Sağlık çalışanlarına yıpranma payı geliyor
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBakanlık, mesai dışında 48 saat nöbet tutanlar için yıpranma payı hakkı tanıyacak.
Sağlık Bakanlığı kamudaki tüm sağlık çalışanlarına tuttukları nöbet saati karşılığı yıpranma payı verecek. Mesai dışında 48 saatin üzerinde nöbet tutanlar aylık 7,5 gün olmak üzere yılda toplam 90 gün yıpranma payı hakkı kazanacak.
Sağlık çalışanlarından mesai saatlerinin dışında bir ayda 48 saatin üzerinde nöbet tutanlara aylık 7,5 gün olmak üzere yılda toplam 90 gün fiili hizmet zammı (yıpranma payı) geliyor. Edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı kamudaki sağlık çalışanlarının emekliliklerine önemli etki getirecek bir düzenlemeyi hazırlıyor. Sağlık Bakanlığı'nın çalıştığı düzenlemede kamudaki doktorlardan, eczacılara kadar tüm sağlık çalışanlar tuttukları nöbet saati karşılığı yıpranma payı alacak. Yeni Şafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre görevinde nöbeti olmayan personel yıpranma payından yararlanmayacak.
NÖBETE KARŞILIK 90 GÜN VERİLECEK
Çalışmada nöbet saatlerinde esneklik getiriliyor. Böylece sağlık çalışanının koşullarına göre nöbetlerini düzenlemesi sağlanıyor. Ayda 48 saatten fazla nöbet tutan sağlık çalışanı ayda 7,5 günlük bir fiili hizmet zammını yani yıpranma payını elde edebilecek. Böylece aylık 48 saat nöbetin karşılığı 7,5 günden yılda 90 günlük yıpranma payı kazanmış olacak. Böylece 12 ay çalışan kişinin emeklilik hesaplamasında aslında 15 ay çalıştığı hesap edilecek.
Esnek çalışma saatleri gelecek
41-48 SAAT NÖBETE 5 GÜN
Çalışmada nöbet saatleri sağlık çalışanının imkanları düşünüldüğü için 41-48 saat arası nöbet tutulması da yer aldı. Ayda bu saatler arası nöbet tutmuş çalışan ise ayda 5 gün fiili hizmet zammına kavuşacak. Mesai saatleri haricinde ayda 41-48 saat aralığında nöbet tutan çalışanın yılda 60 günlük bir yıpranma hakkı elde etmesi sağlanmış olacak. Bu kişinin emeklilik hesaplamasında ise böylece yılda 14 ay çalışmış olduğu göz önüne alınacak.
12 AY ÇALIŞAN 15 AY GÖZÜKECEK
Düzenlemede ayda 25 ila 40 saat arasında nöbet tutan personelin de yıpranma hakkı elde etmesine imkan getiriliyor. Bu çalışma saatleri için aylık yıpranma hakkı 2,5 gün olarak öngörülüyor. Böyle çalışan personelin yılda 30 günlük yıpranma hakkı almasıyla 12 ay çalışmasının emeklilik hesaplamasında 13 ay olarak kabul edilmesi sağlanacak.
16-24 SAAT NÖBETE 1,24 GÜN
Sağlık Bakanlığı'nın çalışmasında fiili hizmet zammında yararlanmak isteyen personelin ayda 16 ila 24 saat arasında nöbet tutabileni dahi düşünülmüş. Bu çalışmayı yapmayı isteyen personele ayda 1,24 günlük bir hesaplama yapılıyor. Böylece yılda 15 günlük bir yıpranma imkanı sağlanıyor.
YIPRANMA PAYI NEDİR?
Fiili hizmet zammı 4/A (SGK) sigortalıları ve 4/C (Memur) Sigortalılarından yaptıkları işlerle ilgili hizmetine karşılık her yıl için ilave hizmete deniliyor.
60 GÜNLÜK YIPRANMA HANGİ İŞLERDE UYGULANIYOR?
Kurşun ve arsenik işlerinde, cam fabrika ve atölyelerde, çimento fabrikalarında, kok fabrikalarında, termik santrallerde, alüminyum fabrikalarında, döküm fabrikalarında, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işlerde ve itfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlara uygulanıyor.
90 GÜNLÜK FİİLİ HİZMET ZAMMI HANGİ İŞLERDE UYGULANIYOR?
Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Emniyet ve polis mesleği ile Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarında, dalgıçlarda, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışanlarda, basın işkolunda çalışanlarda uygulanıyor. Ayrıca, demir ve çelik fabrikaları bünyesinde baca gazlarından asit elde edilmesi işlerinde çalışanlarda, asidin hammaddesinin ve asidin yapılma safhasındaki işlerde çalışanlarda, haddehanelerde, sıcak veya sıvı cüruf taşımacılığı işlerinde ve cıva fırınlarında üretim işlerinde çalışanlara uygulanıyor.
180 GÜNLÜK FİİLİ HİZMET ZAMMI HANGİ İŞLERDE UYGULANIYOR?
Türkiye'de yeraltı işlerinin gerçekleştiği Maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlara da yılda 180 gün yıpranma hakkı veriliyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol