İşten ayrılırken o kağıdı imzalayanlar dikkat: Geçerliliği yok...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİş yerinden ayrılırken "tüm haklarımı aldım" diye imza atanlar dikkat ! İmzaladığınız o belgenin kanuni bir geçerliliği yok...
İşten ayrılan çalışanların çoğu zaman tedirgin oldukları bir konu var. O da işverenlerin zorunlu kıldıkları 'tüm haklarımı aldım' yazılı ibranameyi imzalamaları. Çoğu işveren tazminat ve diğer alacakları vermek için bu imzayı mecbur tutuyor. Çalışanlar da paralarını alabilmek için bu kağıtları imzalıyor. Peki bunun bir geçerliliği var mı, ya da ileride başınıza iş açar mı? Detaylarıyla anlatalım... Öncelikle belirtelim. imzalanan bu kağıtların çoğunun tek başına bir hukuki geçerliliği yok.
1 AY SONRA İMZALANIR
Borçlar kanunu 420'nci maddede bu tür ibranamelerin nasıl olması gerektiği şartlarıyla sıralanıyor. Buna göre:
-Hizmet sözleşmelerine sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir.
-İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması.
-İbra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması.
-İbra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi.
-Ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır.
-Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.
ÖNCE PARA, SONRA İBRA
Görüldüğü gibi ibranamelerin şekil yönünden de şartları bulunuyor. Öncelikle kesinlikle yazılı olarak hazırlanması gerekiyor.
Yine geçerli olabilmesi için işten çıktıktan sonra en az bir ay sonra imzalanması gerekiyor. Yani bu bir ay içinde işçinin alacağı tüm hakların yine yasa gereği banka yoluyla ödenmesi öngörülüyor. Bu ödemeler yapıldıktan sonra ibraname imzalanıyor. Dolayısıyla 'bunu imzalamazsan haklarını alamazsın' demenin bir hukuki geçerliliği yok.
'TÜM HAKLARIMI ALDIM' YAZISI İMZALAMASI TÜM HAKLARININ ÖDENDİĞİ ANLAMINA DA GELMİYOR
Bir aydan önce imzalanırsa da hükümsüz sayılıyor. İşçinin 'tüm haklarımı aldım' yazısı imzalaması tüm haklarının ödendiği anlamına da gelmiyor. Buna rağmen haklar ödenmemişse bu imzanın bir geçerliliği yok. İşverenin tüm hakları ödediğine dair delilleri sunması gerekiyor. Sadece bütün haklarımı aldım yazısı kendi başına da yeterli olmuyor. Çünkü yasa gereği ibranameyi tüm ödemelerin açıkça ve madde madde yazılması gerekiyor.
Yeni Asır / Faruk ERDEM
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol