En düşük emekli maaşı belli oldu

Güncelleme:

AK Parti Meclis Grubu Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli maaşına ilişkin düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, 10 bin lira olan en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltildi.

AK Parti tarafından bugün TBMM'ye sunulan vergi paketi düzenlemesinin içerisinde yer alan en düşük emekli maaşı zammı belli oldu.

AK Parti Meclis Grubu Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli maaşına ilişkin düzenlemeyi duyurdu. Buna göre, 10 bin lira olan en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltildi.

 Güler'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Vergide adalet ve etkinliği artırmak amacıyla çok uluslu şirketlerde elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınması konusunda düzenleme getiriyoruz. EYT den emekli olup aynı işyerinde çalışanlar için uygulanan yüzde 5'lik hazine desteği sonlandırılıyor."

Emekli maaşına zammın maliyeti açıklandı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yaptığı açıklamada bu düzenlememizin toplamda şu anda mevcut 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayısı içerisinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılması halinde Temmuz ve Aralık ayı dönem içerisinde 3 milyon kişi etkileneceğini ve bütçeye maliyetinin de 33 milyar TL olacağını duyurdu.

Kök maaş yüzünden Temmuz'a zamsız girdiler

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Haziran 2024 enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından milyonlarca memur ve emeklinin 6 aylık zam farkı yüzde 24,73 olarak belirlenmişti.

Ancak AK Parti iktidarının getirdiği "kök maaş" düzenlemesi nedeniyle 1,8 milyon emekli maaşlarında bu farkı görememiş ve Temmuz ayına zamsız girmişti.

 Kök maaşı düşük olduğu için zam alamayan emeklilerin maaşına düzenleme yapılmasına karar verildi. Yaklaşık 1.8 milyon emekli bu düzenlemeden yararlanacak. En düşük emekli maaşının 10 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkarılması bekleniyor.

En düşük emekli maaşı ne kadar?

En düşük emekli maaşı ocak ayında 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılmıştı. Emekliler yılın ilk yarısında yüzde 49,25 oranında zam almıştı.