Deutsche Bank'ın çöküşü !

Deutsche Bank'ın çöküşü !
Güncelleme:

Dünyanın en önemli finans kuruluşlarından Alman Deutsche Bank'ın piyasa değeri 16,5 milyar dolara kadar geriledi.

Almanya'nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, içinde bulunduğu krizin en dibini gördü. Daha önce ‘Türkiye’nin iflas edeceğini’ belirten raporlar yayınlayan Deutsche Bank, tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Karar'da yer alan habere göre 2015 yılını zararla kapatan banka, geçen hafta hisselerde tarihinin en düşük seviyesini gördü.

REKOR ZARAR

2015’i 6.8 milyar euro zararla kapayan banka 10 ülkede 9 bin çalışanını işten çıkardı. Bu tasarruf hamlesine rağmen borçlarını ödeyemeyeceği endişesiyle bankanın hisseleri de dibe vurdu. Bankanın hisselerindeki kayıplar bu yılın ilk yarısında yüzde 41’i, 2008 krizi öncesi, 2007’nin nisan ayındaki zirvesine göre ise yüzde 87’yi buldu. 2008 sonunda Türkiye’nin nakit sıkıntısı çekerek krize girebileceğini açıklayarak felaket tellallığı yapan bankanın geleceğine yönelik endişeler bu tarihi diple yeniden alevlenmeye başladı.

200 ŞUBESİNİ KAPATACAK

Geçtiğimiz haftalarda banka, içinde bulunduğu krizden çıkabilmek için 200 şubesini kapatacağını duyurmuştu. Yapılan son açıklamaya göre, "2020 Stratejisi" gereğince her dört şubeden biri kapatılacak. Buna göre 723 şubenin 188’i, bu yılın sonbaharından başlamak üzere, 2017 yılının bahar ayına kadar kapatılmış olacak. Deutsche Bank Yönetim Kurulu Başkanı John Cryan, geçtiğimiz sonbaharda yaptığı açıklamada 4 bin çalışanın işine son verileceğini açıklamıştı.

PEK ÇOK SKANDALA İMZA ATTI

* Bankanın geçtiğimiz aylarda da terörü finanse ettiği ve kara para akladığı ortaya çıkmıştı. İngiltere Finansal Denetim Otoritesi (FCA), Deutsche Bank'a ağır suçlamalar yöneltti. Financial Times'ın ortaya çıkardığı gizli bir mektupta bankanın 'ciddi' ve 'sistemli' bir şekilde terörü finanse ettiği, yaptırımları deldiği ve kara para akladığı belirtildi.

* Bankada geçtiğimiz yıl detaylı bir inceleme yapan FCA, bazı müşterilerin işlemlerinin yeterince incelenmeden yapıldığını, dokümanlarda eksiklikler olduğunu tespit etmişti. FCA'in Deutsche Bank'a gönderdiği mektupta, "Deutsche Bank İngiltere'nin ciddi bir şeklide para aklama, terör finansmanı ve ambargoları deldiğine yönelik tespitler yapılmıştır. Mali suçlar konusunda uzun bir süre boyunca üst yönetim ve liderlikte etkin olunmadığı anlaşılmıştır" ifadeleri bulunuyordu. Teröre yönelik bu soruşturma Libor skandalı ve Rusya ile 10 milyar dolarlık şüpheli ticarete aracılık ettiği için incelenen bankaya yapılan üçüncü müdahale olarak adlandırılmıştı.

* Deutsche Bank, Libor skandalında 2.5 milyar dolarlık rekor bir ceza ödemişti.  Öte yandan Kasım 2015'te banka, ABD'nin İran ve Suriye'ye yaptırımlarını ihlal etmesi nedeniyle New York'ta 200 milyon dolar ceza ödemişti.