden sektörün yüzde 30'unun daha batma riskiyle karşı karşıya kalacağının ayak seslerini duymaktayız” dedi.

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duruma el  atmasını beklediklerini ifade eden Tahir Tellioğlu, “Konu sadece müteahhitlerin batma riskini bertaraf etmek değil. Aynı zamanda bu müteahhitlerin ilişkili olduğu ortalama 5'er alt taşeron şirket ve malzeme tedarikçilerini batırmaları ve inşaatlarında 700 bine yakın istihdam edilen kişinin de işinden olması söz konusu” diye konuştu.

"OTOBÜSÜ DEVİRMEYİN"

Ekonomik istikrar açısından inşaat sektörünün kaderine terk edilmemesi gerektiğini söyleyen Tellioğlu, ortalama yüzde 15-30 bandında kârla iş alan müteahhitlerin yüzde 70'lere yakın fiyat artışlarını sübvanse etmesinin mümkün olmadığını belirtti. Sektörün sürdürülebilirliği açısından kontrollü bir küçülmeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Tellioğlu, “Ancak bunun yolu otobüsü devirmeden, Müteahhitler Odası altında mesleğe giriş ve işleyiş çerçevesini oluşturmak ve ülkemizde fazlalık olarak biriken müteahhitlik enerjisini daha profesyonel ve elenmiş bir şekilde yurtdışına taşımaktır” dedi. Son dönemde 3 bine yakın şirketin konkordato ilan ettiğine dikkat çeken Tellioğlu, “Maalesef bunların yüzde 75'i inşaat şirketleri. Bu durum da sektörün gerçekten ne kadar büyük sıkıntıya düştüğünü gösteriyor. Konkordato ilanlarına daha sıkı şartlar getirilerek, art niyetli kişilere de fırsat verilmemelidir” şeklinde konuştu. Tellioğlu, sektörün kurtarılması için hükümetten şu taleplerde bulundu:

"HÜKÜMET DESTEK VERSİN"

“Hükümetimizin zordaki müteahhitlere; toparlanabileceklere fiyat farkı vererek kurtarmasını, süre sıkıntısı olanlara cezasız ek süre vermesini, işe başlamamışların hızlıca tasfiyelerini yapmasını, işe başlayamamış firmaların yanmış teminatlarının iadesini istiyoruz. ”

KONUT SATIŞLARINA FAİZ DARBESİ
Konut kredi faizlerindeki yükseliş gayrimenkul sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 azalarak 127 bin 327'ye düştü. Konut kredisi faizlerinin aylık bazda yüzde 2.5 seviyesine çıkmasıyla ipotekli konut satışları geçen yıla göre yüzde 72 azalarak 11 bin 330 oldu. İpotekli satışların payı ise yüzde 8.9'e geriledi. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yıla göre yüzde 14 azalarak 60 bin 219 gerilerken, toplam satışlar içinde ilk satışın payı yüzde 47.3 oldu. İkinci el konut satışları da bir önceki yıla göre yüzde 4.5 azalarak 67 bin 108 seviyesinde kaldı. İlk 9 ayda 1 milyon 2 bin 391 konut el değiştirdi. 2017'nin aynı döneminde bu rakam 1 milyon 30 bin 728'di. TL'nin değer kaybı nedeniyle alım gücü artan yabancılara konut satışı yüzde 151.1 artarak 5 bin 61'e yükseldi.

Sözcü