Dünyanın parası İstanbul'a akacak

Dünyanın parası İstanbul'a akacak
Güncelleme:

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde SPK ve BDDK binalarının temeli yarın atılacak.

İstanbul Finans Merkezi'nde SPK ve BDDK binalarının temeli yarın atılacak. Törene Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımı bekleniyor. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar "Finans Merkezi'yle İstanbul, dünyada fonakımlarının ana yollarından biri olacak. Dünyanın parası İFM'yle İstanbul'a akacak" dedi.

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde (İFM) Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binalarının temeli yarın atılacak.

İstanbul Ticaret Odasından (İTO) yapılan açıklamada, Ataşehir’de yükselen İFM'nin kamu finansmanıyla fiziki altyapısında ilk temelin yarın atılacağı, törene Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı bildirildi.

Açıklamada, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı öncülüğünde inşa edilecek SPKve BDDK binaları için start verileceği belirtildi.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Finans Merkezi’yle İstanbul'un, dünyada fon akımlarının ana yollarından biri olacağını, dünyanın parasının İFM’yle İstanbul'a akacağını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde İstanbul'un küreselfinans merkezi olması yolunda çok önemli bir adım atıldığını vurguladı.

Çağlar, şunları kaydetti:

"Yıllardır el birliği ile geliştirdiğimiz küresel İstanbul markasının finans ayağı da böylece tamamlanmış olacak. İstanbul; Londra, Frankfurt ve New York gibi önemli bir finans merkezi haline dönüşecek. İFM’de Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank gibi dev kamu bankalarının sağlayacağı finansal hareketliliğin yanı sıra BDDK, TMSF, SPK gibi otoritelerin varlığı İstanbul'un bir küreselfinans merkezi olma vizyonuna ciddi katkı sağlayacak. Kamu ve özel sektörün finans politikalarını ve stratejilerini belirleyip uyguladığı merkezlerden biri İstanbul olacak."

'ÜLKEMİZE GLOBAL FON AKIŞINI ARTIRACAK, EKONOMİYE KALDIRAÇ ETKİSİ OLUŞTURACAK'

İbrahim Çağlar, İstanbul’un Avrupa ve Asya’yı birleştiren köprü olmasının yanında 4 saatten kısa bir süre içinde 56 ülkeye uçuş imkanı sunduğunu ifade etti. Çağlar, İFM'nin tüm unsurlarıyla tamamlandığında Türkiye'ye global fon akışını artıracağını, önemli bir istihdam sağlayacağını, ayrıca hukuk ve sigorta gibi yan sektörleri de besleyerek ekonomiye kaldıraç etkisi oluşturacağını bildirdi.

İFM’nin rakip kentlerdeki finans merkezleri içinde öne çıkabilmesi için pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasının yararlı olacağını belirten Çağlar, "Fiziki altyapının yanında yasal altyapı olarak da özel bir teşvik mekanizmasının kurgulanmasında büyük fayda var. Özellikle İFM dahilindeki finansal ve mali hizmetlerin vergisel ve ticari yapılarında yeni bir kurgu gerekli. Finansal ürün sayısı artmalı. İhtisas mahkemeleri de bu piyasa için olmazsa olmazlardan." ifadelerini kullandı.