Nagehan Alçı ihbar etti: ''Buradan uyarmak isterim''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlKoronavirüs salgını sırasında işverenlerin elini güçlendirmek için çıkarılan kısa çalışma ödeneğinin suistimal edildiği iddialarına bir yenisi daha eklendi. Nagehan Alçı açık açık ihbar etti.
"Kısa çalışma ödeneğini istismar eden işverenler" başlıklı bir yazı kaleme alan Nagehan Alçı, bir avukatın yanında çalışan tanıdığı kişinin yaşadıklarından yola çıkarak işverenlerin kısa çalışma ödeneğini istismar ettiğini ve bunun çok yoğuın şekilde yaşandığını yazdı.
Alçı'nın aktardığı örnek ve yetkililere yaptığı çağrı şöyle:
Kısa çalışma ödeneği dün pandemi dolayısıyla iki ay daha uzatıldı.
İlgilileri buradan uyarmak isterim.
Bu uygulamayı sömüren çok sayıda işveren var.
Devlet evde çalışma koşullarını sağlayabilenlerin işyerine gitmemesi için çalışanlara ödeme yapıyor.
Böylece hem insanları evde tutmayı hem de işvereni rahatlatmayı amaçlıyor. İşveren bu süreçte sigorta primi de yatırmıyor.
Bu uygulamayı pratikte sömüren binlerce işveren var Sayın Yetkililer…
Size tanıdığım, bildiğim somut bir örnek üzerinden anlatayım:
Bu örnekteki özne bir avukatın asistanı. Kısa çalışma ödeneği için başvurmuş. Her ay devletten 1700 TL geliyor. Evden çalışması gerek. Hatta mecburi. Şayet işyerine giderken yakalanırsa cezası var. Hem işverene hem de kendisine.
Ancak işveren, hem maaş ödemiyor hem de ödeneği alan çalışanının evden çalışmasına müsaade etmiyor. İşyerine gelmeyi dayatıyor. Gelmezse bu süreç sonunda işini kaybetmekle tehdit ediyor.
Tanıdığım asistan aylardır her gün yolda çevrilme korkusuyla işyerine gidiyor. Bir kere çalışana ceza uygulamasından muhakkak vazgeçmek gerek.
Normalde 2500 TL olan maaşı yerine sadece devletten gelen 1700 TL’yi alıyor. Üstelik patronu bu süreçten istifade sigortasını da dondurmuş durumda.
Yani işveren hem maaş hem sigorta ödemiyor ve aynı çalışma düzenini devam ettiriyor!
Bu kadarla da kalsa iyi! Bir de pandemi riski var diye rutin işler için mecbur kalmadıkça adliyeye gitmiyor, evde görünen asistanını kendi yerine gönderiyor!
Bu bahsettiğim tekil örnek değil sevgili okurlar! Binlerce işveren aylardır benzer sömürüyü yapıyor.
Yani devletin çalışanı ve işvereni rahatlatmak için hayata geçirdiği bir uygulama çalışanlar aleyhine dönmüş durumda.
Bu ödeneğe başvuranların çalıştıkları yerler muhakkak kontrol edilmeli, evde gösterilip işyerine getirilen çalışanlar için o işverenlere çok ağır cezalar kesilmeli!
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol