Çalışan emeklilere kötü haber: ''Emekli maaşınız kesilebilir''

Çalışan emeklilere kötü haber: ''Emekli maaşınız kesilebilir''
Güncelleme:

Türkiye'de yüksek enflasyon ve düşük gelir çıkmazında yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda olan milyonlarca emeklinin, emekli maaşını kaybetme riski ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. İşte detaylar...

Türkiye'de her geçen gün daha da zorlaşan geçim şartları, gelir adaletsizliği ve yüksek enflasyon üçgeninde geçim savaşı için emekli oldukları için çalışmak zorunda olan milyonlarca emekli her an emekli maaşını kaybedebilir.

Emekli olduğu halde çalışmak zorunda kalan milyonlarda emeklinin girilen yanlış meslek kodu nedeni ile maaşlarının kesilebileceği öğrenildi. Emekli olmasına karşın çalışanların işe girdikten sonra primleri işveren tarafından yatırılmaya devam ediyor. Eğer işveren bu çalışan emeklilerin SGK primleri yanlış bir kodla yatırılırsa bu hata emeklinin maaşının kesilmesine neden oluyor.

"Emekli olduktan sonra işe giren emeklilerin dikkat etmesi gereken bir ayrıntı var." diyen SGK uzmanı Emin Yılmaz, "işveren çalışan için sigorta başvuru yaparken iki tane kod bulunuyor. Emekli olduktan sonra tekrar çalışanların 02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi’nden girişinin yapılması zorunlu. Bunun yerine 01 kodlu Tüm Sigorta Kolları üzerinden kayıt gerçekleştirilirse emekli maaşınızın bir süre sonra kesileceği anlamına geliyor." dedi.

İşte 3 maddede hatalı sigorta girişini düzeltme adımları:

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, emekli maaşının kesilmesi durumunda izlenmesi gereken adımları şu şekilde özetledi:

1. İşvereninize, primlerinizin yanlış kodla yatırıldığını bildirin ve hatanın düzeltilmesini talep edin.
İkinci Adım: İşvereniniz gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra, durumu bağlı bulunduğunuz SGK’ya bildirin.

2. Emekli maaşınızın kesintisiz olarak ödenmesi gerektiğini vurgulayan bir talep oluşturun. Bu sürecin tamamlanması genellikle 20-25 gün sürmektedir.

3. Emekli maaşınızın kesintisiz olarak ödenmesi gerektiğini vurgulayan bir talep oluşturun. Bu sürecin tamamlanması genellikle 20-25 gün sürmektedir.