CHP'den o rakamlara tepki !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİşkur ve hükümetin açıkladıkları istatistiklerde oynama yaptıkları yönündeki açıklamalara CHP cephesinden tepki var.
CHP’li Selin Böke, İŞKUR’un işsiz sayısını 1 milyon kişi az göstermesini hükümetin OVP’de milli geliri yükseltmesini eleştirdi. Selin Böke, “Rakamla oynamak ne işsizliği azaltır, ne de ekonomiyi düzeltir” dedi.
Sözcü'nün haberine göre ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Program’da sunum değişikliği ile kişi başına milli geliri yüksek göstermesinin ardından İşkur’un işsizlik sayısını 1 milyon kişi azaltmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke’den tepki geldi. Böke, “Ben bu rakamı beğenmedim, yeni rakam vereceğim demek, sorunu tespit etme cesareti olmadıklarının göstergesi” dedi.
SADECE GÖZ BOYAMA
CHP’nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Böke, Orta Vadeli Program’da milli gelir yerine, satın alma gücü paritesini kullanarak vatandaşın milli gelirinin bir anda 19 bin dolara çıkarılmasının ardından Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) işsizlik rakamlarının 1 ayda 1.1 milyonluk azalmasına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, istatistiklerin değişim hızına yetişmenin mümkün olmadığını söyledi. “Rakamlarla oynamak ne işsizliği azaltır, ne ekonomiyi düzeltir, sadece göz boyar” diyen Böke şöyle devam etti:
BEĞENMEDİM DİYEMEYİZ
“Ben bu rakamı beğenmedim, yeni rakam vereceğim demek sorunu tespit etme cesareti olmadıklarının göstergesi. İktidarların rakamlar beğenildiği zaman belli bir ölçü, beğenilmediği zaman başka bir ölçü kullanmak gibi bir lüksü yoktur. İktidar belli bir sorun varsa bunu tespit etmekle ve bu tespiti yaptıktan sonra da çözmekle yükümlüdür. Ama böyle rakamlarla oynayarak gerçeklerden kopan iktidarın gerçeği yönetmesi ve sorunlara gerçek çözümler getirmesi beklenemez.”
İstatiksel raporlama değişiklikleriyle hiçbir sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan CHP’li Selin Sayek Böke, “Orta gelir tuzağından çıkalım derken bizim kastettiğimiz milli geliri 10 bin doların üstüne çıkarmaktı, altına düşmek değildi. Peki neden düştük? Hukukun üstünlüğünün zedelenmiş olması, demokrasimize yönelik tehdit algısının artmış olması, kurumların bağımsızlığının tehdit altında olması, teknoloji eksikliği, eğitim reformu eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Ama gerçeklerle değil, hayal gücüyle iş yapan bir iktidar var. O nedenle bu sorunları çözme becerileri yok” diye konuştu.
Herkes cebindeki parayı biliyor
Hükümetin rakam oyunlarının gerçeği değiştirmediğini dile getiren Silin Sayek Böke, şunları söyledi: “Yaptıkları belli bir uzunluğu kilometre cinsinden söylemek yerine santimetre cinsinden kullanmak gibi. Yani değişen bir şey yok. Siz istediğiniz kadar vatandaşa milli gelir artmış gibi sanal rakamları ortaya koyun, sonuçta herkes cebindeki parayla ne satın alabileceğini biliyor” dedi. Böke, AKP’nin 2011 Seçim Beyannamesinde milli geliri 1.1 trilyon dolara, kişi başı geliri de 14 bin dolara çıkarmayı vaat ettiğini hatırlatan Böke, bu hedefin yüzde 35 gerisinde kalındığına işaret etti. Selin Böke, “Hükümetin artık rakamlara makyaj yaparak gerçekleri gizlemek gibi bir şansı kalmadı. Emeklinin, asgari ücretlinin, işsizlerin hali ortada” dedi.
2016 milli gelir 8 bin dolar
CHP’li Selin Sayek Böke, 2011 yılında 14 bin dolar olacağı taahhüt edilen kişi başı gelirin bu yıl 9 bin dolarlara, 2016’da 8 bin 744 dolara düşeceğini ve bu yüzden de bu rakamların OVP’de yer almadığını kaydederek şu görüşleri dile getirdi:
“OVP’de ayrıca sorunlu gözüken bir şey daha var. Orta Vadeli Programın amacı, bütçeye temel oluşturacak makroekonomik büyüklüklere yönelik öngörü oluşturmaktır. Bu öngörüleri yapabilmek için belli varsayımlar yapmak gerekir. Oysa bu Orta Vadeli Program’da dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelere göre varsayım belirlemek yerine erişilmesi istenen makroekonomik büyüklükleri mümkün kılacak varsayımlar yapılmış gibi gözüküyor. Yani önce hedef konmuş, o hedefe göre varsayım uygulanmış görünüyor. FED faizinin sınırlı olacağı, dünya ticaretinin artacağı gibi sorunlu küresel varsayımlardan hareket edilmiş. Türkiye’de de tasarrufun ve verimliliğin artacağı beklentisi varsayımlar arasında. Oysa güven endeksinin en çok düştüğü alan vatandaşın tasarruf etmeye yönelik beklentisi ve imkanı ile ilgili. Bu varsayımlar sorunlu olduğu için, bir ülkenin ileriye dönük ekonomideki yol haritası olan OVP de, ne yazık ki güvenilirliğini yitirdi.”
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol