Ekonomi Bakanı Elitaş Türkmenistan’da
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlElitaş, Türkmenistan-Türkiye İş Forumu'nda konuştu:- "2016 yılı dünya ve ülkelerimiz ekonomisi için zor bir yıl olacak. Bu nedenle bu yıl, Türk ve Türkmenlerin daha fazla işbirliği yapması, daha fazla birbirine yakınlaşması gerekiyor"- "Türkmenistan'ın ka
AŞKABAT (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkmenistan'ın kalkınma sürecinde daha çok iş adamının rol oynayabilmesi için Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nı bir an önce yenilemeleri gerektiğini söyledi.
Resmi ziyaret için Türkmenistan'da bulunan Elitaş, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkmenistan-Türkiye İş Forumu'nda, Alparslan'ın yüzlerce yıl önce Türkmenistan'dan Anadolu'ya gelmesinin dünya tarihini değiştirdiğini söyledi.
Küresel ekonomide çok önemli dönüşümlerin yaşandığı bir süreçten geçildiğini kaydeden Elitaş, dünyadaki enerji fiyatlarının bir müddet daha düşük seviyelerde seyretmesini ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) sıkı para politikasını sürdürmesini beklediklerini ifade etti.
Söz konusu gelişmelerin küresel ekonomiye önemli etkileri bulunduğunun altını çizen Elitaş, Rusya, Brezilya gibi pek çok ülkede ciddi ekonomik krizler yaşandığını, Çin ekonomisinde de çok önemli sermaye çıkışlarının görüldüğünü belirtti.
Dünya Bankasının 2016 yılı için küresel büyüme tahmininin yüzde 2,9 olarak belirlendiğini anlatan Elitaş, "2016 yılı dünya ve ülkelerimiz ekonomisi için zor bir yıl olacak. Bu nedenle bu yıl, Türk ve Türkmenlerin daha fazla işbirliği yapması, daha fazla birbirine yakınlaşması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Elitaş, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine çok önem verdiklerini belirterek, Türk ve Türkmenlerin iki kardeş ülkede yaşayan 85 milyonluk bir ailenin çocukları olduğunu vurguladı.
Ülkeler arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 15,3 daraldığını ifade eden Elitaş, "Şimdi yapılması gereken dış ticaretimizi geliştirecek anlaşmaları ve lojistik altyapıyı bir an önce tamamlayarak iş adamlarımızın önünü açmaktır" dedi.
- "Türkiye hem hızlı büyüdü hem de dış ticaret açığını düşürdü"
Türkiye'nin küresel ekonomideki olumsuz gelişmelere rağmen geçen yıl başarılı bir ekonomik performans sergilediğine dikkati çeken Elitaş, ekonominin son 24 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü ve 2015 yılının 9 ayında yüzde 3,4 büyüme kaydettiğini hatırlattı.
Dünya ekonomisindeki durgunluğa, enerji fiyatlarının düşmesine ve dolardaki değerlenmeye bağlı olarak 2015 yılında ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 8,7 daralarak 143,9 milyar dolara düştüğünü anımsatan Elitaş, ithalatında aynı dönemde yüzde 14,4 azalarak 207,2 milyar dolara indiğini söyledi.
"Kısacası Türkiye 2015 yılında hem hızlı büyümüş hem de dış ticaret açığını düşürmüştür" diyen Elitaş, geçen yılın ocak-kasım döneminde de doğrudan yabancı yatırımların bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23,2 artarak 14,1 milyar dolara ulaştığının altını çizdi.
- "Ülkemizin Türkmenistan'daki yatırım tutarı 300 milyon doları aşıyor"
Türkiye'nin yurt dışı yatırım stokunun 2014 yılı sonu itibarıyla 34 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Elitaş, şunları söyledi:
"Şunu söylemekten son derece memnunum ki Türkmenistan'ı kendi evi haline getirmiş Türk yatırımcıların gerçekleştirdikleri yatırımları hesaba kattığımızda ülkemizin Türkmenistan'daki yatırım tutarı 300 milyon doları aşıyor. Türk yatırımcıları Türkmenistan'da yaklaşık 16 bin Türkmen kardeşimize istihdam imkanı sağlıyor. Türkmenistan'ın kalkınma sürecinde daha çok iş adamının rol oynayabilmesi için Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nı bir an önce yenilememiz gerekiyor. Bunu da inşallah en kısa sürede gerçekleştireceğimize inanıyorum."
Elitaş, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'un, bugün yaptıkları görüşme çerçevesinde 1997 yılındaki anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi talimatı verdiğini aktardı.
- Hazar koridoru vurgusu
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde müteahhitlik sektörünün önemine işaret eden Elitaş, Türkmenistan'ın Türk müteahhitlerinin dünyada en fazla iş üstlendiği ikinci ülke konumunda bulunduğunu kaydetti.
Türk müteahhitlerin bu zamana kadar Türkmenistan'da 48 milyar dolarlık proje üstlendiklerini dile getiren Elitaş, bunun dünya genelinde Türk müteahhitlerinin üstlendiği projelerin yüzde 15'ine karşılık geldiğini vurguladı.
Türkmenistan'ın girişimciler için önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Elitaş, ülkenin 2015 yılında yakaladığı yüzde 4'lük büyüme oranıyla dikkati çektiğini belirtti.
"Bugün Türk dünyasını lojistik anlamda birleştiren bir yola ihtiyacımız var. Bu yol, Hazar koridorudur" ifadelerini kullanan Elitaş, Türk mallarının Türkmen tüketicilerine daha çabuk ulaşması ve Türkmen taşımacıların daha düşük maliyetle Türkiye'ye mal taşıyabilmeleri için 3. ülkelere bağımlılığın azaltılması gerektiğinin altını çizdi.
Elitaş, bu anlamda Türkmenistan'ın Ro-Ro gemilerinin Hazar hattında faal hale getirilmesinin Türkiye açısından önemine işaret ederek, "Hazar koridoru projesini tüm Türk dünyasını birleştirecek, bölge ekonomisini canlandıracak önemli bir adım olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol