Dolar/TL için yabancıların yıl sonu tahminleri belli oldu

Dolar/TL için yabancıların yıl sonu tahminleri belli oldu
Güncelleme:

Dolar kuru Türk Lirası karşısında rekor üstüne rekor kırmaya devam ederken yabancı finans kuruluşları da Dolar/TL'de yıl sonu tahminlerini güncelledi.

AK Parti iktidarının "yüksek faiz" politikası nedeniyle uzun bir süredir Türk Lirası karşısındaki zirvesindeki seyrini sürdüren Dolar/TL kuru, piyasalardaki kara pazartesi fırtınası sonrasında tarihi rekor seviyelerine ulaşmıştı.

2024 yılına 29,65 seviyesinden başlayan dolar/TL, sekiz ayda sadece yüzde 13,55 değer kazandı. Dolar kuru yeni günde 33,50 civarından işlem görerek zirveye yakın seyrediyor. 

İstanbul serbest piyasada dolar 33,5350 liradan, Euro 36,6690 liradan güne başladı. Dün doların satış fiyatı 33,4770 lira, avronun satış fiyatı ise 36,5550 lira olmuştu.

 Yılın ikinci yarısına girerken piyasalarda dolar/TL kurunun yıl sonunu nasıl kapatacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Uluslararası piyasalarda önde gelen yedi finans kurumu yıl sonu dolar kuru tahminlerini açıkladı.

İşte kurumların tahminleri:

HSBC, yıl sonu dolar kuru tahminini 36,0 olarak belirledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yıl sonu dolar kuru tahminini 36,0 olarak açıkladı.

Almanya'nin en büyük bankalarından Deutsche Bank, yıl sonu dolar kuru tahminini 37,0 olarak belirledi.

Fransa merkezli bankacılık sektörünün önemli oyuncularından BNP Paribas, yıl sonu dolar kuru tahminini 36,0 olarak belirtti.

Almanya'nin önde gelen bankalarından Commerzbank, yıl sonu dolar kuru tahminini 35,0 olarak açıkladı.

ABD merkezli yatırım bankası MorganStanley, yıl sonu dolar kuru tahminini 36,0 olarak belirtti.

ABD'nin büyük bankalarindan Wells Fargo, yıl sonu dolar kuru tahminini 32,5 olarak açıkladı.

CARRY TRADE POZİSYONLARI DEĞİŞTİ

Küresel piyasalarda büyük çaplı carry trade pozisyonlarının küresel faiz kararları nedeniyle daha az çekici olması endişenin ana kaynağı. Düşük faizli bir para birimi ile borçlanıp yüksek faizli bir para birimine yatırım yapmak carry trade olarak adlandırılıyor.

Geçen hafta Cuma günü ABD'de açıklanan ve ekonomide gerilemeye ilişkin endişeleri tetikleyen aylık istihdam verisinin ardından, bugün ABD'de açıklanacak olan işsizlik maaşı başvuruları yakından izlenecek.

Bugün iç gündemde Hazine'nin iç piyasada kurumsal yatırımcılara doğrudan satışını gerçekleştireceği bir yıl vadeli dolar cinsi ihraç izlenecek. Hazine'nin döviz cinsi tahvilinde altı aylık dönemsel getiri yüzde 2,37 olacak. Bugün ayrıca haftalık para banka istatistikleri, döviz rezervi ve menkul kıymet hareketleri de izlenecek.

GECELİK FAİZ ÜST BANTTA, LİKİDİTE FAZLASI SONA ERDİ

İç piyasada gecelik faizler ve fazla likidite yakından takip ediliyordu. TCMB verileri dün itibarıyla fazla likiditenin bittiğini gösterdi. TCMB'nin geçen hafta başladığı gün içi ek TL depo alım ihalesi ve lokal bankalarla ters yönlü swap ihaleleri ardından gecelik faizler de belirgin yükseldi.

Fazla likidite geçen hafta yaklaşık 400 milyar TL idi. Dün itibarıyla bankacılık sisteminin likidite açığı yaklaşık 25 milyar TL oldu. Gecelik faiz ise geçen hafta gerilediği yüzde 47,02'den dün yüzde 52.95'e yükselerek faiz koridorunun üst bandına yerleşti.