Dikkat ! Özel sektörde bayram izni 10 gün değil !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol10 günlük Kurban Bayramı tatili sadece devlet memurları ve belediye çalışanlarının yüzünü güldürdü. Çünkü 10 günlük idari izin özel sektörü kapsamıyor.
Kurban Bayramı tatilinin 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştirilmesiyle birlikte 25 Ağustos Cuma günü mesai sonrasında başlayıp 5 Eylül Salı'ya kadar sürecek bir tatil imkanı doğdu.
Ancak yeniden hatırlatalım bu 10 günlük tatil sadece "idari izin". Yani özel sektörü kapsamıyor sadece devlet memurları ve belediye çalışanları 10 gün izin yapabilecek.
Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın haberine göre özel sektörde çalışanlar ise 28-29 Ağustos’ta çalışacaklar, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle resmi tatil olduğundan izinli sayılacaklar, 31 Ağustos Perşembe arife günü olduğundan yarım gün çalışacaklar, 1-2-3-4 Eylül Kurban Bayramı nedeniyle resmi tatil yapacaklar.
İşin aslı, bu 10 günlük tatilden özel sektör çalışanlarına düşen –cumartesi-pazarı çıkacak olursak- sadece 3.5 gün izin yapabilecekler.
10 günlük izin ise tamamen işverenin alacağı karara bağlı. Eğer işveren izin isterse özel sektörde de çalışanlar 10 gün izin yapabilir. Ayrıca bu 10 günlük izin hem maaşta hem de yıllık izin anlamında bir kayıba da yol açmaz.
Diğer yandan işverenler 10 günlük izin vermezse çalışanların yıllık izin alarak 3,5 günlük bayram izinleriyle de birleştirmesi de mümkün.
YILLIK İZİN ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Hatırlanacağı gibi geçen yılın nisan ayında yıllık izin kanununda yapılan değişiklikle çalışanlara bazı haklar tanındı. Bunların başında, yıllık izin sürelerinin 10 günü aşan kısmının çalışan tarafından istenildiği kadar bölünebileceği geliyor. Çalışan, işe başladığı tarihten itibaren bir yıl çalışmış olmak kaydıyla yıllık izin hakkı da doğuyor. Örneğin, 2016’nın eylül ayında işe başlanmışsanız, 2017’nin eylül ayında artık yıllık izin hakkını da elde etmiş oluyorsunuz.
Yine geçen yıl yapılan değişiklikle, hafta tatili, dini ve milli bayramlar yıllık izin süresinde sayılmıyor. Yıllık ücretli izin süreleri ise çalışma süresine göre değişiyor. Çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla kadar (5. yıl dahil) olanların izin süresi 14 gün. 5 yıldan fazla, 15 yıldan az çalışma süresi olanların izin süresi 20 gün. 15 yıl ve daha fazla çalışanlar 26 gün izin kullanabiliyor.
Ayrıca düzenleme ile en fazla üçe bölünme şartı kaldırıldı ve yıllık izinlerin, bir bölümünün 10 günden az olmamak koşulu ile bölümler halinde kullanılmasına imkan tanındı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol