Çatışmalar turizmi de etkiledi !

Çatışmalar turizmi de etkiledi !
Güncelleme:

Güneydoğu ve Doğu ülkelerinde devam eden çatışmalar turizmi de etkiledi.

Çözüm Süreci ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yerli ve yabancı turistlerin gözde turizm mekanı haline gelen Mardin'de çatışmalar sonrası otellerin kapasitesi düştü.

Tur ve rezervasyonların birbiri ardına iptal edildiği, turizm  yatırımlarının durma noktasına geldiği Mardin'de, kenti ziyaret eden yerli ve  yabancı turist sayısının da yarıya düşmesi sonucu oteller küçülmeye gitti. Kentteki 20'yi aşkın otelde 3 ayda yaklaşık 450 personel işten  çıkarıldı. 
 
BİRÇOK OTEL KAPANMA NOKTASINA GELDİ
 
Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör,  son yaşanan olayların Mardin turizmini ciddi manada etkilediğini  söyledi. 
 
Güngör, Çözüm Süreci'nde yapılan anketlerin Türkiye'deki her 10  kişiden 7'sinin Mardin'e gelmek istediğini gösterdiğini, sektörde artan bu talebe  yönelik hazırlıklar ve yatırımlar yapılırken bölgede yaşanan olaylar nedeniyle  kente gelen turistlerin yarı yarıya düştüğünü belirtti. 
 
Sezonun en yoğun turist ağırladıkları aylarda olunmasına rağmen çok  ciddi boyutta rezervasyonların ardı ardına iptal edildiğine dikkati çeken Güngör,  2016 yılına ilişkin rezervasyonlarda dahi iptallerin yaşandığını aktardı. 
 
OTEL İNŞAATLARI DA DURDU
  
Güngör, yapım aşamasındaki otel inşaatlarının durduğunu, birçok otelin  de kapanma noktasına geldiğini dile getirerek, şöyle dedi: "Birçok otel kapanma aşamasına geldi. Tamamlanma aşamasındaki 3  otelimizde inşaat durdu. Açılışı planlanırken olaylar nedeniyle yapımı  durduruldu. Mardin'de şu anda turizme yönelik ticari anlamda herhangi bir  kıpırdama yok. Kentte 6 bin 500 yatak kapasitemiz var. Eylül ayında bunu 8 bin  500'e çıkarmayı planlıyorduk. Ancak olmadı. Sektördeki büyük markaların ilimize  yatırımı söz konusuydu ama onlar da yatırımlarını durdurma noktasına geldiler." 
 
450 PERSONEL İŞSİZ KALDI

Güngör, kapanma noktasına gelen çok sayıda otelin küçülmeye gittiğini  ve çalışanlarını işten çıkarmaya başladığını anlatarak, turizm sektörünün  istihdam için Mardin'de önemine değindi. Son 3 ayda 450 personelin işten çıkarıldığına, bunun Mardin için  yüksek bir rakam olduğunu vurgulayan Güngör, "Otellerin küçülmeye gitmesi sonucu  Mardin'de ciddi sayıda işsiz gencimiz oluştu. Çünkü turizm istihdam için ciddi  bir potansiyeldi" diye konuştu.

Güngör, temennilerinin bir an önce bölgede huzur ve güvenliğin  sağlanması olduğunu sözlerine ekledi. 
 
BAZI ÖĞRENCİLER DE GİTMEK ZORUNDA KALDI
 
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik  Yüksekokulu'nda araştırma görevlisi ve tur rehberi Tuğba Arık Yüksel de bölgedeki  olayların turizme ciddi düzeyde zarar verdiğini aktardı. Yüksel, kentte şu anda tur düzenlenemediğini, kapanma noktasına gelen  otellerde her geçen gün işçi çıkarıldığı bilgisini aldıklarını ifade ederek,  "Yüksekokulumuza bu dönem çok fazla öğrenci gelmedi. Kayıt yaptırmaya hak kazanan  bazı öğrenciler olaylar nedeniyle gitmek zorunda kaldı. Olaylardan öğrenciler de  etkilendi" şeklinde konuştu. 
 
Turizm şirketi sahibi İsmail Sancar ise kentte son 10 yıldır sektörde  faaliyet yürüttüklerini söyledi. Turların iptal edilmesi nedeniyle turizmde yaşanan durgunluğun esnafa  da olumsuz yansıdığını belirten Sancar,  turizmciler olarak sıkıntılı günler  geçirdiklerini vurguladı. 
 
Sancar, turizme darbe vuran olayların şoförden, rehbere, araç  kiralanan şirketlerden lokantalara kadar pek çok sektörü zarara uğrattığını dile  getirerek, "Dolaylı olarak istihdam sağladığımız bütün sektörler son  gelişmelerden etkilendi. Böyle devam ederse artık dayanacak gücümüz kalmaz,  kepenk kapatmak zorunda kalabiliriz" ifadelerini kullandı. 
 
OTEL İŞLETMECİLERİ TEDİRGİN
 
Hilton Garden Inn Mardin Oteli Genel Müdürü cihangir Kılıkçı, 7  Haziran seçimlerinin ardından yaşanan olaylar nedeniyle kente gelen turist  sayısında ciddi düşüş meydana geldiğini söyledi. 
 
Özellikle eylül ve ekim ayında gerçekleştirilecek kültür turlarının  tamamında iptallerin olduğunu dile getiren Kılıkçı, "Geçen sene iyi bir sezon  geçirmiştik. Bu yıl da sezona iyi başlamıştık.Güneydoğu'da olayların artmasıyla  beraber bölgede iptal edilen rezervasyonlar ve turlar bize de yansımış oldu. Şu  anda rezervasyon yapan müşterilerimizin hiçbirinden geleceklerine dair teyit  alamadık. Bu yıl kentte en az 8 butik otel açıldı ancak bu otellerin boş kalması  personellerinin işten çıkarılması, esnafın da işten çıkarılması anlamına geliyor.  Bu yaşananlar Mardin ekonomisine büyük  zarar veriyor." 
 
Artuklu Kervansaray Oteli Genel Müdürü Aytaç Salatan da kentte 11  yıldır hizmet verdiklerini ancak en kötü yıllardan birini yaşadıklarını söyledi. 
 
Son 4 yılda büyük ivme yakalanan turizmin son olaylar nedeniyle  sekteye uğramasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Salatan, son 3 yıldır  Mardin'in turizmde çok iyiye gittiğini, bazı otellerde yer bulunamadığını şimdi  ise tam tersi bir durumla karşı karşıya olunduğunu aktardı. 
 
Salatan, en büyük beklentilerinin huzur ve barış olduğunu belirterek,  "İnsanlar gönül rahatlığıyla bölgemize gelmeye başlamış, bölgenin olumsuz imajı  silinmişti. Bölgeye yönelik ciddi bir güven kazanılmışken yeniden aynı  sıkıntıların yaşanmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.