Çalışanların öğle arası 3 saate mi çıkıyor ?

Çalışanların öğle arası 3 saate mi çıkıyor ?
Güncelleme:

Bir anda artan hava sıcaklıklarının ardından çalışanlar için yaz döneminde öğle tatillerinin 3 saate çıkarılması önerildi.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğu ve sıcaklığın adeta rekor kırdığı Çukurova Bölgesi’nde uzmanlar kaygılı. Aşırı sıcak nedeniyle yaşanabilecek sağlık sorunlarına dikkat çeken uzmanlar, özellikle açık havada çalışanlar için Haziran-Ağustos ayları arasında öğle tatilinin 3 saate çıkartılması önerisini gündeme getirdi.

Akşam gazetesinden Soner Kan'ın haberine göre Türkiye, Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasıyla adeta kavruluyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı Çukurova Bölgesi’nde uzmanları da tedirgin ediyor. Artan hava sıcaklığının başta kalp krizi olmak üzere birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, bölgede özellikle açık havada çalışanlar için Haziran-Ağustos aylarında öğle tatilinin 3 saate çıkartılmasını önerdi.

SON 66 YILIN SICAKLIK REKORU

Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava etkisini sürdürürken, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ise 5 ile 10 derece arasında artış gösterdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre haziran aylarında ortalama hava sıcaklığının 25.6 olduğu Adana’da ise, son 66 yılın rekoru kırıldı. Son yapılan ölçümlere göre hava sıcaklığının 41 dereceye ulaştığı kentte sıcaklık değerinin de normalinin 10 derece üzerinde olduğu açıklandı.
 
UZMANLARIN ‘HAVA’ ENDİŞESİ

Bu durum sadece Adana’da değil, Çukurova Bölgesi’ni kapsayan diğer kentlerde de benzer bir tabloyu ortaya koydu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava uzmanları da tedirgin ediyor. Çukurova ÜniversitesiTıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu,a artan sıcaklığın insan vücut ısısını arttırıp, aşırı sıvı kaybına neden olduğuna dikkat çekti.
 
KALP HIZI SIVI KAYBIYLA ARTIYOR

Hava sıcaklığına bağlı olarak kişide sıvı kaybıyla birlikte baş ağrısı, baş dönmesi, görme bozukluğu, bilinç kaybı, tansiyon düşmesi, bitkinlik, çarpıntı ve halsizlik gibi çok geniş bulguların ortaya çıkabileceğini belirten Poyrazoğlu, kalp sağlığı açısından da hem çocuk, hem de yetişkinler için önemli uyarılarda bulundu. Çocuklarda kalp hızının sıvı kaybına bağlı olarak artabileceğini kaydeden Poyrazoğlu, “Zaten kalp fonksiyonu yetersiz olan hasta daha da kötüleşebileceği gibi bulgular da daha çabuk ortaya çıkabilir” dedi.
 
SICAK KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

Yetişkinlerde de bu durumun aynı şekilde seyredebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Poyrazoğlu, sıcak havanın, kalp kroner damarlarında darlık sorunu olanlarda kalp krizi riskini arttırdığını, sıcağın kalp krizini tetikleyebileceği uyarısını yaptı. Poyrazoğlu, kalp kapak hastalığı olanlarda da sıcak havanın kendisini; nefes darlığı, bayılma ve yine kalp krizi gibi bir takım olumsuz durumlarla kendini gösterdiğini anlattı.
 
10.30-16.00 SAATLERİ ARASINA DİKKAT!

Çukurova’da 10.30 ile 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmasının, riskli gruplar açısından sakıncalı olduğunun altını çizen Poyrazoğlu, ancak buna rağmen yine de dışarı çıkılmasının zorunlu olduğu hallerde bir takım koruyucu önlemlerin alınmasını tavsiyesinde bulundu. Poyrazoğlu, çocuk ve yaşlıların tabiatı gereği hassas bir bünyeye sahip olduğunu, buna bir de kalp hastalığı eklendiğinde kesinlikle belirtilen saatlerde sıcaklardan korunmalarını istedi.
 
ÖĞLE TATİLLERİ 3 SAAT OLMALI

Aşırı sıcağa bağlı olarak; kalp krizi, ani beyin ve hipertansiyon rahatsızlıklarının en fazla korkulan hastalık gruplarının başında geldiğini dile getiren Poyrazoğlu, “Aşırı sıcaklara karşı bol bol sıvı alınmalı, daha az kalorili yemekler yenmeli, sebze ve meyve daha sık tüketilmeli. Özellikle 10.30-16.00 saatleri arasında fiziksel aktivitelerden uzak durulmalı, hava durumu yakından takip edilerek buna göre bir program yapılmalı. Dışarıda yani açık havada çalışanlar için öğle tatili 3 saate çıkartılmalı” ifadesini kullandı.