Doğu'da 11 milyar TL'lik kayıp !

Doğu'da 11 milyar TL'lik kayıp !
Güncelleme:

Son 4 ayda artan terör olayları Doğu ve Güneydoğu Anadolu ekonomisine 11 milyar TL zarar verdi.

Devletin birkaç kurumunun yaptığı ayrıntılı çalışma ile ortaya çıkan nihai raporun gelecek Milli Güvenlik Kurulu toplantısına sunulacağı öğrenildi.

PKK'nın, özellikle son dönemde yaptığı eylemler, Doğu ve Güney-doğu Anadolu ekonomisine ciddi bir darbe vurdu. Türkiye ekonomisinin genel anlamda kırılganlığının yanı sıra, dolardaki artış ile birlikte terör eylemlerinin 7 Haziran se-çimlerinden sonra tırmanmaya baş-lamasıyla bölgede çok ciddi bir sıkıntı baş gösterdi. Bunun üzerine ilgili kurumlar, bölgeden gelen son veriler ve sahada yaptıkları çalışmalar ışığında kapsamlı bir rapor hazırladı. Gelecek Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da gündeme geleceği öğrenilen raporda, bölge ekonomisine ilişkin ayrıntılı değerlendirmeler yer aldı.

İSTİHDAM AZALDI

Bu değerlendirmelere göre. 7 Haziran'dan bu yana bölgede üretilen ekonomik değerde, 3,8 milyar dolar, (11 milyar TL) bir kayıp ortaya çıktı. Bu kaybın ortaya çıkmasında, bölgede üretimin ciddi oranda azalması etkili oldu. Bölgeye yönelik yine bölgede üretim yapan fabrika, imalathane ve küçük üretim merkezleri ya güvenlik gerekçesiyle üretime son verdiler ya da talep azalması nedeniyle üretimlerini kıstılar. Bu durum istihdamın düşmesini de beraberinde getirirken talep daralmasını daha da tetikledi. Güvensizlik ortamı nedeniyle ticaretten nakit para adeta hiç kullanılmamaya başlandı. Tüketici, araç ve konut kredisine ilişkin talepler çok ciddi oranda düşüş gösterdi. Kredilerin geri ödemelerinde sıkıntı ortaya çıktı. Özel bankalar, bölgedeki şubelerini azaltma kararı almaya başladığı gibi, dayanıklı tüketim malları satan bayiler de kepenklerini kapatma noktasına geldi.

Terör olaylarının başlamasından sonra, özellikle Mardin, adıyaman ve Şanlıurfa'da turizm adeta bıçak vurulmuş gibi kesildi. Bölgeye turizm yatırımı yapmış birçok işadamı zarara uğrarken restoran, araç kiralama, otelcilik, günlük ve haftalık t ur düzenleyen organizasyonlar gibi turizmin ana dallarını oluşturan sektörlerde önemli bir iş kaybı ortaya çıktı. Halkın tüketimi, zorunlu gereksinim maddelerinin karşılanması eşiğine kadar düştü. Güvenlik nedeniyle bölgeye mal taşıyan TIR ve kamyon sayısında önemli bir azalma da baş gösterdi.

EKONOMİK KAYIP ARTACAK

Gelen veriler ışığında yapılan istatistiksel çalışmalar, ekonomik kaybın giderek artacağını gösterirken yapılan saha çalışmalarında bölge halkındaki güvenlik kaygısının kısa dönemde ortadan kalkmayacağı da anlaşıldı.