Mart 2022 açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Mart 2022 açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı
Güncelleme:

Türk-İş, Türkiye'de çalışanların kazançlarıyla ay sonunu neden getiremediğini ortaya koyan "açlık" ve "yoksulluk" sınırını açıkladı. Haberler kötü, çok kötü!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) verilerine göre, Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin 927 TL ile, 4 bin 253 TL olan 2022 yılı asgari ücretinin 675 TL üzerinde yer aldı. Mutfak enflasyonundaki artışın aylık yüzde 8,74, son 12 aylık ise yüzde 76,39 olduğunu belirten Türk-İş’e göre yoksulluk sınırı 16 bin 52 TL’ye çıktı.

Türk-İş’in mart ayı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre; dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2022 Mart ayında 4 bin 928 TL olarak tespit edildi. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise mart ayında 16 bin 52 TL olarak hesaplandı. Asgari ücretle çalışan bir bekârın “insana yakışır şekilde” hayatını sürdürebilmesi için 2 bin 220 TL daha temin etmesi gerektiğini ve bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’nin aylık 6 bin 473 liraya yükseldiğini belirten Türk-İş, “mutfak enflasyonu”ndaki değişimi Mart 2022 itibariyle şu şekilde yansıttı:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,24 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 76,39 olarak hesaplandı. Üç aylık değişim oranı yüzde 20,26 oldu.”

Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Mart 2022 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:

mart 2022 açlık ve yoksulluk sınırı

SÜT, YOĞURT, PEYNİR GRUBU

Süt ve peynir fiyatları yukarı yönlü bir seyir izlerken, bazı yoğurt markalarında gerileme gözlendi. Yoğurtta 1 kilogramlık paketlerin sayısı azalırken alım gücü düşen insanlar için 900 ve 800 gramlık paketler piyasada yaygınlaşmakta. Peynir ise 900 ve 800 gramlık paketlerden sonra 700 gramlık paketlerde de satılmaya başlandı.

ET, TAVUK, BALIK, KURUBAKLAGİL, YAĞLI TOHUM ÜRÜNLERİNİN BULUNDUĞU GRUP

Dana, kuzu, tavuk ve balıketinin hepsinde fiyat artışları gerçekleşti. En uygun fiyatlı balıklardan hamsi 40-45 TL’den satılır oldu. 1 ayda dana etinde yüzde 25, kuzu etinde yüzde 35 civarı fiyat artışı tespit edildi. Et Süt Kurumu da sattığı kırmızı ete yüzde 48 zam yaptı. Üreticideki maliyet artışlarının yansıtılmasının da etkisiyle tavuğun kg fiyatı 36 TL’ye kadar çıktı. Kuru fasulye ve nohutta bazı markalarda az miktar düşüş olurken yeşil ve kırmızı mercimek zamlanan ürünler arasında yerlerini aldı. Kuruyemiş ürünlerinde ay çekirdeği ve fıstık artarken fındık ve ceviz fiyatı değişmedi.

EKMEK VE TAHILLAR GRUBU

Ankara’da fırıncılar tarafından bir süredir talep edilen 200 gr’lık beyaz ekmeğin fiyatındaki artış, 50 kuruş zamlanarak 2,75 TL’ye çıkarıldı. Bu harcama grubunda yer alan gıda kalemlerinden bulgur ve pirinç ürünlerinden bazı markalarda fiyat artışı oldu. Unda bazı markalarda fiyatların geriye gittiği gözlemlenirken irmik fiyatları arttı. Makarna fiyatlarındaki artış yüzde 10 olarak hesaplandı.

TEMEL YAĞ ÜRÜNLERİNİN BULUNDUĞU GRUP

Tereyağı, margarin ve zeytinyağı ürünlerinin tamamı zamlansa da yağlarda en yüksek fiyat artışı yüzde 40’la ay çiçek yağında oldu. Birçok markette sıvı yağlara satış sınırları konularak stoklardaki yağların tükenmesi önlenmeye çalışıldı.

SON GRUP İÇİNDE YER ALAN GIDA MADDELERİ

Zeytin fiyatlarında değişiklik gözlemlenmezken, bal fiyatında gerileme oldu. Reçel ve pekmez fiyatı arttı ancak şekerde son 1 ayda yüzde 70 fiyat artışı oldu. Tuz fiyatı arttı, ıhlamur fiyatı ise değişmedi. Salça fiyatı da aynı kaldı kaldı. Çay fiyatları yukarı yönlü seyir izlemeye başladı. Bazı marketler şeker ve salçada sıvı yağlarda olduğu gibi alım sınırlaması getirdi. (DUVAR)