CHP, esnafa kira, elektrik ve doğalgaz desteği istedi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlKoronavirüs salgını dönemine dair ekonomik verilerle ilgili tartışmalar sürerken, CHP'li Utku Çakırözer, sadece Eskişehir'de pandemisi sonrası yüzlerce esnafın kepenk indirdiğini duyurdu.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de Coronavirüs salgını nedeniyle zarar eden ve işyerlerini kapatmak zorunda kalan esnafları ziyaret ederek ‘Kepenk İndiren Esnaf’ raporu hazırladı. Çakırözer, “Eskişehir’in sadece kent merkezinde yüzlerce kepenk indirmiş boş dükkan var. Esnafımızın ihtiyacı olan acil destek bir an önce sağlanmazsa bu sayıların daha da yükselmesinden kaygı duyuyorum” dedi.
Eskişehir Seyyar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Sefa Şen de, “Esnafımızda artık ‘bıçak kemiğe dayandı’ diyerek dükkanlarını kapamaya başladı" dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na (TESK) göre Türkiye’de 7 bin 222 esnaf kepenk kapattı. Kepenk kapatan esnafların yoğun olduğu illerden birisi de Eskişehir oldu. CHP'li Çakırözer de zor durumda olan esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledi ve 'Kepenk İndiren Esnaf’ raporu hazırladı. Çakırözer, “Bir zamanlar dükkan bulmanın zor olduğu, astronomik hava paraları istenen en işlek, ticaretin en yoğun olduğu ana caddelerimizin hemen hemen her birinde onlarca iş yere ya satılık ya da kiralık” dedi.
'RAKAMLAR KAYGI VERİCİ'
CHP’li Çakırözer’in Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Kadir Kodak ile birlikte hazırladığı raporda Eskişehir’in işlek caddelerindeki boş satılık ya da kiralık işyeri sayıları listesi şöyle;
“Tombakzade Bulvarı 12, Birlik Caddesi 16, Basın Şehitleri Caddesi 13, Atatürk Caddesi 11, Dumlupınar Caddesi 7, Süleyman Çakır Caddesi 5, İ.Karaoğlan Caddesi 3, Ziyapaşa Caddesi 8, Halk Caddesi 20, Muttalip Caddesi 9, Sakarya Caddesi 12, Ömür Kütahya Yolu 17, Üniversite Caddesi 1, Orhanoğuz Caddesi 2, Eğitimciler Caddesi 5, İsmet İnönü Bulvarı 5, Gündüz Ökcün Bulvarı 22, Emek Yanartaş Sokak 8, Ertaş Caddesi 12, Yıldırım Caddesi 6, Yunusemre Caddesi 4, Vatan Caddesi 5, Kırım Caddesi 6, Ulusal Egemenlik Bulvarı 20.”
Şehirde kapanan işyerlerini tek tek tespit eden Çakırözer, “Kentin merkezinde yüzlerce dükkan kepenk indirmiş durumda. Esnaf çok büyük dar boğazda. Sadece Eskişehir’imizde değil Türkiye’nin dört bir yanında iş yapamayan esnaf kepenk indirmiş durumda” dedi.
Ortaya çıkan rakamların hem Eskişehir hem de ülke adına kaygı verici olduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Esnaf gerçekten zor durumda. Satış yapamıyor. 65 yaş kısıtlaması nedeni ile bu yaş grubundaki esnafımız da zarara girdi. Büyük işletmelerin çoğu boş. En işlek caddelerin üzerlerindeki iş yerlerinde bile müşteri gitmiyor, esnaf satış yapamıyor" diyerek esnafa acil destek sağlanmaması durumunda sayıların artacağından kaygı duyduğunu belirtti.
ŞEN: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Çakırözer, Eskişehir Seyyar Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ali Sefa Şen ile kepenk indiren esnafı dinledi. Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şen bu ziyaretlerde yaptığı açıklamasında, “Esnafımızda artık ‘bıçak kemiğe dayandı’ diyerek dükkanlarını kapamaya başladı. Ana caddelerdeki dükkanların haricinde ara sokaklarda da esnaf yavaş yavaş yaptığı ticarete terk etti. Hükümetin verdiği krediler esnafa can suyu olmadı. Küçük esnaf için ciddi önlemler alınarak ayakta durmamız sağlanmalı. Esnafın temel direği küçük esnaf göçerse memlekette ciddi anlamda sıkıntılar yaşanabilir. Nasıl bilim kurulu oluşturulduysa küçük esnafın da dertlerine çare oluşturabilecek bir kurul oluşturularak bu sorunlar masaya yatırılmalı” dedi.
Koronavirüs salgınının yeniden yayılabileceğinin konuşulduğuna da dikkat çeken Şen, “Ciddi tedbirler alınmazsa küçük esnafımız daha çok etkilenecek. Bugüne kadar yaşanan kapanmalar kat kat artacak” ifadelerini kullandı.
ESNAFA KİRA, DOĞAL, ELEKTRİK DESTEĞİ SAĞLANMALI
CHP'li Utku Çakırözer, daha fazla esnafın işyerlerini kapatmaması için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
-Küçük esnaf için, esnaf temsilcileri ile bir araya gelinmeli ‘esnaf için acil destek paketi’ açıklanmalı.
-Esnafın vergi ödemeleri, SSK primleri ve bağkur ödemeleri en az bir yıl faizsiz ertelenmeli, borçlar uzun vadede yapılandırılmalı.
-Esnafın kira, doğalgaz, elektrik gibi ödemelerine devlet destek sağlamalı.
-Esnafın kredi kullanımlarının önü açılmalı.
-Bankalar esnafın kredi kartlı satışları üzerinden aldıkları ‘pos komisyonlarında’ indirime gitmeli.
-Damga vergisi muafiyetine gidilmeli.
-Kira sözleşmesi sona eren işyerlerinin kira artışlarına sınırlama getirilmeli.
-Meslek odaları ve Ticaret Odalarına ödenen aidatlarda devlet desteği sağlanmalı.
-Ticari araç kullanarak geçimini sağlayan küçük esnafın ticari araçları ile ilgili zorunlu trafik sigortası ve kasko ödemelerine devlet desteği sağlanmalı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol